2018. máj 16.

Hogyan változtatja meg a kiterjesztett valóság a vásárlói élményt?

írta: BDóra.
Hogyan változtatja meg a kiterjesztett valóság a vásárlói élményt?

A kiterjesztett valóság (argumented reality, AR) a valóság virtuális, eszközökkel megvalósított kibővítése. A számítógép webkamerája vagy a mobiltelefon kamerája segítségével figyelve a világot, új addig nem látható információk, ábrák, képek adatok jelennek meg. A mesterséges valóság kerül ötvözésre az általunk megszokott valósággal, ezzel egy új világot megnyitva számunkra.

A vásárlói élményben is hatalmas lehetőségeket nyit meg, hiszen kipróbálhatunk egy ruhát, hogy hogy néz ki rajtunk, mielőtt megrendeljük, esetleg egy szekrényről kideríthetjük, hogy odaillik-e a lakásunkba. Egy repülőjegy foglalásnál megnézhetjük mobilunkon keresztül, hogy mekkora hely van az utas számára és ez számunkra megfelelő lesz-e.

Több cégnél már használják az AR-t, most ezekre hozunk néhány példát:

Virtuális étlap

virtualis_etlap.PNGNew Yorkban egyre több helyen használnak már virtuális étlapot. Itt már nem a klasszikus étlapra kell gondolni, hanem egy tabletra, ahol keresgélhetünk a számunkra megfelelő ételek és összetevők között. Speciális igényeink alapján szűrhetjük is az ételeket, majd a rendelést akár tableten keresztül is leadhatjuk. A tablet kameráján keresztül megnézhetjük az ételt, úgy mintha már az asztalon lenne és az adag méretéről is pontos képet kapunk.

Forrás: https://www.creatit.hu/kiterjesztett-valosag-es-vasarloi-elmeny/

 

Sminktükör, amely szintén virtuális

sephora_virtual_artist_tutorials_5_hr_0.jpgA mobiltelefonok egyre jobb minőségű képeket tudnak készíteni és már arra is figyelnek a gyártók, hogy az előlapi kamera is egyre jobb felbontású legyen. A kiterjesztett valóság szempontjából ez kifejezetten fontos.

Létezik már olyan applikáció, ahol a lehető legjobb sminket segít nekünk kiválasztani. Ez azon az elven működik, hogy az arckép beolvasását követően egy 3D-s maszkot készít, majd a telefonunkon különböző sminkeket választhatunk, mely a virtuális arcunkra kerül, miután kiválasztottuk a számunkra megfelelőt. A kamerát mozgatva megnézhetjük a végeredményt közelebbről, távolabbról és oldalról is az eredményt. Ha elégedettek vagyunk vele, akkor az alkalmazás megmutatja nekünk arcunkon lépésről lépésre, hogyan kell elkészíteni a sminket.

 

Multimédiás magazin

Nem feltétlen kell azt gondolni, hogy a nyomtatott sajtó halálát fogja jelenteni a multimédiás magazin. Inkább úgy kell erre tekinteni, hogy a nyomtatott sajtó is alkalmazkodik a fejlődéshez és partner olyan újításokban, ami segíti megtartani az olvasóit. Bizony a nyomtatott magazinok is életre tudnak kelni és ehhez csak egy telefonra agy tabletre van szükség. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a telefonunk kameráját rávisszük a magazinban lévő képre, ami megelevenedik. Így akár egy képbe egy egész riport is belesűríthető.

Mutatunk erre is egy példát:

 Te melyiket próbálnád ki legelőször?

 

Szólj hozzá

augmented reality kiterjesztett valóság AR