2014. már 25.

Már a hangulat is vírusként terjed a Facebook-on!

írta: Klausz.Melinda
Már a hangulat is vírusként terjed a Facebook-on!

smileAzért vagy boldog, mert jó napod volt, vagy csak azért, mert a Facebook ismerőseid is boldogok? A hangulatunk is úgy terjedne az interneten, mint a vírus? Egy tanulmány szerint több mint 1 milliárd Facebook-státusz frissítés azt sugallja, hogy ha mosolyogsz, az azért van, mert az ismerősöd mosolygott először. Természetesen, ha elégedetlenek/rosszkedvűek vagyunk, annak is köze lehet mások állapotához.

A Kalifornia Egyetem (San Diego) kutatói szerint a jó hangulat futótűzként terjedhet az interneten is. Egy pozitív poszt ugyanúgy pozitív hozzászólásokat szül, ami átragaszthatja ránk is a jó hangulatot. Ugyanez igaz a negatív megosztásokra.

A tudósok 3 éven át tanulmányozták az online „érzelmi fertőzést”. Rájöttek, hogy az egyik befolyásoló tényezője a hangulatunknak például az eső. Ilyenkor 1,16 %-kal nő a negatív hozzászólások száma. Ezen megfigyelések után, a kutatók megvizsgálták a Facebook-státuszokat, azokon a helyeken, ahol esett az eső, és hogy vajon az itt lakó felhasználók át tudták-e ragasztani a rossz hangulatukat a napos városok lakóira. A válasz: sajnos igen.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredményeknek széleskörű következményei lehetnek. Szinte minden és mindenki össze van kapcsolva és befolyással bírnak egymásra a digitális világban.

A berlini Humboldt Egyetem és a darmstadti műszaki egyetem kutatásában pedig több száz felhasználót kérdeztek meg a Facebook használata alatt és után tapasztalt érzelmekről. Több mint egyharmaduk túlnyomórészt negatív érzelmekről, szomorúságról, fáradtságról, kudarcérzetről, magányosságról számolt be. Jellemzően azok a felhasználók tapasztaltak negatív érzelmeket, akik inkább passzív szerepet töltenek be, vagyis nemigen kommunikáltak barátaikkal, hanem csak átolvasták a megosztott bejegyzéseket, fényképeket és egyéb tartalmakat.

Lényegében bármit is osztunk meg a közösségi oldalakon, az bizony hatással lehet másokra pozitív, de sajnos akár negatív értelemben is. Vajon mit hoz majd a következő esős nap?

Szólj hozzá