2019. okt 16.

DJ-k a közösségi média fogságában

írta: R Judit
DJ-k a közösségi média fogságában

freddie-collins-_vl0v1hkv2e-unsplash.jpgAz életünket nap, mint nap meghatározza a közösségi média, lassan már el sem tudjuk képzelni nélküle az életet. De vajon milyen lehet azoknak, akiknek a közösségi média nemcsak szórakozást és időtöltést jelent, de munkát is? Akiknek a tevékenysége láthatatlan maradna a platformok nélkül? Milyen érzés a képernyőknek zenélni a klubban, amikor mindenki a telefonján keresztül néz téged?

Ezt a témakört járja körül a YouTube-on megjelent INSTA DJ, Social media and the New Age Dancefloor című 40 perces dokumentumfilm, melyet DJ-k, menedzserek és kutatók részvételével készítettek. A videó betekintést nyújt a közösségi média művészekre, zenére, rajongókra, klubokra, eseményekre és a mentális egészségre gyakorolt hatásáról olyan DJ-ket megszólaltatva, mint például Annie Mac, Carl Cox vagy Danny Howard

A közösségi média a XXI. század egyik legnagyobb ellentéte. Szeretjük, hiszen összeköt minket, online közösséget hoz létre, könnyen el lehet érni nagyszámú közönséget, globális piacot teremt és párbeszédeket indít el. Inspirációt, oktatást, információt és támogatást nyújthat, valamint segíthet a sztereotípiák eltörlésében. Az utóbbi időben, azonban ahogy egyre inkább előjönnek a negatív hatásai, szeretjük utálni is. Mentális betegségek, eltorzult testkép, álhírek, féltékenység és óriási versengés írható többek között a számlájára.eric-ward-ud0w-swvgge-unsplash.jpg

A világ megváltozott, most már kötelező kiegészítő a telefon. Igaz ez a klubokban is. Ami 20 évvel ezelőtt egy sötét és szűkös tánctér volt, ahol mindenki próbálta elkerülni, hogy lencsevégre kapják, azt ma már bevilágítja a telefonok fénye és mindenki Instagram-tökéletesen néz ki. Sőt egyre inkább elterjedtek a délelőtti, délutáni, medencés bulik is, mindez a fényképekhez szükséges tökéletes fények és helyszín miatt. Őrület belegondolni, hogy az emberek már nem táncolnak és ugrálnak annyit, mert mindegyikük kezében ott van a telefon, hogy rögzíthessék az éppen aktuális számot, DJ-t vagy felhívják egy távol lévő barátjukat, hogy mennyire élvezik a bulit. A közösségi média titka nagyon egyszerű, neki köszönhetően bárki sztárnak és fontosnak érezheti magát, nem kell hozzá többet színpadon állni.

Csodálatos, hogy a legtöbb előadó a közösségi média oldalakon ingyen promotálhatja magát, közvetlenül tarthatja a kapcsolatot a rajongóival, szinte azonnali visszajelzést kaphat és megmutathatja a személyiségét is. Viszont a nagy zajban sok zenész eltűnik, nehéz kitűnni és gyakran még a nagyon jó dalok sem lesznek ismertek, mégsem lehet kihagyni ezeket a platformokat az életükből. A közösségi média legalább akkora szerepet játszik ezen a piacon, mint maga a zene: megnövekedett lemezeladásokat, több meghívást, lemezkiadásokat és ismertséget köszönhetnek a DJ-k az online jelenlétüknek. Pont ezért lehet ijesztő a művészeknek a digitális detox. Lehet, hogy a karrierjüknek is búcsút inthetnek a pár napos szünet alatt?

robin-worrall-fpt10lxk0cg-unsplash_1.jpgDe miért válhattunk ennyire függővé?

Az ok az agyunkban keresendő, akárhányszor megjelenik egy lájk, új követő vagy hozzászólás, kapunk egy adag endorfint, ami egy boldogságot adó hormon. Ez beindít egy folyamatot, amit pavlovi-reflexnek hívunk (igen, ugyanaz, mint a híres kutyás kísérletben), tehát egyszerre ugrunk, hogy valamilyen reakciót adjunk a kapott ingerre. Mivel a telefon állandóan a zsebünkben van, ez az adok-kapok nagyon könnyen és folyamatosan zajlik. Éppen ezért, egy idő után úgy érezhetjük, hogy a telefon a testünk része és amikor meg kell tőle válnunk, akkor pánikolunk. Azok az emberek, akik a közösségi média oldalakat tervezték ugyanazokat a stratégiákat és technikákat alkalmazták, mint a szerencsejáték oldalakon; endorfint kapunk, amikor több követőnk van, vagy sokan lájkolták a képünket. A céljuk az oldalak felépítésével az volt, hogy minél tovább tartsák ott az embereket. Az algoritmus érdeklődési körünknek megfelelően úgy adja a reklámokat, híreket és posztokat, hogy minél több időt töltsünk el az adott oldalon. Ez problematikus is lehet, hiszen egy idő után már csak azt látjuk, amivel egyetértünk és egyfajta buborék alakulhat ki körülöttünk és eltorzulhat a világról kialakított képünk.

Sokan fókuszt tévesztenek és ahelyett, hogy azt vizsgálnák, hogy mi fontos a saját életükben a másik emberre koncentrálnak. Én miért nem csinálom ezt? Én miért nem kapom ugyanazt? Nekem is ilyennek kellene lennem? Kihagyok bármit is, ha máshogy csinálom? Csak pár kérdés, amelyen valószínűleg mindannyian gondolkodunk, ahelyett, hogy a jelenre koncentrálnák és hálásak lennénk azért, amink van.

Tudnunk kell azonban, hogy a technológia szerves része az életünknek, teljesen megválni nem tudunk tőle. Fontos azonban, hogy ne legyél függő és ne okozzon gondot a közösségi média nélküli élet sem!

Akkor mégis mit tehetünk?paul-hanaoka-hbyyffokvm0-unsplash.jpg

  • Kezdetnek ideális, ha otthon hagyod, vagy leadod a telefonodat a bulik közben. Tiszteld meg magadat és a zenészt azzal, hogy teljesen a zenére figyelsz és elmélyülsz az adott pillanatban!
  • Ne hagyd, hogy a követők és a lájkok száma, valamint a különböző influenszerek határozza meg azéletedet és azt, hogy ki vagy Te!
  • Tartsál néha digitális detoxot! Senki nem kér, hogy élj telefon nélkül, csak töröld le a közösségi média appokat róla pár napra vagy hétre, állítsd fekete-fehérre a telefonodat és próbálj meg nem minden pillanatban a zsebedhez kapni, hogy ellenőrizd!
  • Tudd, hogy mit csinálsz! A közösségi média egy csodálatos eszköz, de csak akkor, ha Te használod azt és nem fordítva!

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=CBpldtnWm7M

Szólj hozzá

social media digitális detox