2019. ápr 14.

Közösségi média használatod befolyásolja a párkapcsolatodat!

írta: R Judit
Közösségi média használatod befolyásolja a párkapcsolatodat!

aziz-acharki-416318-unsplash.jpgNem árulunk el újdonságot azzal, hogy a közösségi média befolyásolhatja életünk minden területét, így kapcsolataink milyenségére is kihathat.

Egy 2013-as 205 embert érintő kutatás1 azt mutatta, hogy a minél több Facebookon töltött idő kapcsolódhat a párkapcsolatok negatív kimeneteléhez, valamint a platformmal kapcsolatos konfliktusokat okozhat (például féltékenység).

Egy másik tanulmány2 azt mutatta ki, hogy szakítás utáni Facebook használat (a volt partnerünk profiljának állandó nézegetése, kémkedés utána) akadályozhatja a „gyászidőszak” elmúlását és a gyógyulás folyamatát. 

Mivel az online kommunikáció nagy része a közösségi média oldalakon történik, annak elhagyása sok embernek gondot okoz, vagy nem is veszik fontolóra ezt a lehetőséget. A kérdés tehát, hogy milyen lépéseket tehetünk az online környezetünk biztonságosabbá tételéhez.

  1. Távolítsd el a volt barátodat/barátnődet a közösségi média felületeidről!

Szinte lehetetlen túljutni egy kapcsolaton, ha állandóan szembe jönnek képek, megosztások és posztok tőle! Ha nem szeretnéd törölni őt a barátaid köréből, akkor dönthetsz úgy is, hogy csak kiköveted vagy blokkolod a profilját egy időre. Ez furcsának hangozhat, de jó ötlet lehet egy párkapcsolat egészségesen tartásához is. Minden kapcsolat bizalomra épül, és a profil állandó ellenőrizgetése, valamint a partner kérdőre vonása csak konfliktust és veszekedést hozhat. A folyamatos felügyelet egyfajta féltékenység-provokálás hurkot hozhat létre, amiből nagyon nehéz aztán kitörni.

  1. Légy tudatos az online jelenléteddel kapcsolatban!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a közösségi média oldalak tudatos használata, és ez nincs másképp párkapcsolatok esetében sem! Ha már szakítottatok a szennyes online kiteregetése sosem jó ötlet! Inkább kérj tanácsot barátoktól, családodtól vagy akár terapeutától, ne az online „mindenhez értő” közösségtől! A virtuálisan leírtak később visszajöhetnek kísérteni, arról nem is beszélve, hogy a túlzott posztolás elriaszthatja az egészséges lelkülettel rendelkező online barátokat. Ha pedig párkapcsolatban vagy, Neked is jó ötlet csökkenteni a kapcsolatodról szóló online megosztásokat! Egy kutatás3 (igen-igen egy újabb) bebizonyította, hogy a túl sok szelfi megosztása az intimitás lényeges csökkenéséhez vezethet. A kutatás szerzői azt is sugallják, hogy bizonyos fokú online cenzúra szükséges a részedről, hogy ne idegenítsd el a társadat!

  1. Éld az életet a közösségi médián kívül is!

Összpontosíts kevesebbet arra, hogy hogyan mutat az életed a közösségi médián és próbálj arra koncentrálni, hogy élvezd a barátaiddal és partnereddel töltött időt! Nem fontos, hogy minden egyes percről legyen feltöltve fénykép, a lényeg, hogy élvezd az offline időtöltést offline emberekkel! �

Habár a közösségi média nagyszerű mód a kapcsolattartásra és érdekes dolgok felfedezésére (mi is imádunk mindent, ami social media!), sajnos lehetnek bizonyos mellékhatásai a különböző oldalak használatának, különösen romantikus kapcsolatainkban! A megoldás az, ha tudatában vagyunk online jelentlétünknek és hogy hogyan használjuk a platformokat. Kerüld a túlzott múltra összpontosítást (ez mind szakításkor és párkapcsolat esetén is jót tehet) és értelemszerűen próbálj minél inkább a jelenre fókuszálni egy jó adag digitális detoxszal megfejelve! �

Ha ebben segíthetünk, keresd Facebook oldalunkat, ahol tippekkel, ötletekkel és feladatokkal segítünk Neked! 

 

Forrás:

  1. Clayton, R. B., Nagurney, A., & Smith, J. R. (2013). Cheating, breakup, and divorce: Is Facebook use to blame? Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 16(10), 717-720. doi:10.1089/cyber.2012.0424
  2. Marshall, T. C. (2012). Facebook surveillance of former romantic partners: Associations with post breakup recovery and personal growth. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 15(10), 521-526.
  3. Clayton, R. B., Nagurney, A., & Smith, J. R. (2013). Cheating, breakup, and divorce: Is Facebook use to blame? Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 16(10), 717-720. doi:10.1089/cyber.2012.0424

 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-love-the-scientific-take/201812/social-media-and-relationships

 

Szólj hozzá

gyász szakítás párkapcsolat