2018. már 22.

Mark Zuckerberg közleménye az adatbotrányról

írta: andisipiczki
Mark Zuckerberg közleménye az adatbotrányról

16176889_112685309244626_578204711_n.jpgA héten a New York Times információi szerint közel 50 millió Facebook felhasználó személyes adataihoz jutott hozzá a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég. Mark Zuckerberg a Facebook alapítója és tulajdonosa ma egy közleményt adott ki a saját profilján. 

„Szeretnék megosztani egy friss információt a Cambridge Analytica helyzetről- beleértve a már megtett lépéseket és a következőket is a fontos kérdés megoldására.

Az a felelőségünk, hogy megvédjük az adataitokat és ha ezt nem tudjuk akkor nem érdemes csinálni. Azon dolgoztam, hogy megértsem, hogy mi történt és meggyőződjek róla, hogy nem történik meg ez újra. A jó hír, hogy megelőzzük a bajt, hogy ezek megtörténjenek újra, évekkel ezelőtt megtörténtek lépésekben. Hibáztunk, többet kell tennünk és meg kell csinálnunk.

Az események időrendben:

2007-ben elindítottuk a Facebookot azzal a vízióval, hogy több alkalmazás legyen a közösségnek. A naptárad megmutatja a barátaid születésnapját, térképet, hogy hol vannak az ismerőseid a telefonkönyvedet összekapcsolhatod a fiókoddal. Ehhez engedélyeztük, hogy a felhasználók bejelentkezzenek az alkalmazásba és megosszák az ismerőseiket és információkat róluk.

2013-ban a Cambridge-i Egyetem kutatója Aleksandr Kogan létrehozott egy személyiség kvíz alkalmazást. Ezt közel 300000 ember telepítette, akik ezzel megosztották az adataikat, valamint néhány barátjáét is. Az akkori felületünk lehetőségei miatt ez azt jelentette, hogy Kogan képes volt adatok milliójához hozzáférni.

2014-ben, hogy megakadályoztuk a visszaéléseket és bejelentettük, hogy az egész platformot megváltoztatjuk, ezzel drasztikusan korlátoztuk az adathozzáféréseket az alkalmazáson keresztül. A legfontosabb az volt, hogy az olyan appok, mint Kogané ne kérhessenek adatokat a barátainkról anélkül, hogy ők nem egyeztek bele. Azt is előírtuk, hogy a fejlesztőknek a mi jóváhagyásunk szükséges ahhoz, hogy bármiféle információt kérhessenek a felhasználóktól. Ezek a lépések megakadályozták, hogy minden olyan alkalmazás, mint Kogané ne érjen el annyi személyes adatot.

2015-ben megtudtuk a The Guardian újságíróitól, hogy Kogan megosztotta az adatokat a Cambridge Analytica alkalmazással. Ez ellenkezik a mi irányelveinkkel, ezért azonnal letiltottuk az alkalmazását a felületünkről és követeltük, hogy Kogan és a Cambridge Analytica hivatalosan igazolják, hogy töröltek minden helytelenül beszerzett adatot. Biztosították ezeket a tanúsítványokat.

A múlt héten megtudtuk a The Guardintől, The New York Timestól és a Channel 4-től, hogy lehetséges, hogy az eltávolítás mégsem történt meg, pedig ezt igazolták, emiatt tiltottuk őket a szolgáltatásainkból. A Cambridge Analytica azt állítja, hogy már törölték az adatokat és beleegyeztek egy igazságügyi ellenőrzésbe is egy olyan céggel, amit mi kértünk, hogy erősítse meg ezt. Együtt dolgozunk velük, hogy kiderüljön az igazság.

Elveszett a bizalom a Kogan, a Cambridge Analytica és a Facebook között. A Facebook és a felhasználók között is akik megosztják velünk az adataikat és elvárják, hogy biztonságban legyen nálunk. Meg kell oldanunk.

Néhány éve, 2014-ben már megtettük a fontosabb lépéseket, hogy megakadályozzuk ezt, hogy ilyen módon hozzáférjenek az adatokhoz. De még többet kell tennünk. Felvázolom ezeket a lépéseket:

Először megvizsgáljuk azokat az alkalmazásokat, amielyek nagy mennyiségű adatokhoz jutottak mielőtt megváltoztattuk volna a platformunkat, hogy drasztikusan csökkentsük az információhoz való hozzáférést 2014-ben. Teljeskörű ellenőrzést végzünk a gyanús alkalmazások között. Tiltunk minden olyan fejlesztőt, akik nem értenek egyet az ellenőrzéssel. Ha olyan fejlesztőt találunk, akik visszaéltek a személyazonosításra alkalmas információkkal letiltjuk őket és elmondjuk az érintett feleknek. Ebbe beletartoznak azok az emberek is akik Kogan alkalmazását használták.

Másodszor: korlátozzuk a fejlesztők hozzáférését az adatokhoz a még több visszaélés megakadályozásának érdekében és eltávolítjuk a hozzáférést, ha kevesebb mint 3 hónapja használtad az alkalmazást. Ha bejelentkezel egy alkalmazásba, csak a neved, a profilképed és az email címed kell majd. A fejlesztők nem csak engedélyt kapnak a tevékenységeikre, hanem szerződést is, hogy bárki kikérhesse a hozzászólásaikat vagy egyéb személyes adataikat. További változtatásra is szükségünk lesz a következő néhány napban.

Harmadszor: szeretnénk meggyőződni arról, hogy tudjátok melyik alkalmazások felelnek meg az új szabályoknak az adatelérésekkel kapcsolatban. A következő hónapban mindenki számára megjelenik egy eszköz a hírfolyam tetején a használt alkalmazásokkal és itt könnyen visszavonhatják azokat. Már van ilyen adatvédelmi beállítás, de ezt most olyan helyre tesszük, hogy mindenki megtalálja.

A 2014-ben már megtett lépéseken kívül úgy gondolom, hogy ezeket kell még követni annak érdekében, hogy megvédjük a platformunkat.

Elkezdtem a Facebookot és minden egyes nap végén én vagyok a felelős azért, ami történik rajta. Komolyan gondolom, hogy mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a közösséget. Bár a Cambridge Analyticaval nem lesz több közös alkalmazásunk, ez nem változtatja meg a múltban történteket. Tapasztalatot szerzünk és megtanuljuk, hogy hogyan biztosítsuk a platformunkat és a közösségünket azért, hogy biztonságosabb legyen.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik továbbra is hisznek a küldetésünkben, és közösen építjük ezt a közösséget. Tudom, hogy tovább tart megoldanunk ezeket a kérdéseket, mint szeretnénk, de ígérem, folytatjuk ezt, és hosszú távon jobb szolgáltatást fogunk kialakítani.”

 

Ha már most szeretnéd korlátozni az alkalmazásaidat, kattints korábbi blogbejegyzésünkre és nézd meg hogyan teheted ezt meg!

Szólj hozzá

biztonság adatvédelem botrány Zuckerberg