2013. jún 25.

Nyaralás a Facebook-on...

írta: Klausz.Melinda
Nyaralás a Facebook-on...

facebook-vacation-dont-update-status-photo-pic.jpgBár úgy tűnik, az idő igencsak változatos nyarat hoz nekünk, kiránduláshoz tulajdonképpen még tökéletes. Ha meg van az úti cél, már csupán az a kérdés, hogyan hagyjunk jelet magunk után a közösségi médiában nyaralásunk során, vagy éppen azt követően.

Ha elindulunk nyaralni, lehetőség szerint, ne közöljük a Facebook-oldalunkon az indulás tényét, főleg ne úgy, hogy nyilvánosan bárki láthatja. Pláne ne tegyük közzé a visszaérkezésünk pontos dátumát… Elég, ha ezt csupán közeli barátunk, a postaládából az újságokat kivevő szomszéd tudja, lejjebb mondjuk, miért!

Ha a reptéren vagyunk, vagy olyan helyszínre érkezünk, amelynél szeretnénk Facebook-on, vagy Foursquare-n történő bejelentkezéssel (check-in-nel) is „vagánykodni”, akkor elindulás előtt állítsuk át nyilvános posztolási üzemmódot legalább az ismerősök csoportjára – de a mi javaslatunk szerint még inkább érdemes szűkíteni a nyaralás alatti információkat látók körét.

A nyaraláson készült fotókat - ha bennünk van a kisördög és szinte azonnal posztolni szeretnénk – szintén feltétlenül figyeljünk a bejegyzés közzétételekor lévő beállításokra, mivel ha bármelyik ismerősünk lájkol, vagy hozzászól egy nyilvánosan feltöltött fotónkhoz, azonnal kikerül a hírfolyamba és olyan szemeknek is láthatóvá tesszük, akiknek nem szeretnénk. Ne felejtsük el, hogy tudatos bűnözői iparág épült már a közösségi média figyeléséből eredő betörésekre. Nekik pláne hasznos információval szolgálhatunk, ha a nyilvános fotó alatt egyik ismerősünk megkérdezi, hogy meddig maradunk és mi ezt egyértelműen megválaszoljuk…

A jelszó: a kevesebb több! Legalábbis a nyaralás alatt. Bár a mondat a nyaralást követő fotófeltöltésekre is igaz lehet, mivel több nemzetközi esettanulmány is szól már arról, hogy a nyaralási fotók alapján az adóhatóság jövedelemellenőrzést végzett…

A közösségi média használatnak azonban számos előnye is van! Vegyük például a Foursquare geolokációs alapú szoftvert, amelyen nem csupán aktuális helyzetünket tudjuk ismerőseinknek megadni, hanem a közelben lévő látnivalók, kávézók, üzletek között is tudunk „szörfölni” megtekintve az egyes helyszínekről írt véleményeket, tippeket, ötleteket. Ráadásul Nyugat-Európában országfüggően ugyan, de jelentős kedvezményeket is igénybevehetünk a Foursquare-n kínált kuponok és akciók segítségével. Youth hostelek például előszeretettel kínálják a 4. napot követő bejelentkezésünk után az elérhető ingyenes mosást, a reggelizőhelyként kiválasztott kávézónk pedig könnyen lehet, hogy az 5. kávéra vendégül lát minket. Érdemes tehát körbenézni!

Szólj hozzá

veszély bejegyzések Facebook