2023. jan 03.

5 veszély, ami leselkedik gyerekeinkre a közösségi médiában

írta: K.Klarissza
5 veszély, ami leselkedik gyerekeinkre a közösségi médiában

pexels-jessica-lewis-creative-4200824.jpgA tinédzserek és a gyerekek mostani generációja úgy nőtt fel, hogy a közösségi média könnyen elérhető számukra. Sajnos, mivel sokkal nagyobb arányban használják, mint az előző generációk, a függőség kialakulása is egyre nőtt.

Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a közösségi média tinédzserekre vonatkozó 5 veszélyét.

1. Nyomás a hét minden napján, 24 órában

A közösségi médiát manapság az okostelefonon lévő alkalmazásokon keresztül könnyen elérhetjük bárhol és bármikor. A képernyőn folyamatosan felvillanó értesítések emlékeztetnek arra, hogy mostantól bárkivel kapcsolatba léphetünk a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ez egy veszélyes ideált teremthet egy tinédzser számára, mivel nyomást érez arra, hogy állandóan elérhető legyen.

Ez pedig a közösségi média túlzott használatához és függőséghez vezethet, mivel nyomást éreznek arra, hogy állandóan „online” legyenek vagy jelen legyenek. Arról nem is beszélve, hogy félnek attól, hogy lemaradnak arról, amit barátaik online tettek közzé, miközben távol vannak a telefonjuktól. 

Ez alváshiányhoz vezethet, mivel a tinédzserek órákat töltenek éjszakánként történetek és bejegyzések lapozásával. Egy tinédzser szervezetének alapból több alvásra van szüksége, mint a felnőtteknek, ezért létfontosságú számukra, hogy az éjszakát a telefonjuk nélkül, pihenéssel töltsék.

Ez a nyomás pedig számtalan kérdést vett fel, mely aggodalomra ad okot. Mikor tudnak a tinédzserek kicsit kiszakadni az online világból? Mikor tartanak szünetet saját mentális egészségük és jólétük érdekében? Mikor tudnak vajon ténylegesen jelen lenni azok társaságában, akikkel együtt vannak, vagy időt szakítani önmagukra?

2. Függőség

Ahogy fentebb említettük, az állandó elérhetőségre irányuló nyomás a közösségi média függőségét okozhatja. Egy másik hatalmas tényező abban, hogy a tinédzserek miért válnak függővé a közösségi médiától, az a „lájkok” és az interakciók iránti nagyfokú vágy. 

Az UCLA Brain Mapping Centre-ben végzett kutatás megállapította, hogy a tinédzserek agyának bizonyos régiói aktivizálódtak a közösségi médiában való kedvelések hatására. Ez azt eredményezi, hogy gyakrabban szeretnék használni a közösségi médiát. A tanulmány megállapította, hogy az agyi szkennelések során az agy jutalmazó áramkörének egy része aktív volt, amikor nagyszámú like-ot kaptak a fotóikra. Az agynak ez a területe ugyanaz a terület, amely akkor reagál, ha valami csodálatos dolog történik, például megnyerünk egy versenyt, vagy megnézünk egy videót, fényképet vagy meglátunk valakit, akit szeretünk.

Egyes tinédzserek pedig rendkívül nagy dolgot tulajdonítanak a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon kapott követők, kedvelések és interakciók számától. Annyira, hogy ez valóban egy nagy stresszt eredményez a mindennapjaikban.

3. Szorongás és depresszió

A tinédzserek fizikailag és lelkileg is még fejlődő szervezetek, a közösségi média pedig folyamatosan nehéz közösségi helyzetek egész sorát zúdítja rájuk, amelyekben még sokszor felnőttként is rendkívül nehéz eligazodni. 

A tinédzsereknek szembe kell nézniük kortársaik nyomásával, a trollkodással, de még az internetes zaklatásokkal is. Mindez pedig könnyen szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

4. Összehasonlítás másokkal

Az online térben, a másokkal való összehasonlítgatás elkerülhetetlen. A tinédzserek internetezés közben, a különféle közösségi oldalakon, az influencerek fotóin és videóin keresztül egy tökéletes világot látnak, ami az ő életükkel összehasonlítva bizony szorongást és depressziót táplál bennük. Nehéz megérteniük és szem előtt tartaniuk, hogy a közösségi médiában a legtöbb ember nem a valódi énét és életét mutatja. Ez a helyzet pedig egy még nagyobb nyomást gyakorol rájuk, hogy valami ugyanolyan tökéleteset alkossanak, miközben alkalmatlannak érzik rá magukat. Ők nem olyan szépek, csinosak, tehetősek stb. – folyamatos bennük az elégedetlenség érzése.

A féltékenység és az irigység nagyon is jelen van tehát a közösségi médiában való görgetés közben. Sok felhasználó úgy érzi, hogy az online élet sokkal izgalmasabb, mint az övé, hiszen látja az összes pozitív posztot vagy vicces történetet az interneten. Egy tinédzser hihetetlenül könnyen elhiszi, hogy mindenki más boldogabb, szerencsésebb vagy izgalmasabb és tartalmasabb életet él, mint ő.

5. Kommunikáció és menekülés a való világból

Az online világban való élet minden bizonnyal hatással lesz a tinédzser azon képességére, hogy a való világban szocializálódjon és kommunikáljon. Hányszor voltál már valaki társaságában úgy, hogy ő közben végig a telefonjába volt bújva? Ez negatívan befolyásolhatja a kapcsolatokat, hiszen nem azokra az emberekre koncentrálnak, akikkel a való életben egy térben vannak. Emiatt pedig mind a barátságokat, mind a kapcsolatokat nehezebb megtartani, vagy kevésbé lesznek hitelesek.

Ahogy a tinédzserek egyre inkább kimenekülnek a való életből a közösségi média világába, a mentális egészséggel kapcsolatos problémák száma megemelkedik. A kommunikáció az interneten is annyira más, mert ott szavakkal nem igazán lehet megmondani, mire gondol valaki. Nem fogod látni a másik gesztusát, testbeszédét, vagy hallani a hangját, ami sok félreértést is generál. Azok, akik a közösségi médián keresztül élik le életüket, lemaradnak a személyes kapcsolatok igazi csodáiról. Ez a közösségi média egyik legnagyobb és legszomorúbb veszélye.

uf7v.PNGAggódsz amiatt, hogy tinédzsered sok időt tölt a közösségi médiában? Digitális detox öröknaptárunk segít abban, hogy okosabban és tudatosabban használja az internet világát és alkalmazásával észrevétlenül kerülhet picit távolabb a technológia használatától.

Bővebb információ ITT!

 

Forrás:

https://tracykimberg.com/5-dangers-of-social-media-for-teens/

Szólj hozzá

tinédzserek szülőknek gyerekvédelem internetbiztonság internetfüggőség Z generáció internet biztonság gyerekek a neten