2014. dec 02.

Január 1-től változik a F4CEBOOK adatfelhasználási szabályzata! Téged is érint!

írta: Klausz.Melinda
Január 1-től változik a F4CEBOOK adatfelhasználási szabályzata! Téged is érint!

fb2Az alábbiakban olvashatóak az Adatfelhasználási szabályzat 2015. január 1-jén érvénybe lépő változásai, melyek elsősorban az adatok gyűjtésére és felhasználási módjára vonatkozik. A változások elsőre akár ilyesztőnek is hathatnak, azonban a világ már a web3.0 korszakába lépett évekkel ezelőtt, ennek folyományaképpen a szemantikus, azaz személyre szabott web világába érünk át.

A szemantikus web azt jelenti, hogy internethasználati szokásaink alapján még inkább személyünkre szabják az információt, a megjelenített tartalmakat és hirdetéseket az adatkezelők, így formálódik igazán egyedivé a net világa. Minden egyes számítógépen, a Facebook esetében pedig fiókokhoz kapcsolódva még inkább egyedileg, egyénre szabottan kapjuk innentől az információkat. De az adatgyűjtésben nem a Facebook a „főludas”, az összes weboldal, szolgáltató a szabályzatának megfelelően gyűjt Rólad adatot, még akkor is, ha nem is olvastad el a felhasználási szabályzatot. Ezért kapod például a Youtube-on is a korábbi megtekintéseid alapján a javasolt videókat.

Na de nézzük a Facebook konkrét szabályzatát!

 

Milyen jellegű adatokat gyűjt a Facebook?

Attól függően, hogy mely szolgáltatásokat használod, különféle adatokat gyűjt rólad vagy tőled. Adatokat gyűjtenek arról, hogy milyen módon használod szolgáltatásaikat, például milyen típusú tartalmakat tekintesz meg, milyen típusú tartalmak váltanak ki belőled aktivitást, illetve milyen gyakorisággal és időtartammal végzed a tevékenységeidet.

Gyűjtik az olyan tartalmakat és információkat is, amelyeket mások osztanak meg veled – köztük a rólad szóló információkat is – például amikor téged ábrázoló fényképet osztanak meg, üzenetet küldenek neked, illetve feltöltik, szinkronizálják vagy importálják az elérhetőségi adataidat.

Gyűjtik az arra vonatkozó információkat, hogy milyen emberekhez és csoportokhoz kapcsolódsz, és milyen módon lépsz velük érintkezésbe, például hogy kivel kommunikálsz a legtöbbet, vagy hogy melyik csoportban szeretsz dolgokat megosztani. Emellett gyűjtjük az elérhetőségi adatokat, amennyiben egy eszközről ilyen adatokat (például címjegyzéket) töltesz fel, szinkronizálsz vagy importálsz.

Az általad megadott engedélyek függvényében adatokat gyűjtenek a számítógépekről, telefonokról vagy más eszközökről (illetve ezekkel kapcsolatban), amelyeken szolgáltatásaikat telepíted vagy eléred. A különböző eszközeidről gyűjtött információkat összekapcsolhatják – ez megkönnyíti számukra azt, hogy egységes szolgáltatást tudjanak nyújtani az összes eszközödön.

 

Hogyan használják fel ezeket az adatokat?

Szolgáltatásaik nyújtása, a tartalmak személyre szabása, valamint a javaslatok megjelenítése számodra azáltal lehetséges, hogy az ilyen információk felhasználásával értelmezik, hogyan használod szolgáltatásaikat, milyen területek érdekelnek.
A rendelkezésükre álló információkat felhasználják arra, hogy egyszerűsített lehetőségeket és javaslatokat kínáljanak fel neked. Például javasolhatják, hogy ismerősöd jelöljön meg téged egy képen annak alapján, hogy összehasonlítják az ismerősöd képeit azokkal az adatokkal, amelyeket a profilképeid, illetve a többi olyan fénykép alapján állítottak össze, amelyeken megjelöltek téged.

Amennyiben helymeghatározási adatokat megadsz, azokat felhasználják arra, hogy például megkönnyítsék a helyekre történő bejelentkezéseket, helyi eseményeket vagy akciókat keressenek és ajánljanak számodra az adott területen.

 

A rendelkezésünkre álló információk felhasználásával fejlesztik tovább szolgáltatásukat és a biztonsági beállításokat. Tevékenységed figyelésével ugyanis kiszűrhetők a gyanús, illetve a felhasználási feltételeiket vagy szabályzataikat sértő tevékenységek.

Ha pedig további információkra is szükséged van, keresd internetbiztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, ami ráadásul most karácsonyi kedvezménnyel kapható! Érdekel? Kattints ide!

 

 

Szólj hozzá

adatvédelem szabályzat közösségi média social media 2015 internetbiztonság Facebook