2024. júl 18.

0-24-ben online vagyunk! Mit tehetünk, hogy normalizáljuk a képernyőidőnket?

írta: Sáringer Viktória
0-24-ben online vagyunk! Mit tehetünk, hogy normalizáljuk a képernyőidőnket?

blog_1_1.pngA közösségi médiának számtalan előnye van, de egy ideje már mintha kicsit kicsúszott volna a kezünkből az irányítás és teljesen átvette volna a hatalmat. Csak megállás nélkül görgetünk, pötyögünk, nézünk, lapozunk, feltöltünk és így tovább. És megjelenik az is, hogy folyamatosan hasonlítgatjuk magunkat, elítélünk másokat, negativitást látunk az utálkozó kommentekből vagy akár mi magunk is részesévé válunk ennek és rosszindulatú megjegyzéseket hagyunk, konfliktusba, vitába keverünk számunkra ismeretlen emberekkel egy véleménykülönbözet miatt, zaklatás áldozatai lehetünk az online térben, megfeledkezhetünk arról, hogy megfelelően elhatároljuk privát szféránkat és ne osszunk meg mindent online, hogy elég időt töltsünk szeretteinkkel a való életben is.

Egyre többen használják a közösségi felületeket

Megállapítható, hogy már nem csak a fiatalok körében kiemelten népszerűek a közösségi felületek, hanem a középkorú és idősebb korcsoport is egyre többet szentel szabadidejéből a tartalomfogyasztásra és/vagy -gyártásra. Ez a helyzet fokozódott 2020. tavaszán, a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet miatt. A világjárvány óta az átlagember ébren töltött életének egynegyedét az interneten tölti. Mivel az év eleje óta több mint megkétszereződött a szorongásról és pszichés szorongásról beszámolók aránya, soha nem volt nagyobb jelentősége annak, hogy kikapcsoljuk készülékeinket.

A közösségi média használatnak vannak veszélyei

A közösségi média negatív oldala bizony rossz hatással lehet ránk, ha nem tudunk mértéket tartani és eldönteni, hogy mikor van itt az ideje a kilépésnek. Okozhat szorongást, depressziót, alvásproblémákat, magányosságot, az önbecsülés csökkenését.

A tudósok szerint a legtöbb ember, aki használ közösségi médiát, összehasonlítja magát és saját életét másokkal és a mások által mutatott életvitellel. Ez egy olyan probléma, ami komoly károkat okozhat önértékelésedben. A magányosság, elszigeteltség érzete súlyos depresszióhoz is vezethet, így ezt nem szabad félvállról venni.

A közösségi média elő tudja hívni a versenyszellemünket. Ez pedig azért van, mert a közösségi platformok egyik legfontosabb része, hogy megragadjuk az emberek figyelmét. Minden egyes reakció, komment, ami bejegyzésünkre érkezik arról tanúskodik, hogy mennyire népszerű a poszt. Mentális egészségedben komoly károkat okozhat, ha folyton azt lesed, mennyi reakciót váltott ki egy-egy tartalmad. Nem szabad, hogy a kedvelések és kommentek száma határozza meg, mennyire tartod magad értékesnek!

A közösségi média rombolhatja valós kapcsolataidat, hiszen a személyes kapcsolatok az online töltött idő miatt háttérbe szorulhatnak.

Fel kell hívni a figyelmet a közösségi média negatív hatásaira

Nem csupán az átlagembereknek, de az influencereknek is lehetnek negatív tapasztalataik az online térben - sőt! Ám a másik oldalról nézve, a nem valós képet mutató véleményvezérek is hozzájárulnak a problémákhoz, hiszen a fiatal, befolyásolható felhasználók nem feltétlen vannak tisztában vele, hogy egy kép szerkesztett vagy nem minden úgy van, ahogy azt a neten látni. Néha azt gondoljuk, hogy a véleményvezérek, celebritások élete tökéletes, hiszen ezt a látszatot mutatják nekünk, azonban ez persze a legtöbbször azért nem így van. Ők is ugyanúgy érzékelhetik a közösségi oldalak negatív hatásait, viszont erről kevesen ejtenek szót.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében fontos, hogy egyre több márka és véleményvezér, nagy követőbázissal rendelkező személy beszéljen a közösségi média függőség jelenségéről és veszélyeiről, ezáltal hozzájárulva, hogy minél többen tudjanak a veszélyekről és a lehetséges megoldásokról.

Tarts digitális detoxot!

Próbáltad már, hogy pár napig tudatosan nem használod a közösségi oldalakat? Hogy szándékosan kevesebb időt töltesz telefonod, számítógéped képernyője előtt? Ha már próbáltad, akkor tudod, hogy nagyon nehéz. És ne aggódj, nem csak Neked, hanem mindenkinek, aki napi szinten használja a közösségi oldalakat, mert ez már mindennapjaink szerves részévé vált és megszokássá, hogy itt kommunikálunk másokkal és hogy napközben többször ránézünk. 

Minimalizáld, hogy egy nap hányszor látogatsz el a közösségi oldalakra és azon kívül ne engedd meg magadnak, hogy megnézd, mi történt! Ha ez már megy, akkor akár több napra is tarthatsz digitális detoxot. Ebben kiadványunk is nagy segítségedre lesz!

300217154_2888258884652747_2479846417993718281_n_1.jpgNavigálj profin a közösségi média világában! Sok éves, napi szintű közösségi média kommunikációs tapasztalattal és díjnyertes megoldásokkal a hátunk mögött tisztában vagyunk vele, hogy mik a legfontosabb és legaktuálisabb tudnivalók. Tanulj személyesen vagy online, és fedezd fel az online tér nyújtotta lehetőségeket céged sikerének maximalizálásához! ISMERD MEG KURZUSAINKAT ITT!

Forrás:

https://www.digitaldetoxday.org/

https://www.lifehack.org/483829/9-positive-benefits-of-a-social-media-detox

https://www.kozossegi-media.com/digitalisdetox

 

Szólj hozzá

függőség probléma detox közösségi média mentális egészség digitális detox