2021. jan 19.

Óvakodj az Instagram tiltott keresőcímkéitől!

írta: Sáringer Viktória
Óvakodj az Instagram tiltott keresőcímkéitől!

k.jpgTudtad, hogy az Instagramon egyes keresőcímkék használata nem támogatott? Bizony, és ha ezeket használod, akkor az eredményeiden is tükröződni fog!

A keresőcímkék nagy segítséget jelentenek elérésed felpörgetésében, ám meg kell fontolnunk, milyen szavakat, kifejezéseket, rövidítéseket használunk.

Kereséssel vagy egy adott hashtag-re való kattintással juthatunk el a címke oldalára. Itt láthatjuk a posztokat, melyeknél használták a felhasználók ezt a címkét: a legjobb eredményekkel büszkélkedő bejegyzéseket és a legutóbb hozzáadott tartalmakat is. A nem megfelelőnek ítélt keresőcímkékről küldhetünk visszajelzést is ezen az oldalon. Itt akkor jelentsünk egy hashtag-et, ha az ütközik az Instagram irányelveivel. Egy kis segítséget is kapunk rögtön a platformtól, mert felsorolja, milyen kategóriák miatt jelenthetünk egy címkét, és így pontosabb lesz a visszajelzésünk is.

2021-01-18.png

A túl sokat jelentett címkéket ideiglenesen vagy akár véglegesen tilthatja is az Instagram. Ezekről nem árt tudni, ugyanis lehet, hogy feleslegesen pazarolunk el egy helyet a hashtag gyűjteményünkben egy olyan címkére, ami nem is támogatott. Ráadásul egy tiltott keresőcímke használata miatt akár az összes keresőcímkénk is működésképtelenné válhat. Vagyis, ha csak egy tiltott címkét használunk, lehet egy érdeklődőnek sem jelenik meg keresőcímkék alapján a poszt. Ezenkívül nagyon óvatosnak kell lennünk, ugyanis az ideiglenesen vagy véglegesen tiltott hashtag-ek használata miatt egész profilunk tiltásra kerülhet, vagy megismerkedhetünk egy új fogalommal: shadowban. Ez azt jelenti, hogy a posztjainkat nem teszi ki a felület a kezdőoldalakra, nem jut el az emberekhez, ha rákeresnek oldalunkra is lehet, hogy más hasonló nevű profilok előrébb sorolódnak, mint a miénk. A Youtube felületén már ismert ez az eljárás, a problémás tartalmak megosztói szoktak így járni.

Érdemes ellenőrizni a keresőcímkéket, mert néha egész meglepő, ártatlan címkék is ideiglenesen a tiltólistára kerülhetnek. Például 2019-ben a #happythanksgiving is időszakosan tiltásra került, pedig ez semmilyen módon nem sérti az irányelveket. Hogy akkor mi lehet az oka ennek? Az, hogy ebben az időszakban rengetegen használták a keresőcímkét és nagy eséllyel spam-ként fogta fel a rendszer. A platform nem tudja elsőre megkülönböztetni a káros és ártalmatlan spam-ekhez hasonló tartalmakat, így időszakosan a hirtelen mindenki által alkalmazott hashtag-ek bizony a tiltólistán köthetnek ki.

kate-torline-veiqoyaeeis-unsplash_1.jpgAz is előfordulhat, hogy a tiltott címkék repetatív, rendszeres használata miatt bot-nak nézheti a rendszer profilodat. Tehát nem elég, hogy nem fog megjelenni posztunk, és nagyon lecsökken az elérés, aktivitás tartalmunkon, de akár felülvizsgálatra is kerülhet fiókunk. Ha több gyanús dolog miatt is képbe kerül profilod, akkor ideiglenesen vagy véglegesen törölheti is az Instagram fiókodat. Ennél egy fokkal kegyesebb a shadowban, amiről már korábban szó esett, ám ez is nagy problémákat okozhat, főleg egy üzleti fiók esetében. A legtöbben sokáig észre sem veszik, hogy ez történt a fiókjukkal, mert nagyon nehéz megmondani, hogy mi az oka annak, hogy egyre rosszabbak az eredményeink. Annyi tényező állhat mögötte, hogy nehéz megállapítani, vajon mi lehet a valós ok. Ha azt veszed észre a heti vagy havi statisztikákon, hogy kevesebb kedvelést, kommentet kapsz vagy nem jelenik meg posztod a hashtag keresések során, akkor lehet, hogy korlátozták profilod megjelenését. Ha úgy gondolod, ez történt veled, ne pánikolj azonnal, ez a legtöbb esetben csak időszakos. Nézd át alaposan az Instagram irányelveit és felhasználási feltételeit, és bizonyosodj meg róla, hogy mindennek megfelel profilod. Kérheted egy ügynökség vagy közösségi média szakértő segítségét is, aki átnézi oldaladat, hogy minden rendben van-e vele. Ha nincs hiba, és már nem használsz tiltott vagy spam-nek számító hashtag-eket, akkor hamarosan újra visszaáll majd a szokásosra elérésed.

A tiltott keresőcímkék között megtalálhatók olyanok, melyek felnőtt tartalomra engednek következtetni, hiszen ilyen tartalmak megosztása nem egyezik az Instagram irányelveivel. Ezenkívül számtalan olyan keresőcímke is felkerült a listára, melyek lájk vagy követőgyűjtésre használatosak. Főleg régebben voltak ezek divatosak, de még sokan ma is használják, ahol bekövetésért viszonzást ígérnek, kedvelésért kedvelést és így tovább. És bizony személyek nevei, márkanevek, ünnepek is megjelennek a listában. Nem csak a hálaadás, de az újév és valentinnap is nagy eséllyel a spamszerűsége miatt kötött ki itt, de találkozhatunk Miley Cyrussal, Beyoncéval és a Sally Hansen márkával is.

Íme néhány a 2019-ben és 2020-ban tiltott hashtag-ek közül a teljesség igénye nélkül:

#adultlife

#alone

#always

#americangirl

#asia

#attractive

#beautyblogger

#besties

#brain

#babe

#bbc

#bikinibody

#boho

#books

#beyonce

#costumes

#cpr

#desk

#direct

#dm

#date

#dogsofinstagram

#elevator

#easter

#fitnessgirls

#followforfollow

#happythanksgiving

#hardworkpaysoff

#hotweather

#ig

#ilovemyinstagram

#instamood

#kansas

#l4l

#leaves

#like

#likeback

#likeforlike

#loseweight

#mileycyrus

#mirrorphoto

#models

#mustfollow

#newyears

#newyearsday

#parties

#popular

#publicrelations

#puppydogmondays

#qatar

#samelove

#selfharm

#skateboarding

#skype

#snapchat

#single

#stranger

#saltwater

#shower

#sallyhansen

#sunbathing

#streetphoto

#snowstorm

#tgif

#todayimwearing

#teen

#tag4like

#tagsforlikes

#valentinesday

#woman

#wtf

#xanax

 

Számodra mi a legmegdöbbentőbb a listából?

 

Forrás:

Szólj hozzá

poszt tartalom tipp ötletek tippek tiltás posztok hashtag hashtagek keresőcímkék