2014. már 08.

Meghökkentő Youtube-tények

írta: Klausz.Melinda
Meghökkentő Youtube-tények

4050775004_c4370f8a6eAz alatt az egy perc alatt, amíg ezt a szöveget olvasod, megközelítőleg 100 órányi videót töltenek fel YouTube-ra. Ez óránként 250 napnyi videót jelent, 16,4 évnyit naponta és 6000 évnyit évente. Bizony ezek a számok igencsak nagyra nőttek az elmúlt pár évben.

Jelenleg több, mint 1 milliárd felhasználó látogatja a videómegosztót havonta. A YouTube videók 80%-a az USA-n kívülről érkezik, a felület pedig több, mint 61 országban elérhető összesen 61 nyelven. Több millió regisztráció történik naponta. A regisztráltak száma háromszor-négyszer annyi, mint a tavalyi évben.

A YouTube 2005-ben Chad Hurley, Steve Chen, és Jawed Karim fejéből pattant ki. Az alapítóatyák régebbről is ismerték egymást, hiszen együtt dolgoztak egy másik startupnál, méghozzá a PayPal-nál. Tehát akkor akár azt is kijelenthetjük, ha nincs PayPal, nincs YouTube sem. Amúgy Karim elmondta, hogy az ötletet Janet Jackson villantása a Super Bowlon és az ázsiai cunami ihlette. (Igencsak szélsőséges események.)

Rengeteg YouTube videó nem érhető el az összes országban. A legnézettebb 1000 videó majdnem 19%-a blokkolva van bizonyos országokban. Ez alól kivétel Németország. Ott megközelítőleg 60%-uk nem érhető el. Az ok az lehet, hogy a Google leányvállalata és a GEMA német szerzői jogvédő társaság között licencdíj-tárgyalások folytak, emiatt a YouTube minden zenei videót blokkolt.

A legelső feltöltött videó 2005. április 23-án került ki az éterbe. Az alapító, Jawed Karim és egy elefánt találkozását nézhetjük meg San Diego állatkertjében.

Nektek hogy tetszik és mit gondoltok, milyen számokat hoz az oldal 1-2 év múlva.

 

Szólj hozzá