2019. ápr 25.

Elrejtik a kedveléseket az Instán?

írta: Csoma Dániel
Elrejtik a kedveléseket az Instán?

fake_a_life_borito.jpgAz Insta a kedvelések elrejtésén kísérletezik, hogy elnyomja a hiúságot. Ahogy a közösségi média egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben, a társadalomra is egyre nagyobb hatással van, mindegy, hogy hírértékű tartalmak disztribúciójáról vagy csoportok és mozgalmak összehozásáról van szó. A közösségi média félelmetesen nagy hatással van az önmagunkról alkotott képünkre.

2017-ben a Facebook készített egy kutatást, amely azt vizsgálta, hogy jó vagy rossz hatással van életünkre ez a digitális világ. Az eredményből kiderült, hogy ha megfelelően használjuk, értékes kapcsolatok kiépítésére ad lehetőséget, de a hangsúly a megfelelő használaton van. Az esztelen görgetés és a semmitmondó reakciók nem vezetnek sehova.

A követők és a kedvelések száma, valamint az érték, amit ezek közvetítenek (vagy nem közvetítenek), egyre nagyobb figyelmet kap. A Twitter igazgatója, Jack Dorsey így nyilatkozott: „Ha elölről kezdhetném az egészet, nem hiszem, hogy bevezetném a Like használatát a platformon.”

Az Instagram jelenleg azzal kísérletezik, hogy eltávolítja a kedvelések számát a posztok alól, így csak a bejegyzés tulajdonosa láthatja a Like-ok számát.

Ahogy a bal képen is látható, eltűnt a kép alól a kedvelések száma. A középső kép azt ábrázolja, amit a poszt tulaja lát és csak ezen a képen van jelen a kedvelések összege.likementes_poszt.png

A jobb kép alján ez olvasható: „A kedvelések láthatóságának tesztelése. Azt szeretnénk, hogy követőid a tartalomra fókuszáljanak, amit megosztasz, nem pedig a like-ok számára. A teszt alatt csak a kép megosztója láthatja a kedvelések számát.”

Ez egy érdekes kísérlet, hiszen az Instagram arról lett híres, hogy használói egy tökéletes képet próbálnak alkotni magukról, gyakran a kép eltorzításával, hogy több kedvelést szerezzenek. Ezek a valótlan testformák súlyos problémákhoz vezetnek a naiv használók fejében. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a platform használói nagyrészt tinédzserek, rájövünk, hogy ennek komoly következményei lehetnek.

Számos kutatás kimutatta az Insta használat veszélyeit mentális egészségünkre nézve. Egy 2017-es kutatás alapján az Instagram a legrosszabb platform ilyen szempontból és nagyban hozzájárulhat depresszió és szorongás kialakulásához. Ez a változtatás nem vetne véget azonnal az ilyen jellegű problémáknak, de úgy tűnik, megéri kísérletezni. Ha valahogy képesek lennénk elnyomni azt a hozzáállást, miszerint csak a legjobb pillanatainkat posztoljuk, az nagy előrehaladás lenne. Ezzel a lépéssel az Instagram a mindennapi embereket próbálja megóvni, akik a like-ok alapján hasonlítják magukat másokhoz.

A kedvelések száma egy kulcsfontosságú eleme az Insta algoritmusának, hiszen ez alapján csoportosítja a posztokat és ez a jövőben is így lesz, de a láthatóság korlátozásával csökkenthetik a nyomást, ami az emberekre nehezedik. A közeljövőben számíthatunk hasonló kísérletekre, mert az Instagram nagyon igyekszik változtatni a használók viselkedésén.

 Te mit gondolsz a változásról?

Szólj hozzá