2015. máj 06.

Közösségi gombok a honlapodon? Így csináld, hogy jó legyen!

írta: Klausz.Melinda
Közösségi gombok a honlapodon? Így csináld, hogy jó legyen!

nov2012_2Sokféle színben, méretben és stílusban létezhetnek és már minden valamire való honlapon jelen vannak. Ti tudjátok, mikről beszélünk?

Ezek bizony a közösségi gombok. Ezeknek annyi variációja lehet, hogy már a bőség zavarában vagyunk. Vajon mindegy, hogy milyen az a gomb, a lényeg, hogy ott legyen? Természetesen nem mindegy! A megfelelő kiválasztásához mondunk néhány szempontot!

A gombok elhelyezkedése:

A elhelyezésén nagyon sok múlhat. Több fajta variációt találhatunk itt is:

  • Lap tetején:
Vajon jó az, ha a bejegyzés felett helyezkednek el a gombok? Sokan gondolhatják úgy, hogy „miért osztanám meg, amíg még el sem olvastam?” Viszont tanulmányok kimutatták, hogy nincs feltétlen összefüggés a megosztás és a bejegyzés elolvasása között. Elég, ha megfogja őket a kép, vagy az ütős cím. Ezen kívül, ha látják a lap tetején, hogy sokan osztották már meg, gondolják, hogy valóban jó a bejegyzés és ők is továbbosztják.
  • Lap alján:
Ekkor biztosabbak lehetünk benne, hogy a megosztó el is olvasta a szöveget. Viszont a dolog buktatója lehet, hogy sok minden elterelheti az olvasó figyelmét, míg a lap aljára ér.
  • Szöveg közben:
Néhány blogger használja azt a taktikát, hogy pár figyelemkeltő sor után helyezik el a megosztás gombot. Így az olvasó eldöntheti az alapján, hogy érdemes-e számára a megosztás.
  • Oldalsávban:
Ez is szintén egy népszerű megoldás, hiszen azonnal látható.

Néhány tipp még a gombok elhelyezéséhez:

  • Ne tegyük őket túl közel a navigációs gombokhoz! Még a végén valaki rossz gombot nyom meg…
  • Ne tegyük túl messze a szövegtől! Az olvasókat összezavarhatja, hogy konkrétan mit is osztanak meg a gomb segítségével, ha nincs elég közel a szöveghez.
  • Tegyük látható helyre, ahol bárki láthatja!
Gombok mérete: a nagyobb jobb?

Láthatjuk, hogy a legtöbb oldal nagyobb gombokat helyez el felületeiken. Ezeket jobban észreveszik az olvasók. Tény, hogy a nagyobb gombok több kattintást hoznak, mint a kicsi és diszkrét gombok. Azért túlzásba sem szabad esni! ;)

Egyedi forma vs. klasszikus dizájn:

Mindkét tábor számos taggal rendelkezik. Az egyedi dizájn figyelemfelkeltőbb és látványosabb lehet, viszont, ha túlzásba visszük, akkor pont az ellenkezőjét érjük el vele.

Túl sok lehetőség

Először gondolnánk, minél több gomb, annál jobb, ugye? Nem pontosan. Itt van miért.

  • Kétségbe ejt
Bizonyított tény, hogy az ember ingatag a választásokat illetően. Úgy tűnik, hogy túl sok a lehetőség ugyanolyan bénító lehet, mint a túl kevés. Amikor a felhasználók nem tudja eldönteni, hogy a bejegyzést Tumblrön, Pinteresten, Facebookon, Twitteren, Redditen, LinkedInen, vagy Bufferen ossza meg, akkor végső soron úgy dönt inkább, hogy nem osztja a hozzászólásunkat egyáltalán.
  • Lassít
A túl sok gomb lassíthatja az oldal betöltését is.

Neked hogy néznek ki a honlapodon a közösségi gombok?

Szólj hozzá