2021. jún 21.

Kisiskolások a neten - Mik a veszélyek?

írta: Sáringer Viktória
Kisiskolások a neten - Mik a veszélyek?

annie-spratt-v_yek9woupw-unsplash.jpgA mai gyerekek már egészen pici koruk óta találkoznak a digitális világgal, az internettel és már ebben nőnek fel. Így már kicsi koruk óta egyengetnie kell a szülőknek a gyermek útját, hogy felelős média felhasználó váljon belőle. Minden korosztályra más és más ajánlások vonatkoznak. Ebben a cikkben most az iskolába készülő és kisiskolás gyerekekre koncentrálunk.

Ennél a korosztálynál már nem meglepő, ha van saját telefon, tablet vagy rendszeresen használják az online és offline lehetőségeket, például játékokkal játszanak, videókat néznek. Ilyenkor már egyre inkább vágynak az önállóságra és hogy mégjobban kihasználják a lehetőségeket, így már szép lassan képbe kerülnek majd a barátokkal való kapcsolattartás online lehetőségei, az iskolai munkához való digitális segítség keresése, de a koronavírus helyzet miatt a digitális oktatás is bármikor újra visszatérhet.

Mivel ez a korosztály már egyedül is fel tud menni a netre, nagyobb veszélynek van kitéve, mint a kisebbek, akik csak szülői felügyelet mellett vannak online.

Vegyük sorra, milyen veszélyek fenyegetik a gyerekeket!

Tartalom

Sok olyan tartalom található az interneten, ami egy ilyen fiatal gyermek számára felkavaró, érthetetlen vagy akár ijesztő lehet. Ezek bárhol, akár véletlenül is szembejöhetnek a gyermekkel. Lehet egy játékban, egy felugró reklámban, egy ajánlott videóban. Az eljátszott, vagy valódi erőszak, az állatokkal szembeni kegyetlenség, a szexuális utalások mind a gyermekekre ártalmas tartalmak közé tartoznak.

Kapcsolatok

Amennyiben gyermekünk kapcsolatba tud lépni másokkal, felmerül az a veszély, hogy nem azzal kommunikál, akivel gondolja. Sok rossz szándékú felnőtt van, aki gyereknek adja ki magát, ezzel átverve a fiatal, naiv internetezőket. Ezek az emberek rávehetik a gyermeket, hogy osszanak meg személyes információkat, nem illő képeket vagy akár személyes találkozóra is hívhatják a gyerekeket.

avel-chuklanov-dumfltmeabq-unsplash.jpgMagatartás

Ide tartozik az, amikor olyan viselkedést folytat egy gyermek, amivel árthat másoknak, illetve a másik véglet, aki áldozatává válik a bántásnak. De ebbe a kategóriába sorolhatjuk azt is, ha mondjuk gyermekünk vásárlásra használja az internet hozzáférését – akár egy játék is feldobhat olyan ajánlásokat, hogy vegyen plusz életeket és csupán pár kattintással be is tudja szerezni ezeket.

Szerződések

Ez elsőre furán hangozhat, de bizony az online világban rengeteg szerződéssel találkozunk. Ám a legtöbbünk nem olvassa el ezeket, csak az elfogadás kis négyzetére kattint. Gyermekünk is találkozhat ilyennel és így megszerezhetik adatait, elérhetőségeit például marketing célokra.

Hogyan védjük meg gyermekünket?

  • Legyen egy közös, családi média tervetek! Ebbe beépíthettek képernyőmentes övezeteket, helyzeteket, amiket nem csak a gyereknek, de Nektek, szülőknek is be kell tartani. Beleírhatjátok, hogy milyen applikációkat és hogyan szabad használni, milyen adatokat ne adjanak meg internetezés közben és így tovább.

blohoz.PNG

  • Használj gyerekbarát weboldalakat lehetőségeket! Itt az angol nyelvterületen élőknek több lehetősége van, ugyanis vannak gyerekbarát keresők is, mint például a Kiddle vagy a Kidtopia. Ezeket használhatjuk magyarul is, ha beírjuk a kulcsszavakat kidob egy-két találatot, de felügyelet nélkül ne engedjük ezeket sem használni. A ’játék’ kulcsszóra keresve például elsőként a reklám egy online kaszinót dobott ki, ami azért nem éppen gyermekbarát… A legtöbb lehetőség nem tökéletes, de mégis jobb, mint a sima verziók használata. Például a YouTube Kids jobban szűri a tartalmakat.
  • Ellenőrizd a játékokat, applikációkat, amiket gyermeked használ! A Common Sense oldalán értékeléseket, kor szerinti besorolásokat is találunk.
  • Akkor engedd meg gyermekednek az internetezést, ha a közelben vagy, vagy valamilyen módon tudod felügyelni! Így gyorsan tudsz reagálni, ha szükséges és egyből tudod kezelni is a szituációt: elmagyarázni, ezt miért nem szabad, miért nem helyes, mit kell tenni ilyen helyzetben.
  • Mindenhol nézd át a biztonsági beállításokat és törekedj arra, hogy minél privátabb legyen a gyermek profilja, ne tudjanak neki idegenek üzenni, ismerősnek jelölni, kommentelni, ne lássák a feltöltött tartalmait. Sok oldalon tudjuk korlátozni is, hogy mire kereshet rá a gyerek és milyen tartalmakat mutathat meg neki az applikáció.
  • Tudd meg, hogyan lehet jelenteni a nem illő tartalmakat az egyes oldalakon és hogyan lehet tiltani mások profiljait, hogy amennyiben szükséges, alkalmazni tudd ezeket a lépéseket. Gyermekedet biztasd arra, hogy ha olyat lát vagy tapasztal a neten, ami szerinte nem helyes, szóljon és Te segítesz, mit kell tenni.
  • Tiltsd le az alkalmazáson belüli vásárlásokat, hogy ne érjen meglepetés.

Forrás: https://raisingchildren.net.au/school-age/play-media-technology/online-safety/internet-safety-6-8-years

 

Szólj hozzá

biztonság gyerek szülőknek veszélyek internetbiztonság gyermekbiztonság gyerekbarát gyerekek a neten biztonságos internethasználat