2019. aug 01.

8 tipp gyermeked online biztonságáért!

írta: Sáringer Viktória
8 tipp gyermeked online biztonságáért!

biztonsagos_a_tiktok3.jpgÖsszegyűjtöttünk 8 egyszerű lépést, amivel nagyon sokat tehetsz azért, hogy gyermeked minél biztonságosabb felhasználója legyen az online világnak. Ezeket érdemes már akkor tudatosítanod benne, amikor megkapja az első internet-képes telefonját vagy használni kezdi a számítógépet.

  1. Ne ossz meg személyes információkat online!

    Ide tartozik a lakcím, e-mail cím és a telefonszám is. Nem tanácsos a teljes név és életkor megadása sem azokon a közösségi platformokon, ahol ez nem kötelező.
    Például a Facebookon is beállítható, hogy ne mutassa senkinek az életkort, az Instagramon pedig egyáltalán nem kötelező nyilvánosan kiírni ezeket az adatokat.
  2. Mindig gondold át, mielőtt megosztasz valamit!

    Legyen ez kép, videó vagy bármilyen szöveg. Ami egyszer kikerül az internetre, az örökre ott marad - szokták mondani és ez igaz is. Bárki azonnal letöltheti, lefényképezheti a tartalmat, amit megosztottál és így már nem Te rendelkezel vele.
  3. Minden felületen használd a biztonsági beállításokat!

    Minden közösségi oldalon, applikációban, weboldalon vannak beállítások, amik arra szolgálnak, hogy megvédjék felhasználóikat az idegenektől és az attrocitásoktól. Ezeket minden körülmény között tanácsos használni, főleg ha gyermekről van szó!
  4. Soha ne add ki jelszavaidat!

    Na jó, Te azért tudhatod gyermeked jelszavait, de másoknak nem jó, ha elárulja. Bizony, még a legjobb barátjának sem! Bárki visszaélhet profilunkkal és nehéz dolga sem lesz, ha a jelszó megosztásával még a dolgát is megkönnyítjük.
  5. Ne jelölj ismerősnek idegeneket és ne fogadj el ismerősfelkéréseket olyan emberektől, akiket nem ismersz!

    Ez elég egyértelműnek tűnik, de sajnos sokféleképpen próbálhatnak rosszindulatú emberek eljutni gyermekedhez. Hidd el, a legtöbb pedofil nem 40-es férfiként van fent a neten. És nem, a "Négyes Metró" és az "Oroszlán Király" nevű felhasználókat sem kell visszajelölni, csak mert jópofák, hisz nem tudhatjuk ki rejtőzik mögötte.
  6. Ne találkozz olyanokkal felnőtt jelenléte nélkül, akiket online ismertél meg!

    Ha gyermekednek van online barátja, mindenképp tudj róla és ha találkozót terveznek, mindenképp legyél ott Te is az elejétől a végéig! Így kiszűrheted, hogy gyermeked valóban olyannal beszélt-e eddig, akire gondoltál.
  7. Nem mindenki az, akinek mondja magát!

    Ez online halmozottan igaz, hiszen itt szó szerint mindenről hazudhat az ember: a nemtől, kortól, kinézettől kezdve a lakhelyen át a szándékokig.
  8. Lépj ki, ha nem jó valami

Ha olyan tartalommal találkozol online, amitől kényelmetlenül érezed magad, ami aggaszt vagy elveszi a biztonságérzetedet, lépj ki a weboldalról. Fontos, hogy egy felnőtt tudjon az esetről!

Neked is van hasznos tipped a témakörben?

_mg_6368_kisebb_1.jpgHa szeretnéd megvédeni gyermekedet, keresd a könyvesboltokban a Megosztok tehát vagyok című könyvünket, amely minden generációhoz kapcsolódva feladatok és esettanulmányok bemutatása mellett elmondja, mitől és hogyan védjük meg őket és mi magunkat.

 

Forrás: http://www.safetynetkids.org.uk/personal-safety/staying-safe-online/

/

Szólj hozzá

gyerek internetbiztonság