2024. feb 01.

WC-n ülés, nőgyógyászati vizsgálat ÉLŐBEN - a BeReal több, mint valóságos....

írta: Sáringer Viktória
WC-n ülés, nőgyógyászati vizsgálat ÉLŐBEN -  a BeReal több, mint valóságos....

blogcikkhez.JPGA BeReal alkalmazás nagy népszerűségre tett szert az elmúlt években és sokan „anti” közösségi médiának tartják, mert a megszokott oldalaktól eltérően itt nem a tökéletesség látszata, a szerkesztett és beállított tartalmak, hanem a nyers valóság áll középpontban. És ez nagy szó napjaink hamis, szinte kizárólag csak látszatot közvetítő online terében. Most mégis bebizonyosodott, hogy azért mégsem kéne mindent megosztani másokkal és a túlzott realitás is lehet sok(k).

Először is: mi az a BeReal?

A BeReal egy olyan közösségi felület, ami hitelességet hozott a látszatra és külsőségekre épülő online világba. Nincsenek filterek, szűrők, szerkesztgetések, előkészületek, csak az azonnali pillanat és ennek direkt megosztása.

Ez úgy valósul meg, hogy a nap egy váratlan pontjában jelez az alkalmazás, ezután pedig a felhasználónak 2 perce van elkészíteni tartalmát. A tartalom egy dupla fotót jelent, vagyis a telefon első, felénk lévő szelfi kamerája és hátsó kamerája is kattint egy képet, így a végeredményen látszik az is, hol vagyunk, ki vagy éppen mi van körülöttünk.

Habár már 2020 óta elérhető az app, 2022-ben vált igazán sikeressé és az év során 56 millióan töltötték le. A USA-ban a legnépszerűbb a BeReal, amit az is bizonyít, hogy 2022 júliusában az App Store-ban első helyet is elért. Mostanra azért már hátrébb került, de még mindig benne van a top 30-ban, ami a rengeteg lehetőséget tekintve nem kis teljesítmény. A jelentések szerint a BeReal-nek napi 23 millió aktív felhasználója volt 2024 januárjában.

Mikor mennek ki az értesítések?

A BeReal értesítései naponta egyszer, különböző, véletlenszerű időpontokban jelennek meg az összes felhasználó számára. Amikor az értesítés feltűnik, csak két perc van a kép közzétételére. Ha egy felhasználó túllépi az időt, akkor látható lesz, hogy késve hozott nyilvánosságra tartalmat. Ez pedig az alkalmazás lényegét veszi el, hiszen az aktuális állapotra kíváncsiak a többiek, nem egy beállított jelenetre.

A legvalóságosabb BeReal nyomában

Versenyt hirdettek, hogy megtalálják, ki az a felhasználó, aki a legkomolyabban veszi a BeReal üzenetét és a pillanatnyi, azonnali nyers valóságot mutatja meg. Ehhez arra kérték az embereket, hogy küldjék be a legőrültebb, meghökkentő, humoros vagy éppen kiakasztó tartalmakat, amiket közzétettek a BeReal-ban. Nyilván nem lepődünk meg, hogy az emberek komolyan is vették ezt a kérést.

A beérkezett remekművekre aztán szavazni lehetett, így megszületett a verseny győztese is, aki Alexandra Fenton lett. Mielőtt bármi mást írnánk, mutatjuk a fotót, amivel nevezett.

vloghozz.JPG

Nem is furcsa, hogy ő lett a nyertes, hiszen valóban egy megdöbbentő pillanatban kapta elő a telefonját, hogy megmutassa barátainak és a világnak, hol vagy éppen és mit csinál. A lány telefonja épp a nőgyógyászati vizsgálat során jelzett, mire ő úgy döntött, hogy ez egy olyan egyszeri momentum, hogy meg is örökíti. A következményekre nem gondolt, csak lőtt egy fotót és már ki is került az online térbe a képe.

Azért megérte ez az őrült fotó, ugyanis a verseny győzteseként Alexandra jutalma egy 15.000 dollár értékű nyaralás a világ bármely pontján.

No és hogy bizonyítsuk, ez nem a szégyenlősek versenye, hoztunk pár érdekes példát, milyen tartalmakkal neveztek még:

Valóságos – túlságosan is?

Habár a BeReal a valóságot mutatja meg, ami egészségesebb közösségi média teret alakít ki, közben a kezünkhöz ragasztja a telefont, hogy mindig készen álljunk egy fotót kattintani, ha megérkezik az értesítés. No persze nem csak a BeReal-en lehet sokak számára megdöbbentő posztokat közzétenni, így ez nem egyedi jelenség a közösségi médiában, gondoljuk csak például Berki Mazsi élőben (vagy felvételről) közvetített szülésére vagy arra, amikor Kulcsár Edina akkori párjával a wc-ről posztolt közös fotót. És habár ezeket a tartalmakat el tudják távolítani a feltöltők, de igaz a mondás, hogy ami egyszer az internetre felkerül, az örökre megmarad, így a törlés után is rengeteg helyen megtalálhatók a kellemetlen fotók, videók.

Épp ezért óva intünk mindenkit attól, hogy olyan tartalmakat osszon meg akár privát, baráti közegben, akár nyilvánosan, ami később kellemetlen helyzetbe hozhatja. Sajnos ha már egy ember hozzáfér az adott tartalomhoz, akkor fennáll a veszélye, hogy kikerül és mások is láthatják. Emiatt is fontos, hogy a szülők és pedagógusok elmagyarázzák a gyerekeknek és fiataloknak, hogy bármikor visszatérhetnek a felelőtlenül elküldött képet és üzenetek, hogy bajt okozzanak – még akkor is, ha igyekeznek anonim módon, a biztonsági beállításokat megfelelően kihasználva eljárni. Alapszabály, hogy olyat ne osszunk meg, amit nem szívesen látunk viszont, akár nyilvánosan.

melindaa.JPGHa szeretnél eligazodni az újgenerációs közösségi média felületek világában, hívd segítségül könyvünket, ahol a BeReal-en kívül még olyan közösségi felületeket is sorra veszünk, mint a Flive, Twitch vagy Snapchat. Csapj le rá ITT!

Amennyiben szeretnél jobban belemélyedni az internetbiztonság és gyermekvédelem, tudatos internetezésre nevelés témakörébe, válaszd Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, vagy hallgass bele vezetőnk, Klausz Melinda előadásaiba. A könyvért kattints IDE, az előadásokat pedig ITT találod!

Forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=8oJUdE6RYd8

https://dailyiowan.com/2023/12/07/former-university-of-iowa-student-wins-bereals-realest-person-on-earth-competition/

https://www.zdnet.com/article/what-is-bereal-everything-to-know-about-this-unfiltered-social-media-app/

https://www.realestpersononearth.com/

https://www.life.hu/just-life/2017/10/kulcsar-edina-magyarazkodik-a-veces-fotoja-miatt

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/berki-mazsi-szules-elo/94w4ph1

Szólj hozzá

fotó adatvédelem valóság alkalmazás trend felhasználó látszat közösségi média internetbiztonság bereal újgenerációs felületek újgenerációs közösségi média