2017. már 09.

Hogyan legyél jó/jobb író?

írta: Janni Anikó
Hogyan legyél jó/jobb író?

20170222_hogyan_legyel_jobb_iro.jpgA PR szakemberek általában nagyon jól írnak, de sajnos nem minden cég tudja megfizetni a megfelelő szakembereket. Ha saját vállalkozásod van, kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy neked kell sajtóközleményeket, híreket, közösségi média posztokat vagy beszédeket fogalmazni. Adunk néhány tippet, hogyan írj jobban és kreatívan!

Olvass sokat!

Nem titok, hogy az olvasás jobb íróvá tesz, az viszont kihívás lehet, hogyan szakíts rá időt a zsúfolt mindennapokban. A digitális világban persze inkább a telefonunkat vagy a tabletet vesszük elő, és az interneten böngészünk. Ezt felejtsük el néha, és vegyünk a kezünkbe egy könyvet például ingázás közben vagy lefekvés előtt. Keresd meg a hozzád illő műfajt, így kedvet kaphatsz az olvasáshoz. Ügyelj arra, hogy a könyv nyelvezete, stílusa, szerzője különleges legyen. A különböző stílusokból és műfajokból hosszú távon sokat lehet tanulni, és a szókincsed is bővülhet.

Írj szórakozásból!

Egy hosszú nap után biztosan az írás az utolsó dolog, amire gondolni akarsz, de ha szórakozásból papírra veted mindazt, ami a fejedben van, azzal fejlődik az íráskészséged. Kapcsold ki a tévét, ne figyelj a kütyükre, csak írd le mindazt, ami eszedbe jut. Szórakozásból bele kezdhetsz egy novellába is, naplót is vezethetsz, a lényeg, hogy figyelj a szavakra! Ha helyesírás ellenőrzés és formázási lehetőségek nélkül írsz, azzal fejlesztheted magad.

Keress érdekes történeteket!

Sok történet van körülöttünk, amiket könnyen észrevehetünk, ha figyelünk az emberekre. Ha a reggeli ingázás során megnézed az útitársakat, akkor találj ki nekik háttér történetet, milyen emberek lehetnek, hol dolgoznak és milyenek a mindennapjaik. Ezzel kihívás elé állítod a képzeletedet, amellyel fejleszthető a kreativitásod.

 

Ezek mind olyan apró praktikák, amelyekkel nem csak jobban írhatsz, hanem lehetőséged lesz kikapcsolódni. Az olvasás, a hobbiból való írás és a képzelet játéka mind jobb íróvá tesznek, így kevésbé okoz majd gondot megfogalmazni a céged számára szükséges szövegeket.

 

Szólj hozzá

pr írás