2019. jún 25.

Egyedül érzed magad? Vacsorázz együtt egy YouTuberrel!

írta: Sáringer Viktória
Egyedül érzed magad? Vacsorázz együtt egy YouTuberrel!

Őrült Youtube-trendek I. rész: ASMR, Mukbang, Storytime

bevezeto_5.jpgA YouTuberek újabb és újabb vad ötletekkel állnak elő, hogy nézettséget és hírnevet szerezzenek maguknak. Egy bolond százat csinál, ismerjük a mondást, és ez tökéletesen igaz a Youtube-szituációra is: ha valaki elkezd egy trendet, befut vele, sokan nézik vagy más Youtuberek látnak benne potenciált, felkapják és végigsöpör a Youtube-színtéren. 6 héten át minden kedden reggel jelentkező sorozatunk megpróbálja összeszedni és elmagyarázni a jelenleg futó Youtube-őrületeket.

ASMR

Hallottál már az ASMR mozaikszóról? Ez jelenleg az egyik legnagyobb trend a Youtube-on. Suttogás, ujjdobogás, körömhangok az asztalon, fésülködés, ivás, nyelés - ez mind ide tartozik! Szappanok vagdosásából megélni, sutyorogva sminkelni? Igen, minderre létezik videó! Erről a témáról már született egy cikkünk a blogon, így ha bővebben érdekel, miért is hallgatnak felnőttek suttogó gyerekeket az interneten, kattints IDE

Mukbang

A mukbang vagyis "eating show" lényege, hogy főszereplője óriási adag ételt eszik, miközben nézőivel társalog, mesél nekik. Eredetileg ez a trend Koreából származik és arra találták ki, hogy a magányos embereknek ne kelljen egyedül étkezniük: leülhetnek a számítógép, tablet vagy telefon elé és "együtt" ehetnek a személlyel, akinek a csatornájára kattintanak. Az ételek nagyon változatosak, a pizzától a tésztákon át a hamburgerekig is terjed.

Nem is az étel a fontos, csak hogy a kamera előtt legyen elfogyasztva. Persze, hogy mi lesz a maradék, felesleges étellel és miért csak gyorséttermek fogásaival vált népszerűvé ez a műfaj, ezt senki sem kérdezi. Sajnos nagyon pazarló ez a trend, mind az ételt, mind pedig a szeméttermelést nézve. És igen, vannak, akik ebből élnek, hogy a kamera előtt esznek. Az igazán népszerű külföldi mukbang videósok feliratkozószáma bőven 1 millió fölött is lehet és videóikat több, mint 200 ezer ember nézi rendszeresen.

Íme egy ilyen csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCo9ZZ04kIhN_8xGxvnjaduQ/videos, de nézzünk is bele egyik videójába:

Storytime videók

Ha már a beszélgetős videóknál tartunk, mint a mukbang, ahol az evést és beszédet kombinálják, nézzük meg kicsit közelebbről a Storytime videókat! Mindenféle témakörben készült már történetmesélős videó, ahol valaki megosztja a közönséggel, mi történt vele. Lássuk pár példával, milyen témakörök a legnépszerűbbek:

Tinder horror sztorik: vagyis rosszul elsült első randikból nincs hiány az interneten.

Ex sztorik: előszeretettel kerülnek fel videók ex-barátokról és ex-barátnőkről a Youtube felületére. Szívesen mesélnek a videósok arról, hogyan jöttek össze, hogyan futott zátonyra a kapcsolatuk, milyen őrültségeket bocsájtottak meg volt szerelmüknek és hogyan kapták rajta párjukat a megcsaláson.

Uber horror: meglepő, de minden második Youtuber állítja, hogy rémisztő élményben volt része Uber utazása alatt, vagy éppenséggel a sofőr el akart rabolni.

Party sztorik: az első berúgástól a különféle drogokkal kapcsolatos első buli élményekig mindenről találunk személyes beszámolót a Youtube-on.

Roomate horror sztorik: ki gondolta volna, hogy ennyire nehéz másokkal együttélni? Számtalan történet van fent a neten, ahol a Youtuberek elmesélik, milyen problémáik voltak a lakótársaikkal. A szörnyű kollegiumbeli élmények kiemelkedően nagy népszerűségnek örvendenek.

Neighbor horror sztorik: Az előzővel kézenfogva, természetesen a rémes szomszédokról szóló történetek sem maradhatnak el. Mindenkinek volt már problémás szomszédja, szóval talán egy kis megnyugvást jelenthet, ha látjuk, hogy van, akinek még nálunk is rosszabb tapasztalata volt.

My first time: ebben a típusban a videós az első alkalmairól beszél. Igen, sok esetben arról az első alkalomról is, amire gondolsz. Miért kell ilyen információkat megosztani az interneten? Rejtély, de sajnos már az egész fiatal korosztály is megteszi a kattintások érdekében.

Paranormal sztorik: Vajon mi lehet a Youtuberekkel, hogy szinte mindegyiküknek volt már paranormális, természetfeletti élménye? Miért pont őket kísértik az elhunytak? Talán mert iszonyúan felkapottaka szellemsztorik. Nem igazi Storytime-Youtuber valaki, amíg nem vigyázott babysitterként démoni gyerekekre vagy nem lakott még kísértett házban.

Ouija Board Experience: valószínűleg mindannyian hallottunk már a tábláról, amin betűk, számok, az igen és a nem szó helyezkedik el és ami igazán lényeges: állítólag képes kapcsolatba lépni a túlvilággal. Természetesen ezt minden tini ki akarja próbálni és sokan vélik úgy, sikerült kommunikálniuk a másvilággal, amit nem tarthatnak magukban és videó formájában közlik követőikkel.

Lázadó tinik: ez a kategória igen széles skálán mozog a miért függesztettek fel az iskolából a miért tartóztattak le történetekig. Azt hiszem, ha nem is ilyen durva és komoly következményekkel járó, de mindannyiunknak van egy-két jó sztorija a tini éveiben elkövetett őrültségekből.

Tini terhesség: igen, tudom, ez egy megosztó téma. Viszont a Youtube-on rengeteg fiatalkorú tudhat több százezres követőtábort magáénak és természetesen nem hiányozhat a Storytime videó arról, hogyan tudta meg 13/14/15/16 éves korában, hogy terhes, hogy mondta el az apukának, miként közölte a szüleivel és ők hogy reagáltak.

Te láttál már ilyen videót? Milyen őrült trendeket ismersz még?

 

Szólj hozzá