2020. jan 23.

2019-es áttekintő: digitális diplomácia az Instagramon

írta: petrapenovac
2019-es áttekintő: digitális diplomácia az Instagramon

pexels-photo-226664.jpegAz Instagram egyre fontosabb eszközzé válik a világ vezető politikusai és a kormányok számára, hogy kommunikálják célkitűzéseiket és személyesebben tudjanak megjelenni a közönségük számára. Matthias Lüfkens a legutóbbi Twiplomacy jelentésben így fogalmazott a platform használatáról a politikai vezetők körében: „Az Instagram a leggyorsabban növekvő közösségi média hálózattá vált a világ vezetői, a kormányok és külügyminiszterek számára, s a harmadik legtöbbet használt közösségi média platform a Twitter és a Facebook után, mivel a 193 ENSZ tagállam 81%-a aktív a felületen.” Lüfkens hozzátette: „Ami korábban zárt ajtók mögött zajlott, abba manapság már mindenki betekintést nyerhet. A történelem halhatatlanná vált a fotó- és videómegosztó felületen.” Természetesen vannak, akik már gyakorlottabban használják a platformot társaiknál és a Sztorik is népszerűbbnek mutatkoznak a hagyományos bejegyzéseknél.

Lássuk az elmúlt év néhány kiemelkedő Instagram-pillanatát! ke_pernyo_foto_2020-01-18_18_45_25.png

Rögtön hivatalba lépése után Finnország 76. kormányának élén, az új miniszterelnök, Sanna Marin, a világ legfiatalabb kormányfője megosztott egy fényképet az új, többségében nők alkotta kormányról decemberben. Nyilatkozata szerint a miniszterelnök hölgy egy fiatalabb generációt képvisel, de természetesen, amikor közösségi médiáról és az Instagramról van szó, ő is egy valós ember, annak ellenére, hogy miniszterelnök. A finn kormányfő posztját itt tekintheted meg.

Ursula von der Leyen, korábbi német védelmi miniszter arról osztott meg egy videót az Instagram-profilján szintén decemberben, ahogy hivatalosan is elfoglalja irodáját az Európai Bizottság elnökeként. A videó egyébként nagyon jó hangulatú, az elnöknő egy gurulós bőrönddel érkezik meg új munkahelyére és mosolyogva invitálja irodájába új kollégáit. A videót itt tekintheted meg.

ke_pernyo_foto_2020-01-18_19_02_37.pngTheresa May utolsó posztja az Egyesült Királyság miniszterelnökeként éppen a lemondását bejelentő sajtótájékoztatón készült videó volt a londoni Downing Street-en, július végén. (Ezt itt tekintheted meg.) Ugyanezen a napon a miniszterelnökségi Instagram-profil egy képet tett közzé Boris Johnson-ról, ahogyan elfoglalja új helyét kormányfőként. Ezt pedig itt tudod megnézni.

A Fehér Ház profilja egy valódi történelmi pillanatot osztott meg a portálon június végén: Donald Trump Észak-Korea területére lép, ahol találkozik és kezet ráz Kim Dzsongun-nal, ezzel ő lett az első hivatalban levő amerikai elnök, aki Észak-Koreában járt. A történelmi eseményt megtekintheted itt.

Ha már közösségi média, nem maradhat ki a listából Mark ke_pernyo_foto_2020-01-18_19_10_40.pngZuckerberg sem. A Facebook alapítója Emmanuel Macron francia elnökkel való találkozását tette közzé az egyébként szintén hozzá tartozó Instagramon májusban. A kép címében Zuckerberg leírja, hogy az internetet érintő új szabályozások megvitatása céljából találkozott a francia politikussal, valamint, hogy mindketten úgy gondolják, a kormányzatoknak aktívabb szerepet kellene vállalniuk olyan fontos területeken, mint a biztonság, adathordozás és a választásokba történő beavatkozás. Ezen a linken megnézheted a fotót.

ke_pernyo_foto_2020-01-18_19_18_54.pngHa nagy események bejelentéséről van szó, a brit királyi család néhány tagja is a közösségi médiát választja. Harry herceg és Meghan Markle kisfiuk érkezését osztották meg a nagyközönséggel az Instagram segítségével májusban. A rendkívül visszafogott és elegáns képen mindössze egy rövid szöveg olvasható, amelyből kiderül, hogy kisfiú született, ám a pici nevét csak két nappal később fedték fel, szinten egy Instagram-fotóval, amelyen II. Erzsébet királynő is szerepel. A bejelentést itt tudod megnézni.

És végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni Ferenc pápa képgalériáját februári látogatásáról az Egyesült Arab Emirátusokban. Ezzel ő az első egyházfő, aki az Arab-ke_pernyo_foto_2020-01-18_23_19_07.pngfélszigetre látogatott. Nyilatkozata szerint ez az esemény új fejezetet nyit a vallások közötti kapcsolatok történelmében, a különbözőségek ellenére. A látogatásról szóló galéria itt érhető el.

Láthatjuk, hogy a világ vezető politikusaitól kezdve, a királyi családon át egészen a pápáig mindenki jelen van a közösségi médiában, ha nem is feltétlen személyesen - hiszen ilyen pozíciókat betöltő személyek esetében legtöbbször külön stáb foglalkozik a médiakommunikációval, s a posztok jellemzően több szűrőn is átmennek, mielőtt a nyilvánosság elé kerülnének. Ettől függetlenül ezektől a posztoktól valóban érezhetjük azt, hogy a közvéleményt formáló személyiségek némileg közelebb kerülnek hozzánk, az átlagemberekhez.

Te milyen meghatározó személyt követsz Instagramon?

Forrás: https://medium.com/digital-diplomacy/2019-in-review-digital-diplomacy-on-instagram-900982fb217a

Szólj hozzá

diplomácia 2019 twiplomacy digitális diplomácia twitter diplomacy