2021. nov 29.

Védd meg Insta profilodat!

írta: Sáringer Viktória
Védd meg Insta profilodat!


sara-kurfess-yddmirck34i-unsplash.jpgBanális dolognak tűnhet, de bizony az emberek jó részének nincs alaposan beállítva az Instagram profilja. Sokan csak vállat vonunk és nem törődünk a beállításokkal, azonban sok szempontból jól járunk, ha átnézzük a lehetőségeket. Főleg, ha van gyermekünk, aki aktív az Instagramon, mert néhány egyszerű lépéssel máris biztonságosabbá tehetjük a felületet magunknak és családtagjainknak.

A profilunkról a jobb felső sarok három kis vonalkájára kattintva ugrik fel a menü, ahonnan elérhetők a beállítások.

img_20211116_123936.jpgItt tulajdonképpen mindenre kiterjedően személyre szabhatjuk profilunkat. Ahogy láthatjuk a képernyőfotón, tematizált menüpontokból választhatjuk ki, min módosítanánk.

Az egyik első pont a követőkhöz kapcsolódik. Az Instagram szeretné elérni, hogy minél több időt töltsünk a platformon, ezért természetesen azt ajánlja, hogy kövessünk be minél több embert és hívjunk meg minél több ismerőst a felületre. Erre több opciót is kínál, például felkutathatjuk azokat a profilokat, akik fellelhetők telefonos kapcsolataink között, küldhetünk e-mailt vagy sms-t, hogy meghívjuk ismerőseinket a felületre vagy egyéb megosztási lehetőségekhez is folyamodhatunk. Itt telefonunk ajánl majd fel opciókat, például Messenger.

img_20211116_123949.jpgŐszintén szólva ez a menüpont csupán arra jó, hogy népszerűsítsük a platformot ismerőseink körében és megtaláljuk ismerőseinket, akik már aktívak az oldalon.

Az Értesítések menüpontja ennél sokkal érdekesebb és sokrétűbb. Ugyanis teljesen személyre szabhatjuk, hogy milyen típusú értesítéseket küldhet nekünk az Instagram és azt milyen módon teheti meg. A Push értesítés azt jelenti, hogy az alkalmazás telefonunkra küld üzenetet, vagyis például a zárt képernyő felvillanik, jelezve az értesítést, hogy történt valami az Instagramon. Ezt egy az egyben ki is kapcsolhatjuk, ha csak úgy szeretnénk értesítéseket látni, amikor belépünk az Instagram alkalmazásba, azon kívül nem kérünk a telefonunkra jelzéseket.

Az Insta által felajánlott opciókon kívül a saját telefonunk is biztosít beállítási lehetőségeket. A rendszerbeállításoknál minden egyes alkalmazás megtalálható és a telefon segítségével is korlátozhatjuk az appok tevékenységét, többek között az értesítések kérdésében is.

befunky-collage_1.jpg

Az értesítéseken belül tartalomtípustól függően máshogy állítgathatjuk be, miről szeretnénk, ha jelezne az Instagram. Választhatjuk azt, hogy bizonyos dolgokról ne értesítsen minket vagy korlátozhatjuk, hogy ne mindenkiről érkezzen jelzés, csak az általunk követett személyektől.

befunky-collage_1_2.jpg

Az Adatvédelem fülről órákig lehetne mesélni, most megpróbáljuk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

img_20211116_124140.jpgItt az elsődleges, amit személyes profilnál tudunk állítani, az az, hogy privát vagy nyilvános legyen a fiókunk. Privát fiókot üzleti profilról nem tudunk beállítani, így ezt ott ne is keressük. Nyilvános profilnál bárki láthatja a feltöltött tartalmainkat, míg privátnál csak azok, akik követnek minket. A követést pedig nekünk kell engedélyeznünk és ha szeretnénk, utólagosan bármelyik követőnket el tudjuk távolítani, így tényleg csak azok férnek hozzá tartalmainkhoz, akiknek megengedjük.

A korlátozások megismertetése a fiatalokkal lényeges, mert így nem csak egy embert lehet letiltani, hanem több profil számára is meg tudjuk akadályozni, hogy hozzászólásokat vagy üzeneteket tudjanak írni nekünk. Az Instagram alapvetően is összeállít egy listát azokról a profilokról, melyeket esetleg korlátozhatunk. Ilyenkor csak akkor jeleníti meg az oldal a korlátozott személyek hozzászólásait és üzeneteit, ha mi ezt engedélyezzük, egyébként nem látható mások számára. Ez egy nagyszerű eszköz arra, hogy a cyberbullyingnak megálljt parancsoljunk.

Az elrejtett szavak cégeknél és véleményvezéreknél is nagyon hasznos funkció. Az Instagram ezzel automatikusan tudja szűrni a sértő kommenteket és rögvest el is rejti. Ugyanezt megteszi nekünk az üzenetekkel is, de egyéni listát is létrehozhatunk.

befunky-collage_2.jpg

Az egyéni listára felvehetünk olyan szavakat, amiket nem látnánk szívesen profilunkon (például konkurensünk nevét, egy-egy bántó szót, amivel gyakran illetnek és így tovább). Így az Insta az általunk felsorolt kifejezéseket is szűrni fogja és elrejteni a hozzászólások, üzenetek között.

A bejegyzéseknél elrejthetjük a kedvelések és megtekintések számát, ha nem szeretnénk, hogy mindenki lássa ezt. Nekünk ettől még látszódni fog és az elemzések is teljesen lesznek, így márkáknak és influencereknek sem kell félni ettől a funkciótól, attól még pontosan látni fogják az eléréseket, aktivitást és kimutatást készíthetnek az eredményekből.

Az Instagram feed-be feltöltött képeken és videókon megjelölhetnek minket, ám beállíthatjuk, hogy ez csak általunk követett felhasználónak legyen lehetséges illetve jóváhagyáshoz is köthetjük, hogy ne minden jelölés legyen látható egyből profilunk megjelölt részén, csak amiket mi is szeretnénk.

Ugyanígy az említések lehetőségét is korlátozhatjuk csak a követett profilokra.

Amennyiben a személyek korlátozása, tiltószavak megadása nem válik be, a hozzászólások fülnél letilthatunk profilokat, akiknek nem engedjük, hogy kommenteljenek.

befunky-collage_3.jpg

A történetek esetében is van sok egyéni beállítási lehetőség. Például bizonyos személyek elől elrejthetjük a sztorikat, így ők nem fogják látni, ha közzéteszünk valamit, de mivel ez nem tiltás, így profilunkhoz továbbra is hozzáférnek. Akiket a közeli ismerősökhöz adunk, nekik külön is tehetünk fel tartalmakat, amik nem nyilvánosak lesznek, csak a kiválasztott profilokhoz jutnak el.

Ha nem szeretnénk, hogy üzenetben írni tudjanak a sztorinkra, el tudják küldeni azt üzenetben, akkor azt itt módosíthatjuk. Azt is beállíthatjuk, hogy ne tudják továbbosztani sztorinkat a saját sztorijukban az emberek.

befunky-collage_4.jpg

Az élő adásokat is elrejthetjük felhasználók elől. Az aktivitási állapot azt jelenti, hogy láthatják-e az emberek, hogy éppen elérhetők vagyunk a chat-ben. A csoportos chat beszélgetéseknél is korlátozhatjuk, ki vehet be minket és az üzenetek beérkezési helyét is személyre szabhatjuk.

befunky-collage_5_1.jpg

A korlátozott hozzáférésű fiókok egy olyan funkció, ahol tulajdonképpen úgy tilthatunk le valakit, hogy ne tudja, hogy letiltottuk. Nem kell a teljes tiltáshoz és a követés leállításához folyamodnunk, így továbbra is kommentelhet, ám ezt rajta és rajtad kívül senki sem látja majd. Ugyanígy arról sem lesz információja, hogy elérhető vagy-e a chatben és olvastad-e az üzenetét. Ettől még a tartalmaidhoz hozzáfér. Ha a letiltáshoz folyamodunk, akkor a tiltott fiókokat utána bármikor feloldhatjuk. A némítás azt jelenti, hogy nem akarjuk látni egyes felhasználók tartalmait, de továbbra is követjük őket.

befunky-collage_6_1.jpg

Szólj hozzá

biztonság adatvédelem beállítások szülőknek gyerekvédelem internetbiztonság Instagram Insta gyerekek a neten biztonságos internethasználat