2021. feb 03.

2021-es Instagram fotó szerkesztési trendek – Így csináld!

írta: Sáringer Viktória
2021-es Instagram fotó szerkesztési trendek – Így csináld!

domenico-loia-dhq8c54g6bs-unsplash.jpgA fotószerkesztési trendek gyorsan jönnek és mennek, különösen az Instagram felületén. Naponta tűnnek fel az újabb képszerkesztő applikációk, programok, és nem egyszerű tartani a lépést, hogy most éppen mi is az aktuális és menő, illetve ezeket a dolgokat hogyan, milyen alkalmazásokkal valósíthatjuk meg a legjobban.

Most néhány ötletet mutatunk be, milyen szerkesztési stílusok trendik és milyen appokkal érdemes dolgoznod!

1. Fekete-fehér képek

Szép lassan kezdenek visszatérni a fekete-fehér képek a trendek közé: az utóbbi évben egyre többször találkozhattunk ilyen fotókkal Instagramunkat böngészve. Várhatóan 2021-ben ez hatalmas trenddé növi ki magát.

Azzal, hogy a Feed-be fekete-fehér és színes képek is kerülnek, nagyszerű összképet érhetünk el. Megragadja a tekintetet a monokróm és a színes közötti kontraszt, és nagyon jól mutatnak egymás mellett.

Szerencsére a legtöbb képszerkesztőn elérhető ez a funkció, így nincs nehéz dolgunk, ha színes fotónkból fekete-fehér verziót szeretnénk gyártani. Azonban arra figyeljünk, hogy még ebben a stílusban is lehetnek nagy különbségek a végeredmény tekintetében. Ezért ajánlatos például az Adobe Lightroom applikáció, ahol több fekete-fehér (B&W) preset is megtalálható, melyek nem egyforma eredményt adnak.

Mutatjuk is, hol találod ezeket a filtereket az ingyenesen letölthető alkalmazáson belül! Nyisd meg az appot, és válaszd jobb alul ki a galériádból a szerkeszteni kívánt képet, vagy készíts egy fotót a kamera ikonra klikkelve. Ezután az All Photos menüpontban találod majd az elkészített/feltöltött képeket. Itt rákattintva máris tudod őket szerkeszteni. A menüsort alul láthatod, és itt is a végére kell tekerned. A Presets menüpontban különböző témákba vannak sorolva az előre elkészített filterek. Itt most a B&W kategóriára lesz szükségünk, ahol összesen 10 filter érhető el, mely különböző módon változtatja fekete-fehérrré a képet.

2021-01-29.png

Mutatunk néhány verziót, hogy lásd, bizony lehetnek különbségek még a fekete-fehér képek stílusa között is:

2021-01-29_1.png

2. Nincs szerkesztve – de mégis?

Ma már messze járnak azok a napok, amikor a feltűnő, erőteljes szerkesztések és módosítások a trendik. Egyre jobban terjed az a szemlélet, hogy a képen ne látszódjon, hogy utómunka volt vele, hanem minél inkább természetesebb hatást keltsen. Ezzel elbúcsúzunk az unrealisztikus szerkesztésektől, és igent mondunk az enyhe, alig látható, tökéletesítő szerkesztésre. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy picit játsszunk a fényekkel, árnyékokkal, színekkel, hogy minél jobb látványban legyen részünk, ám nem szabad átesni a ló túloldalára.

Napjainkban már több fronton is észlelhetjük, hogy nem elvárás a tökéletesség, és sok márka nyit abba az irányba is, hogy termékeit ne csak topmodellekkel reklámozza, hanem átlagos emberekkel, esetleg túlsúllyal küzdőkkel vagy akiknek nem hibátlan a bőre. Ugyanis a vásárlók is átlagemberek, legtöbbjük csupán irigykedve néz a tökéletesnek látszó modellekre, sztárokra, influencerekre. Így sokkal közelebb kerülhetünk közönségünkhöz és hitelesebb, őszintébb benyomást keltünk, ha nem rejtünk el minden egyes apró hibát a túlzó szerkesztgetéssel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

AYSHA HARUN (@ayshaharun) által megosztott bejegyzés

3. Éljen a vintage!

A vintage stílusú szerkesztések nagyon népszerűek! Az egyik legtrendibb irány, ahol a fotó élénkségét lecsökkentjük, majd hatások segítségével régi Polaroidra emlékeztető eredményt érünk el. Ez egyszerre nosztalgikus és bizony egy kis romantikus hatást is kelt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Taylor LaShae (@taylorlashae) által megosztott bejegyzés

Ennek az eléréséhez az Over, VSCO vagy a Lightroom appot is használhatjuk, mindegyik esetében a Grain effekt az, ami hasznos lesz nekünk.

A Lightroom alkalmazásában először is a Color menüpontban állíthatunk az arányokon, ezzel csökkentve a színek erősségét kedvünk szerint. Majd a Presets menüpontban ezúttal a Grain opciót választjuk ki, ahol 4 lehetőséggel találkozunk. Ez a szinteket mutatja: nincs, gyenge, közepes és erős. Próbáljuk ki mindegyiket, hogy lássuk, melyik illik a leginkább fotónkhoz és elképzeléseinkhez!

2021-01-29_2.png

4. Szöveg a képeken

Ha az Instagram posztjaidhoz szöveget is adsz, akkor sokkal erőteljesebben adhatod át üzenetedet vizuális tartalom segítségével. Ez egy egyre növekvő trend és 2021-ben biztosan sok helyen találkozhatunk majd vele. Ez a szöveg a képen vagy videón lehet egy kérdés, kijelentés, pár kulcsszó – mindenképp jó opció még több aktivitás kiváltására.

Az Over nevű applikáció nagy segítségedre lesz, ha Te is kipróbálnád ezt a trendet. Itt előre elkészített sablonok közül is válogathatunk, de akár egy teljesen új és egyedi projektnek is nekiláthatunk. Választhatunk méretezést, ahol az összes közösségi média platformhoz elérhetők az adatok az Instagram négyzet alakú posztjaitól a Sztorikon át a Facebook borítóképekig. Ezután választhatunk képet, alakzatokat, és filterek is rendelkezésünkre állnak. Szuper kép szerkeszthető az ingyenes verzióval is, de persze az előfizetéses pro verzió még több választási lehetőséget tartogat.

2021-01-29_3.png

Szöveg szempontjából számtalan betűtípus, stílus, szín, árnyékok, szögek és akár hajlítás is választható, hogy teljesen egyedi képeket hozhassunk létre.

2021-01-29_4.png

5. Color blocking az Insta-Feed-ben

Már nem csak az online világban, de a divatban is megjelent a color blocking jelenség, számtalan pulóver, póló és egyéb kiegészítő kapható, mely ezt a stílust képviseli.

Amennyiben Instagram oldalunkon alkalmazzuk, egy a szemnek nagyon is kellemes, látványos, esztétikus Feed-et hozhatunk létre.

A Blume Instagram oldalán például így alkalmazta ezt a technikát:

screenshot-2020-12-21-at-13_24_32-768x764.png
Forrás: https://later.com/blog/photo-editing-trends/

A színek harmóniájának hála összeszedettnek, átgondoltnak, megtervezettnek néz ki oldaluk. Látszik, hogy tudatosak a színválasztások, és a Feed sok különálló kis kép halmaza helyett egy közös, együttes, összetartozó képet mutat.

Amennyiben Te is szívesen alkalmaznád ezt a technikát, tanácsos olyan színeket választanod, melyek passzolnak márkád arculatához, és összhangban vannak azokkal a képekkel, amiket amúgy is közzétennél. Tehát például, ha termékfotók jelennek meg a profilodon, akkor terméked csomagolásának is illeszkednie kell a színekhez, hogy meglegyen a harmónia.

Neked melyik trend a kedvenced?

Forrás: https://later.com/blog/photo-editing-trends/

149093802_10158810373663604_3720233328245693393_n.jpg

 

Az Év Marketing Nagykövete megtisztelő címmel, 6 Marketing Gyémánt díjjal valamint 1 különdíjjal lettünk gazdagabbak 2021-ben a Magyar Marketing Szövetség jóvoltából

Ha szeretnél tőlünk tanulni, ajánljuk a soronkövetkező kurzusainkat:

INSTAGRAM, FACEBOOK HIRDETÉSI WORKSHOP

Előadó: Klausz Melinda, a kozossegi-media.com vezetője

 

 

Szólj hozzá

trendek poszt tartalom tipp szerkesztés ötletek trend tippek posztok 2021