2021. nov 17.

Te is „nyertél” hajszárítót az Instán? Előzd meg az átveréseket!

írta: Sáringer Viktória
Te is „nyertél” hajszárítót az Instán? Előzd meg az átveréseket!

hajszarito.PNGEgyre több felületen olvashatunk egy Instagramon terjedő átverésről.

Profilunkra értesítés érkezik, hogy nyertünk valamit (a legtöbb esetben ez egy hajszárító), és csak kattintsunk a linkre és adjunk meg pár adatot… Ilyen esetben SOSEM szabad a linkre klikkelni, mert könnyen összeszedhetünk egy vírust.

Ráadásul ebben a csalásban nem csak hogy a gyanús linktől kell óvakodni, de attól is, hogy az oldal azt kéri tőlünk, hogy küldjünk nekik pár eurót a szállítási költségre, hogy megkaphassuk az „ingyenes” terméket. Ez rendkívül veszélyes, mert így máris bankszámlánk adataihoz jutnak a csalók. A leginkább azok kitettek az ilyen átveréseknek, akik nem értenek annyira az online világhoz, nincs tapasztalatuk az intő jelek felismerésében.

A csalások terén érdemes szem előtt tartani azt az örök igazságot, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az. Ha nem indultunk semmilyen játékon, akkor ne higgyük el, hogy csodák csodájára mégis minket választottak szerencsésnek. Sajnos ezek az átverések az emberek jóhiszeműségére alapoznak és virálisan képesek terjedni.

Az egyik elsődleges lépés, amit megtehetünk, hogy megnézzük a tartalmat, amiben megjelöltek (ez még az Instán belül történik, nem külsős oldalon), rámehetünk a profilra is, de linket semmiképp se nyissunk meg.

A legtöbb hajszárítós oldal tele van ugyanolyan posztokkal, mindegyikben más-más profilokat megjelölve, a maximumot kimerítve. Emiatt is gyanakodjunk, hogy ez egy spam oldal.

Hiába jövünk rá, hogy ez egy átverés és nem szabad klikkelni, mégis okozhat elég fejtörést a naponta újra és újra megjelenő jelölések, amiket törlünk, jelentünk, tiltunk.

Erre is van megoldás!

Menjünk a profilunkról a Beállításokhoz. Itt a megnyíló menüből az Adatvédelem opciót kell kiválasztanunk, majd az Említések részre kattintsunk. Az Említések jelenti azt, amikor valaki profilnevünk elé @ jelet tesz. Ezzel az Instagramon megjelölhetünk más felhasználókat posztok leírásában, a kommenteknél és az adott személy értesítést kap róla.

Épp ezzel dolgoznak ezek a „játékok” is. Az Instagramon nagyon népszerűek a nyereményjátékok, főként márkákhoz és influencerekhez kapcsolódva és bizony a legtöbb esetben feltétel, hogy így említsünk meg egy ismerőst a kommenteknél, ha részt vennénk a sorsolásban. És sok játéknál szintén megjelölve hirdetik ki a győztest, így a már ismerős játék tematikát követik ezek a csaló profilok is.

tabla.PNGAzonban ha az említésekre vonatkozó beállításokat szemügyre vesszük, akkor láthatjuk, hogy nem feltétlen kell hagynunk, hogy bárki kedve szerint jelölgesse profilunkat. Alapvetően a mindenki opció mellett helyezkedik el a pipa, még akkor is, ha profilunkat privátra állítottuk. Ezt manuálisan kell megváltoztatnunk, hogy kivédjük a hasonló átveréseket és a kéretlen jelöléseket. Választhatjuk azt, hogy senki se tudjon megjelölni, amennyiben ezzel a funkcióval nem szeretnénk a jövőben foglalkozni. Vagy megjelölhetjük, hogy az általunk követett profilok tudják megemlíteni a mi oldalunkat.

Ez abban az esetben is jó választás, ha szívesen veszünk részt Instagramon szervezett nyereményjátékokban. Ugyanis a játékok jó részénél feltétel az is, hogy a meghirdető profilját kövessük, így nem lesz gond azzal, hogy más győztest hirdetnek, mert minket nem tudnak megjelölni. Az általunk követett felhasználók bármikor alkalmazhatják az említést, így hátrány nem ér minket, de mégis védve vagyunk attól, hogy idegenek jelöléseivel kelljen törődni.

Amennyiben szülő vagy, érdemes ezt a beállítást a gyerekek profiljánál is elvégezni, hiszen sok fejfájástól óvod meg magad, ha nem a kártyaletiltással és telefon újratelepítéssel kell foglalatoskodnod, mert a gyermek véletlenül belefut egy ilyen csalásba.

A másik gyakori, idegesítő átverés az Instagramon az, amikor kapjuk az értesítést róla, hogy ismeretlen profilok minket és még több száz másik random profilt bevettek egy közös privát üzenet beszélgetésbe valamilyen szöveggel és 90%-ban egy linkkel. Ez a csalók egy kedvelt módszere, mert üzenetben lehet kattintható linket küldeni és így egyből be tudják cserkészni a felhasználókat.

Szintén a beállításoknál ezt is megakadályozhatjuk. Ismét az Adatvédelem menüpontra lesz szükségünk. Itt az Üzenetek opciót kiválasztva több hasznos beállítási lehetőségünk is van.

tabla1.PNG

Az egyik, hogy eldönthetjük, hogy a bejövő üzeneteket hova sorolja a rendszer, a bejövő mappába, a kérésekhez vagy nem fogadunk kéréseket. Az Engedélykérések mappa az a szűrő, ahová az ismeretlen profilok üzeneteit sorolja az Instagram, így elkülönítve azokat a profilokat, akikkel követjük egymást és azokat, akikkel nem állunk kapcsolatban a platformon.

Ezenkívül van olyan beállítási lehetőség is, ahol a csoportos chat-ek esetében korlátozhatjuk, hogy ki vehet fel minket. Itt alapból a Mindenki van kijelölve, de amennyiben elkerülnénk, hogy ismeretlenek random beszélgetésekhez hozzáadjanak, válasszuk azt, hogy csak azok tehetnek be minket csoportos chat beszélgetésbe, akiket mi magunk követünk.

Szintén ajánlatos ezt a gyerekek profiljánál beállítani, így is védve őket attól, hogy idegenek lépjenek velük kapcsolatba illetve ne találják meg őket a csalók az Instagramon.

megosztok.PNGHa szeretnél többet megtudni az online térről és a közösségi média világáról, ajánljuk Neked Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, melyben az ember életszakaszain keresztül mutatjuk be az új technológia jelentette kihívásokat, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket feladatokkal, esettanulmányokkal olvasmányos formában.

Szólj hozzá

biztonság aktuális csalás átverés beállítások szülőknek internetbiztonság Instagram biztonságos internethasználat kerüld el az átverést