2015. nov 27.

Black Friday - Biztonságos az online vásárlás?

írta: BDóra.
Black Friday - Biztonságos az online vásárlás?

shoppingPár éve még biztosan sokan azonnal nemmel válaszoltak volna erre a kérdésre. Egyre többen viszont online felületeken oldják meg a karácsonyi ajándékhajhászást. De vajon milyen veszélyeket rejt az ilyesfajta vásárlás? Ezektől a veszélyektől kellő odafigyeléssel meg tudjuk védeni magunkat? Ezekre a kérdésekre kapunk választ az alábbiakban.


A BeFrugal.com összeállított egy infógrafikát a biztonságos online vásárlásról. A cég a The Omnibus Company-val összefogva egy kérdőívet töltett ki 1026 amerikai, 18 évnél idősebb vásárlóval. A kérdőívet kitöltők legtöbben az első számú veszélyforrásként a bankkártya adatainak lopását nevezték meg. A felmérésből kiderült, hogy a kérdezettek 42 százaléka aggódik adatai kiszolgáltatottsága miatt, míg csupán 24 százalék volt igazán bajban a tökéletes ajándék megtalálásával. Ez valószínűleg a Pinterest elterjedésének is köszönhető.


Összességében a megkérdezettek 75 százaléka aggódott amiatt, hogy ellophatják kártyaadatait az online, vagy a bolti vásárlás során. Meglepő módon viszont a kérdőív alapján a megkérdezettek nagyobb aránya tart attól, hogy az üzletekben való vásárlás során válik adatlopás áldozatává.


A felmérésből az is kiderül, hogy a vásárlók az aggodalmak ellenére mégsem tesznek semmit a védelmük érdekében (75 százalékuk állította azt, hogy nem szokta cserélgetni jelszavát).


De mit tehetünk a biztonságosabb vásárlásért? Íme, néhány tanács:
• Ellenőrizzük mindig a honlap URL címét, ahonnan vásárolni szeretnénk!
• Legyen megfelelő vírusirtó a gépünkön!
• Használjunk hosszabb és bonyolultabb jelszót!
• Jelszavunkat cseréljük is le időnként!
• Ne kattintsunk olyan linkre, amit ismeretlenek küldtek nekünk!
• Csak biztonságos oldalakról töltsünk le alkalmazásokat!
• Ne vásároljunk nyilvános Wi-Fi hálózaton!
• Kérjünk SMS-es visszaigazolást vásárlásunkról, ahol csak lehetséges!

Ha szeretnéd megismerni az online felületeken megjelenő veszélyeket és hogy hogyan óvd meg magad ezektől, tarts velünk az Amit az Internet tud rólad... című előadásunkon!

Szólj hozzá