2021. máj 08.

Gyerekek a YouTube-on - Megengedjük vagy ne?

írta: Sáringer Viktória
Gyerekek a YouTube-on - Megengedjük vagy ne?

mckaela-taylor-grhjiueab_0-unsplash.jpgA YouTube 2005-ben indult és hatalmas sikert aratott a gyerekek körében – és ez ma sincs másképp, ennyi év után sem. Sőt, a felület népszerűsége a gyerekek körében egyre nagyobb. A gyerekek számára a YouTube szórakoztató, ugyanakkor oktató jellegű tartalmakat is bőven találnak olyan témákban, amik foglalkoztatják őket (később iskolásként tanagyagokat, magyarázatokat is) emellett kikapcsolódás gyanánt zenét is lehet hallgatni vagy gameplay videókat nézni kedvelt videójátékokról, véleményvezérektől. Aki nevetésre vágyik, szintén talál a YouTube-on számtalan humoros válogatást, comedy videókat.

A YouTube természetesen tisztában van vele, mennyire népszerű a gyerekek körében, emiatt létrehozta a YouTube Kids verziót is, ahol sokkal jobban szűri a felület, milyen tartalmakat érhet el a gyermek. Mert ugye azzal is tisztában kell lennünk, hogy a számtalan elérhető online tartalom között bizony sok olyan is elérhető, ami káros lehet a fiatalokra, gyermekekre. Trágárság, gyűlöletbeszéd, bántalmazás, szexualitás, drogok, alkohol és itt még csak a felszínt érintjük a problémák tengerében.

hello-i-m-nik-pyoj2nyokog-unsplash.jpgKorlátozás és mégsem?

A YouTube tesz óvintézkedéseket, de sajnos a többi platformhoz hasonlóan, ezek nem tökéletesek. A szülőknek nagyon kell figyelniük rá, miket néz gyermekük a YouTube-on, legyen szó a hagyományos felületről vagy a YouTube Kids-ről. Ma már korántsem meglepő, ha akár egy 2 éves gyermek is telefonon, tableten „mesét néz”, ami a legtöbbször azt takarja, hogy gyerekeknek szóló YouTube-videókat néz a pici. Így például, ha a boltban nyűgös a gyermek, vagy nem bír már tovább várni az étteremben, egy kis ideig lefoglalhatja a szülő.

Ugyanúgy működik ez, mint anno a tévé – ha egy kis időre le kellett kötni a gyermeket, hogy meg tudjunk csinálni valamit, akkor az egyik kézenfekvő megoldás, hogy addig megengedjük, hogy nézze a tévében a gyerekcsatornát. Ma már ezt bárhol megtehetjük, utazás közben, nyilvános helyen, hiszen a mobilnet segítségével az internetkapcsolat mindenhová velünk jön. Ezenkívül csak egy okostelefon vagy tablet kell és a gyermek máris bárhol nézheti a meséket, videókat, szórakoztató tartalmakat.

A YouTube Kids 7 éves kortól ajánlott és egy biztonságosabb közeget ígér. Az oldalon zenék, tévé műsorok, felhasználói tartalmak elérhetők a gyerekek számára. Például Micimackó, Thomas a gőzmozdony vagy éppen edukáló videók. A gyerekekre szabott platform egyébként külsejében is más, mint a hagyományos YouTube: színes, vicces hanghatásokkal ellátott, könnyen, vizualitásra alapozva navigálható és humoros elemekkel tarkított. Emellett persze olyan funkciókat is tartalmaz, mint az időzítő, ami csak adott ideig engedi a gyermeknek, hogy használja az applikációt, a szülő beállíthatja, hogy a keresőt használhatja-e a gyermek vagy nem.

Trágár és 18+-os tartalmak

Azonban néhányan felfedeztek eléggé nem odaillő tartalmakat is: káromkodással tarkított mesék, droghasználat és pedofil viccek, szexualitásra utaló szövegek, karakterek veszélyes viselkedést promótálva. Habár sokan nem tudják, de a televízióban megjelenő mesék alapos vizsgálaton mennek át és sok olyan apró részletre is ügyelnek, melyre első körben nem is gondolnánk, hogy fontos. Például a karakter hogyan dolgozza fel a nehézségeket? A rossz elnyeri a büntetését? A problémák megoldódnak a végére? Egyértelmű, hogy a veszélyes viselkedés, a szabályok megszegése nem követendő példa? Az interneten fellelhető mesékben, gyerekeknek szóló videókban ezek a dolgok néha nincsenek megfelelően tálalva.

alexander-dummer-uh-xs-fiztk-unsplash.jpgA pornográfia, gyermek öngyilkosság, családon belüli erőszak mind olyan problémakör, amiről fontos beszélni – ám nem egy 7-8 éves kisgyerekkel. Emiatt be is vezettek egy olyan rendszert, ahol nem csak az algoritmusok, de emberek is felügyelik és moderálják a tartalmakat. Ám ez sem volt elég, mert nemrégiben egy floridai hölgy felfedezte, hogy a YouTube Kids felületén számtalan olyan videó érhető el, ahol nők elleni bántalmazást prezentálnak, az öngyilkosság és iskolai lövöldözés témaköre központba kerül. Ezek a káros tartalmak egyébként a YouTube-ról kerülnek át az applikációba, így még körültekintőbbnek kell lennünk, amikor a tinik már a felnőtteknek szóló verziót böngészik. Fontos, hogy amennyiben az applikációban vagy a hagyományos YouTube felületén találkozunk nem illő tartalommal, jelentsük a rendszernek, hogy meg tudják vizsgálni, majd szükség esetén eltávolítani.

Mást nagyon nem tehetünk, minthogy beszélünk gyermekünkkel a rá leselkedő veszélyekről és olyan bizalmi kapcsolatot tartunk fenn velük, hogy merjenek hozzánk fordulni, ha nem biztosak benne, hogy helyes-e a tartalom, amit látnak. Így tudjuk jelenteni a káros videókat és ha tudjuk, mivel találkozott a gyermek a neten, tudunk segítséget nyújtani, hogy fel tudja azt dolgozni. El tudjuk magyarázni, mi és miért nem helyes.

A YouTube épp nemrég jelentette be, hogy egy új opciót fog nyilvánosságra hozni, amikoris a szülő tudja ellenőrizni, miket néz a gyermeke a közösségi felületen. Ugyanis egy idő után gyermekünk már nem akarja majd a YouTube Kids-et használni és nem kötelezhetjük arra, hogy a gyerekeknek szóló platformmal elégedjen meg. Ám így ekkora sem kell teljesen elengednünk a kezét, mert a különböző szintek különböző korcsoportokra szabottak – például más lehetőségeket biztosít a beállítás egy 10 éves és egy 14 éves gyermek számára. Ez korlátozza a megtekinthető tartalmakon kívül a vásárlásokat a felületen, a kommentelési lehetőséget.

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/YouTube-launches-new-option-which-enables-parents-to-monitor-their-childs/595680/

https://netsanity.net/the-dangers-of-YouTube-and-YouTube-kids/

Szólj hozzá

gyerek videó internetbiztonság