2019. feb 18.

Írj jobb tartalmakat a mentális modell segítségével!

írta: Cs. Krisztina
Írj jobb tartalmakat a mentális modell segítségével!

nikita-kachanovsky-494828-unsplash.jpgAz eredményességhez rá kell hangolódnunk rajongóinkra, igyekeznünk kell, hogy megérthessük mit, miért és hogyan gondolnak, és ezáltal azonosulni tudjunk a gondolkodási mechanizmusaikkal. 

De mi a mentális modell és hogyan segít ez nekünk?

A mentális modell gondolati folyamatok összességét jelenti egy bizonyos dolog működését illetően, vagyis azt, ahogyan dekódoljuk és felfogjuk a környező világot. A mentális modellek múltbeli tapasztalatainkon, akár ösztönös észleléseinken alapulnak. Formálják a viselkedésünket és a reakciónkat, befolyásolják a percepciót, valamint összetett helyzetben a probléma-megoldási stratégiánkat.

Tartalommarketing-szempontból a mentális modell kifejezés azt írja le, hogy a termékünk vagy szolgáltatásunk hogyan jelenik meg a felhasználók tudatában. A személyek nagyon gyorsan képesek a mentális modellek kialakítására, ami azelőtt megtörténik, hogy az adott dolog ténylegesen használatba kerül. A hasonló termékkel kapcsolatos korábbi emlékek és tapasztalatok adják az alapot, ehhez jönnek a saját gondolatok és a másoktól hallott vélemények. Az így kialakult struktúra azonban nem egy szilárd rendszer, nagyon könnyen megváltozhat, attól függően, hogy az egyén az adott pillanatban mit tapasztal a termékkel kapcsolatban. De a termék és a személy közötti interakciót megelőzik a személy előzőlegesen kialakított feltevései, amely azért fontos, mert ezek alapján képes kiszámítani, hogy mit és hogyan tehet a programmal, vagy tárggyal, illetve az hogyan fog viselkedni.

bag-electronics-girl-359757.jpgEgy példával élve, tegyük fel, hogy valakinek, aki még nem látott okostelefont, odaadunk egyet, és azt állítjuk, hogy ezen is meg lehet vásárolni a repülőjegyet. Az illető, ahogy meglátja a készüléket, elgondolkozik azon, hogy vajon hogyan fog kinézni a jegy, nem lesz-e furcsa, hogy nincs nyomtatott eredménye a tranzakciónak, hogyan fogja bemutatni a becsekkolásnál a virtuális dokumentumot, talán az is felmerülhet, hogy ugyanolyan érvényes-e így, mi van, ha nem fogadják el, stb. Tehát, kialakít egy mentális modellt a folyamatról.

Ezzel szemben, ha egy olyan személy dönt amellett, hogy a telefonkészülékével veszi meg a repülőjegyet, aki korábban már e-vonatjeggyel intézte vasúti utazásait, akkor ő teljesen más mentális modellel rendelkezik. Mikor pedig ténylegesen kipróbálta bármelyikük a folyamatot, a tapasztalataikhoz kezdenek igazodni az előzőleg felépített struktúrák.

De mégis miért fontos ez? Nekünk, akik a közösségi médiával foglalkozunk, elengedhetetlen eszközünk az empátia és ahhoz, hogy még jobban rá tudjunk hangolódni a közönségünkre, fontos megértenünk, hogyan gondolkodnak. Képzeljük el őket, ahogy a termékünket használják, vagy az adott posztunkat olvassák! Milyen reakcióik és gondolataik lehetnek? Ha ezt tesszük, még eredményesebben szólíthatjuk meg őket, ami azért nem mellékes, ugye? :)

 

Forrás: Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Szólj hozzá