2021. feb 27.

A gyerekek 90%-a találkozott már online zaklatással

írta: Sáringer Viktória
A gyerekek 90%-a találkozott már online zaklatással

thomas-park-6mepta9evda-unsplash.jpgBiztonságban van gyermeked a neten?

A 16-24 év közöttiek átlagosan 34,3 órát töltenek az interneten hetente. Ha ezt lebontjuk napi adatokra, akkor is minden egyes nap majdnem 5 órát jelent. A fiatalok számára a cyberbullying egy valós, gyakori probléma. Az online megjelenésük a tinik számára épp annyira fontos, mint hogy hogyan jelennek meg a való életben. Ennek fényében nem is meglepő, hogy a fiatalok, akik netes zaklatás áldozatává válnak, sok esetben küzdenek az események alatt vagy után szorongással, depresszióval.

Hány éves kortól vágnak bele a mai gyerekek az internet használatba?


A gyerekek már egész fiatalon találkoznak a televíziós műsorokkal, tabletekkel, mobiltelefonokkal és az internettel, közösségi oldalakkal. Habár általános kritérium, hogy 13 év alatti nem regisztrálhat közösségi oldalra, ez könnyen megkerülhető, hiszen a kort mi magunk állítjuk be kedvünk szerint és semmiféle igazolásra nincs szükség, hogy kik is vagyunk valójában. Tehát bizony egy 8 éves gyerek is beregisztrálhat bármelyik oldalra, ha élelmes és magasabb kort állít be. És a mai gyerekeket nem kell félteni, már nagyon hamar online akarnak lenni.

A cyberbullying bizony elég gyakori


pexels-keira-burton-6147113.jpgEgy szomorú adat, miszerint a közösségi médiában aktív gyerekek 90%-a már találkozott netes zaklatással és nem tett semmit. A 90% harmada már maga is volt a cyberbullying áldozata. Mára már elterjedt az a nézőpont, hogy az online csúfolódást el kell viselni. Sokan csak mosolyognak és vállat vonnak, nem mutatják, ki mekkora probléma is ez és hogyan hat rájuk. És éppen így hátat is fordítanak azoknak, akik szintén elszenvedik, nem állnak ki értük sem. A netes zaklatás komoly következményekkel járhat, ám ezzel kevesen vannak tisztában.

A barátságok tönkremennek és sok esetben a kiszivárgott fotók, videók miatt a gyermek hosszútávon érzékel negatív hatásokat. A jó hírén csorba eshet és akár még a felnőtt életére is kihathat ez, hiszen az internet nem felejt és ami egyszer felkerül a netre, az örökre ott is marad.

Mit tesznek az iskolák?


Az iskolák szinte mindegyikében törekszenek arra, hogy szabályozzák a tanítás közbeni mobilhasználatot. Így azért is tesznek, hogy csökkentsék a gyerekekre leselkedő veszélyeket, úgymint a cyberbullying, online grooming vagy káros tartalmakhoz való hozzáférés. Így csökkenthető az is, hogy egymásról engedély nélkül fotókat, videókat készítsenek vagy akár a bántalmazást örökítsék meg. Ez utóbbira sajnos hazánkban is volt példa, ahol ráadásul a bántalmazásokat közzétették az Instagramon is, így a megalázás még nyilvánosabb volt. Erről az ügyről itt olvashatsz bővebben: https://kozossegimediamindenkinek.blog.hu/2020/05/23/durva_bantalmazas_az_instagramon_

eroszak_a_kozossegi_media_oldalakon

Médiaértés az iskolában


thomas-park-ss-r7bvcqty-unsplash.jpgAmi még érzékelhetően hiányos és fejleszthető lenne, az a médiaértés bevezetése az oktatásban. Még eléggé gyerekcipőben jár – vagy egyes helyeken nem is létezik – az eljárás, hogy már általános iskolától kezdve, folyamatosan, iskolai keretek között tanítsák szakképzett oktatók a gyerekeket arra, hogyan használják a különböző médiumokat. Jelenleg is működnek hazánkban médiértéssel foglalkozó intézmények, mint például a Bűvösvölgy.

Az iskolai oktatás keretein belüli foglalkozások lényegesek, hogy a fiatalok el tudjanak igazodni az internet világában és tisztában legyenek vele, milyen veszélyek leselkednek rájuk, mikor kell gyanakodniuk, hogy valami nincs rendben és mikor szóljanak a szülőknek.

10 tipp gyerekeknek, hogy biztonságosan tudják használni az internetet

  • Ne hazudj a korodról!
  • Kerüld a privát fórumokat, chatszobákat, melyek esetében a belépéshez elvárás lehet e-mail cím, otthoni lakcím vagy telefonszám megadása!
  • Személyes adatot a neten soha, senkinek nem szabad kiadni! Ez vonatkozik saját adataidra és családod adataira is.
  • Találj ki egy erős jelszót és gyakran cseréld! Így megelőzheted, hogy feltörjék fiókodat. A jelszót ne add meg senkinek, maximum szüleidnek – bizony, még a legjobb barátod se tudjon belépni a Te privát fiókodba!
  • Ne fogadd el idegenek ismerősnek jelöléseit, követési kéréseit! Amennyiben üzenetet kapsz olyan személytől, akinek az esetében nem vagy biztos, hogy ismered-e, ne válaszolj! Nem csak a felnőttekhez kell gyanakodva állni, ugyanis a neten bárki kiadhatja magát fiatalkorúnak is.
  • A profilodon a beállításoknál mindenhol törekedj a biztonságra, a privátra állításra! Így profilod adatait, képeidet csak ismerőseid láthatják, őket pedig alaposan válogasd meg.
  • Ne ossz meg senkivel sem privát, kifogásolható tartalmakat – ide vonatkozik a hiányos öltözet, a bulikon készült fotók, a kínos tartalmak. Ne írj olyanokat, amiknek a nyilvánossá válása később zavarba ejtő lehet számodra!
  • Ne engedd, hogy bárhol látható legyen a helyszín, ahol éppen vagy! Ne jelöld meg a képeknél, hol tartózkodsz.
  • Online vásárlásnál csak megbízható weboldalakat válassz! Adataid védelme nagyon fontos.
  • Aki miatt kellemetlenül érzed magad az online térben, tiltsd le! Ha úgy érzed, zaklatnak Téged vagy egy ismerősödet, fordulj a problémával szüleidhez, tanárodhoz vagy akár a hatóságokhoz!

És egy fontos tipp a szülőknek is: felügyeld, mit csinál a gyermeked online! Már számtalan applikáció létezik, melyekkel korlátozhatod és/vagy ellenőrizheted gyermeked netes tevékenységét (Qustodio, NetNanny, Symantec Norton Family Premier, Kaspersky Safe Kids, Circle with Disney, Clean Router, Mobicop) illetve a közösségi oldalakon is beállíthatók szűrők, filterek, melyek ugyan nem tökéletesek, de ettől függetlenül segíthetnek gyermeked megóvásában.

Forrás: https://safeatlast.co/blog/kids-online-safety/#gref

Szólj hozzá