2014. már 01.

Ne a Facebook miatt bukj el egy munkát!

írta: Klausz.Melinda
Ne a Facebook miatt bukj el egy munkát!

03. Facebook at workMár megint nem vettek fel a számodra tökéletes munkára? Az interjún megtaláltátok a közös hangot a munkaadóval, mégsem hívott be újra? Lehet, hogy a Facebook profilodban van a hiba!

Igen, bizony lehet, hogy a mai HR-esek túl sok Sherlock Holmes filmet néznek, de való igaz, hogy a munkáltatók jelentős hányada ellenőrzi Facebook profilunkat. Nem szerencsés, ha éppen kompromittáló fotókra bukkan rólunk a tegnap esti buliról a potenciális munkaadónk. Viszont természetesen nem tilthatjuk meg barátainknak (bár éppen megtehetjük, de úgysem fog beválni), hogy ne tegyenek fel rólunk 1-2 előnytelenül sikerült, ugyanakkor számukra vicces képet. Az alábbi videóban maguk a HR-esek mesélik el, hogy bizony néhányan közülük is szoktak kutakodni a jelöltek után:

Szerencsére Mr. Zuckerberg és csapata mindenre gondol, így természetesen van megoldás arra, hogy elrejtőzhessünk az árgus szemek elől. Nézzük is meg, hogy mik ezek az alkalmazható és igencsak hatásos trükkök.

Rendezzük csoportokba ismerőseinket

A Google+ köreihez hasonlóan lehetőségünk van ismerőseinket listába rendezni a Facebookon is.  Ez itt található. Így megoldható, hogy a vállalhatatlan, de vicces buli képeit, csak a közös ismerőseinkkel osztjuk meg.

Iratkozzunk le a keresőoldalakról!

A Facebook keresőjén túl a nagy keresőmotorok is rendszersen böngészik a Facebookon tárolt adatokat. Ha nem akarunk felbukkanni a Google, Bing, Yahoo és a többi kereső oldalain, akkor tiltsuk le az adataink hozzáférését számukra. Ezt is az Adatvédelmi beállításoknál a Nyilvános keresés fülnél beállíthatod, hogy: „Ki kereshet meg a megadott e-mail címed alapján? Ki kereshet meg a megadott telefonszámod alapján? Szeretnéd, hogy a keresőoldalak találati listájában megjelenjen az idővonalad?”

Idővonal és megjelölés beállításai

Szintén a Beállítások menüpontban található ez a fül, amely ismét számos hasznos opcióval véd minket. Szerkeszthetjük például, hogy az idővonalunkon csak akkor jelenhetnek meg a mások által posztolt dolgok, ha külön engedélyt adunk rá. Vagy éppen megváltoztathatjuk azt is, hogy kik láthassák az idővonalunk bejegyzéseit. Ezek igencsak jól jöhetnek, hogy a vicces kedvű barátaink ne szúrhassák el állásinterjúinkat.

Ezekkel az apró trükkökkel több esélyünk van arra, hogy a Facebook profilunk nem húzhatja keresztül a számításainkat. Már csak a jó önéletrajzunkon és a felkészültségünkön múlik, hogy miénk-e a kiszemelt munka. Mindenkinek sok szerencsét!

Ha szeretnél segíteni ismerőseidnek is az álláskeresésben, nyomj egy lájk és/vagy megosztás gombot! Az ő nevükben is köszönjük!

Szólj hozzá