2019. nov 27.

WhatsApp adóból rendszerváltás? avagy mégis mi folyik Libanonban?

írta: R Judit
WhatsApp adóból rendszerváltás? avagy mégis mi folyik Libanonban?

_109562024_30de4607-d650-4c91-9aa4-9e5b691f762a.jpgLibanonban már hetek óta kormányellenes tüntetés borzolja a kedélyeket, az elmúlt 10 évben az eddigi legnagyobb. A tüntetések különböző embereket állított ugyanarra az oldalra, ami az országban egy elég ritka jelenség, a pusztító polgárháború óta szinte példátlan. Egyesíti őket a vezetők iránt érzett haragjuk, a nehéz helyzetben lévő gazdaság, az emelkedő árak, a magas munkanélküliségi ráta, a korrupció és a rossz közszolgáltatások iránt érzett haragjuk. A tüntetők már lemondásra kényszerítették a miniszterelnököt, de ez még nem elég: az ország politikai rendszerének teljes átalakítását és egy független kormányt szeretnének.

Mégis hogyan kezdődött?

Az október elég mozgalmas hónap volt Libanon számára, hiszen egyik csapás jött a másik után. Kezdődött a libanoni font értékcsökkenésével a dollárral szemben, amely sztrájkokat gerjesztett, majd folytatódott egy eddig példa nélküli tűzvésszel. Amikor kiderült, hogy az ország saját tűzoltó repülője nincs megfelelően karbantartva (vagyis lehetetlen vele tüzet oltani), akkor Ciprustól, Görögországtól és Jordániától kellett külső segítséget kérniük a pusztító tűz megfékezésére. Az utolsó cseppet a pohárban a kormány új adótervezetei jelentették, melynek keretein belül új adókat vezettek volna be a dohányra, benzinre és a hanghívásokra olyan üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül, mint a WhatsApp, Facebook Messenger és FaceTime, hogy további bevételt szerezzenek. A 6 dolláros havi díj ezeknek az appoknak a használatáért széles körű haragot váltott ki, és néhány tucat ember tiltakozni kezdett a kormány székhelyén, Bejrút központjában. Ez arra a lépésre kényszerítette a kormányt, hogy néhány órán belül törölje az adójavaslatot, de úgy tűnik, hogy a tüntetés szimbólumává vált WhatsApp addigra már felszabadította az évek óta gyűlő elégedetlenséget.

Mi történik most?

Már több tízezer ember vonult az utcára nemtől, népcsoporttól és életkörülménytől függetlenül, akik Saad Hariri miniszterelnök és pártja lemondását követelték. Azóta több, mint egy millió ember csatlakozott a tüntetéshez, bankokat, iskolákat és boltokat bezárva. Furcsa belegondolni, hogy egy ekkora tömeget megmozgatott a WhatsApp ingyenességének megszűnése és természetesen itt is mélyebb indokok húzódnak ennél. Nem szeretnénk részleteiben belemenni a különböző okok megmagyarázásába, de a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat:751f7679-fbb6-47ca-823c-a2fd645f1bc8.jpg

  • Libanont jelenleg az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb válsága sújtja.
  • Ők a harmadik legnagyobb adósságú ország.
  • Libanon vallási sokszínűsége/megosztottsága könnyű célponttá teszi őket külső hatalom beavatkozására.

Mi következik?

Ezt természetesen senki sem tudhatja, de annyi bizonyos, hogy ez a tüntetés más, mint az eddigiek. A fővároson kívül más helyszíneken is jelentős számú tüntetők vesznek részt a megmozdulásokon, illetve a korábbiakhoz képest példátlan, hogy ez a mostani egy alulról szerveződő, párt és vezetők nélküli tüntetés. Valamint az emberek nemcsak a kormánytól, hanem a saját vallási/párt vezetőiktől is átláthatóságot követelnek.

Tehát ahogy látszik korántsem a WhatsApp adó bevezetése a probléma, viszont az volt az utolsó csepp pohárban, amely végül az elmúlt évek legnagyobb tüntetésévé alakult Libanonban. Természetesen máshol is használnak közösségi médiát a tüntetéseken való kommunikációra és azoknak a megszervezésére (ld. Tinder a hong kongi tüntetéseken), de ez az első alkalom, hogy egy app egy új rendszer és különböző emberek összefogásának a jelképévé vált.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-50293636

Szólj hozzá

politika whatsapp digital diplomacy digitális diplomácia