2020. jan 25.

Így védd ki a gyerekekre és tinédzserekre leselkedő veszélyeket a közösségi médiában

írta: Sáringer Viktória
Így védd ki a gyerekekre és tinédzserekre leselkedő veszélyeket a közösségi médiában

ko_zo_sse_gi_elo_nyo_k_2.jpgA tinik, de sokszor még a gyerekek is otthonosabban mozognak az internet, a közösségi oldalak világában, mint a szülők. Azonban a szülőknek, ha tetszik, ha nem, muszáj képben lenniük, mivel foglalkoznak gyerekeik a telefon vagy számítógép előtt töltött órákban.

Mi számít közösségi médiának?

Fontos azt is tisztáznunk, mi minden tartozik a közösségi média gyűjtőfogalma alá, hiszen azért ez a kör jóval tágasabb a Facebooknál és az Instagramnál. A közösségi média magába foglal minden online platformot, ahol az emberek kapcsolatba léphetnek egymással, tartalmakat oszthatnak meg és ahol közösségeket hozhatnak létre. A legnépszerűbbek közé tartozik a Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Tumblr, Pinterest, Snapchat, Youtube, Viber, Twitch, Tiktok és a Skype is.

Az online közösségi terek körét szélesítik az internetes játékok, ahol egyszerre játszhatunk más felhasználókkal, mint például a World of Warcraft, League of Legends, Honfoglaló és társaik. Ezek nem újdonságok, hiszen a Magyarországon a 2000-res évek elején elterjedt TeveClub-ot például már 1997-ben alapították. Az online játékra alkalmas felületek fontos szerepet töltenek be a fiatalok számára, ahol más, hasonló érdeklődési körű emberrel léphetnek kapcsolatba és sokszor chatelhetnek is játék közben. Előfordul, hogy a tinédzser saját, valós ismeretségi körében nehezen talál olyan személyt, aki megérti az adott játék iránti szenvedélyét, viszont a platformon rengeteg ilyen felhasználóval találkozhat.

A közösségi média használata azt is jelenti, hogy mi magunk is feltöltünk és megosztunk tartalmakat. Ebbe beletartozik:

 • online profilok létrehozása, regisztráció és adatok megadása
 • kedvelések, reakciók, hozzászólások, chatelés
 • képek, videók feltöltése
 • linkek, bejegyzések megosztása
 • már meglévő tartalmak szerkesztése, újramegosztása
 • élő videók létrehozása (pl. Twitch, Instagram Live)

A közösségi média JÓ!

Nem kell megijedni, ha tinédzserkorú (9-18) gyermeked hirtelen érdeklődést kezd mutatni a közösségi oldalak iránt, ebben a korban teljesen normális, ha a fiatalok keresik a velük hasonló érdeklődési körrel, gondolkodás- és látásmóddal rendelkező személyeket, vágynak új barátokra és szívesen ütik el az időt játékkal vagy a közösségi oldalak nézegetésével. Számukra a közösségi média szórakozást jelent, ismerkedési lehetőségek, új barátok felfedezését és már meglévő barátságok ápolását, élmények szerzését és megosztását, illetve segítségükre lehet, hogy megtalálják saját identitásukat.

A közösségi média segítségével rengeteg helyre „el lehet jutni”, kitárul a világ. A Föld bármely pontjáról olvashatunk, ko_zo_sse_gi_elo_nyo_k_5.jpgnézhetünk képeket és kapcsolatot alakíthatunk ki akár olyanokkal is, akik más kontinensen élnek, ha nem korlátoz minket a nyelvtudás hiánya.

A közösségi oldalak nagy segítséget nyújthatnak például olyan fiataloknak, akik valamilyen betegséggel vagy fogyatékossággal küzdenek és egyedül érzik magukat. Ha mindent meg is tesz egy szülő ilyen helyzetben a gyermekéért, nem tudhatja min megy keresztül – azonban egy beszélgetés egy hasonló kondícióval rendelkező fiatallal rengeteget segíthet. Ugyanígy azok is kibontakozhatnak az interneten, akik nem biztosak szexualitásukban, esetleg nem merik bevallani a világnak, hogy melegek, olyan kulturális közegből jönnek, ami miatt elszigetelve érzik magukat a világtól… Az ilyesfajta dolgok nagyon megnehezítik a tinédzser éveket, amikor a legtöbb fiatal be szeretne olvadni a többiek közé, nem akar kilógni. Viszont, ha valaki magába fojtja az érzéseit, eltitkolja mindenki elől, mert úgy gondolja, senki sem értené meg vagy senki sem gondolkodik, érez hasonlóan, mint ő – az interneten találhat olyat, akivel megbeszélheti a problémáit, akár teljesen anonim módon is.

Ugyanígy, a közösségi oldalakon megtalálhatjuk kedvenc sorozatunk rajongóit, beléphetünk egyes sportcsapatok szurkolói csoportjaiba és a meccsek alatt kommentelve együtt hajrázhatunk favoritjainkért, megismerkedhetünk olyanokkal, akik ugyanazt a zenei stílust részesítik előnyben, mint mi vagy hasonlóképp a varrás a szenvedélyük, mint nekünk. Legyen szó bármilyen hobbiról, sportról, kedvencről – a közösségi oldalakon találunk hozzánk hasonlókat.

Gyermeked így profitálhat a közösségi média használatából:

 • A közösségi médiában való felfedezés és kísérletezés, tapasztalatszerzés segíthet gyermekednek, hogy médiahasználati tudásbázist építsen fel magának és ennek használatával élvezni tudja az online tevékenységeket, ugyanakkor elkerülni a közösségi oldalak által rejtett veszélyeket.
 • A közösségi oldalak használhatók közös tanulásra is! A fiatalok könnyebben elkérhetik a házikat, amíg hiányoztak, megoszthatnak egymással tananyagokat, lefotózhatják és elküldhetik egymásnak jegyzeteiket, videochaten kikérdezhetik egymástól a tanulnivalót.
 • Fejlesztheti gyermeked kreativitását a közösségi platformok használata. Itt főleg a blogok azok, amik elősegítik az önkifejezést, hiszen kiválaszthatjuk a színeket, háttereket, de ugyanígy az Instagramon is lehet esztétikus profilt létrehozni vagy a neten nevelt tevét is saját ízlésüknek megfelelően öltöztethetik fel.
 • Mentális egészség: a kapcsolattartás lehetősége távol élő családtagokkal, barátokkal, akik messze laknak/költöztek, a részvételi lehetőség helyi vagy akár globális online közösségekben elősegítheti, hogy gyermeked úgy érezze, tartozik valahová és egyszerűbbé teszik számára, hogy stresszmentesen ápolja a már meglévő kapcsolatait. Egy blog indítása is jó hatással lehet a lélekre, ahol (akár anonim módon is) megoszthatja gondolatait.

A közösségi média veszélyei

Bizony, a közösségi médiának vannak veszélyei is, amivel szintén tisztában kell lenni. Nézzük meg, mik ezek:

 • Nem óvhatod meg gyermekedet az online világban az illetlen vagy felkavaró tartalmaktól, amibe beletartoznak a gonosz, agresszív, erőszakos vagy szexuális tartalmú hozzászólások, fotók, videók.
 • Maga a fiatal is tölthet fel magáról vagy másokról megalázó, zavarbaejtő vagy illetlen tartalmat – és mint tudjuk, ami egyszer felkerült, az fent is marad az interneten.
 • A fiatal megoszthat személyes információkat idegenekkel, például telefonszám, születési dátum, lakcím…
 • Cyberbullying, melyről bővebben itt olvashatsz: https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2020/01/11/s_v_mi_az_a_cyberbullying_es_mit_tehetunk_ha_gyermekunk_is_aldozataul_esik
 • Túl sok célzott hirdetésnek lehet kitéve.
 • Olyan felhasználókkal találkozhat, akik nem azok, akiknek vallják magukat – rengeteg rossz szándékú ember és sajnos pedofilok is bőven megtalálhatók ezeken az oldalakon.
 • Adathalászat vagy átverés áldozatává válhat.

ko_zo_sse_gi_elo_nyo_k.jpgHogyan kezeljük a közösségi médiával járó rizikókat?

Beszéljünk gyerekünkkel a közösségi média megfelelő használatáról! A médiaértés- és felhasználás egy felettébb fontos téma, aminek oktatása a mai világban már az iskolákban is szükséges lenne. Sajnálatos módon a legtöbb iskolában egyáltalán nem, vagy csak választható opcióként, esetleg nem eléggé modernizálva és hozzáértő módon okítják a médiával kapcsolatos tudnivalókat.
A legjobb módszer, hogy megvédjük gyermekünket a közösségi média veszélyeitől, ha megbeszéljük vele ezeket.

A beszélgetés lehetőséget ad, hogy segítsd gyermeked abban, hogy:

 • Hogyan viselkedjen a közösségi oldalakon és mit várjon el a többi felhasználótól, ők hogyan viszonyuljanak hozzá.
 • Megértse a közösségi média használatának veszélyeit, például hogy megjelölhetik egy kínos fotón, amit egy partin készítenek róla majd emiatt csúfolhatják.
 • Megértse mennyire kockázatos személyes adatokat megosztani magáról és miért kell átgondolni mindent (szöveget, képet, videót), mielőtt megosztja bármilyen közösségi platformon.
 • Megtanulja, hogyan kezelje a rizikós szituációkat, mit érdemes tenni és mindenképp tudnia kell, hogy Hozzád, mint szülőhöz bármikor fordulhat.
 • Tisztában legyen vele, mit tanácsos lépnie, ha valaki személyes részleteket, információkat, adatokat akar kiszedni belőle, rosszindulatúan viselkedik vele, erőszakos vagy bántalmazó magatartást mutat felé, megalázza nyilvánosan, kényelmetlen érzést vált ki belőle, illetlen megjegyzéseket tesz. Fontos, hogy a gyermek tudja, mi az, ami nem helyes és amit nem kell eltűrni – ilyen esetben szóljon egy felnőttnek, aki megvizsgálhatja a helyzet komolyságát és segíthet a további lépésekben.
 • Foglalkozzon a saját digitális lábnyomával! Ami egyszer felkerül a netre, örökre ott is marad. Így csak olyat írjon ki illetve olyan tartalmat tegyen közzé, amit jól megfontolt.

Tudj meg többet a közösségi médiáról!

A közösségi oldalak folyton újulnak, változnak és mire beletanulsz egynek a kezelésébe, már másik válik menővé vagy megváltoztatják a rendszert és kezdheted elölről. Jó, ha ismered, melyik közösségi platformokon aktív gyermeked. Az is klassz ötlet, ha megkéred gyermeked, hogy segítsen Neked megtanulni, hogy működnek a kedvenc közösségi oldalai!

Fontos, hogy ellenőrizd a közösségi média tevékenységét és figyelmeztesd, ha mondjuk nem korának megfelelő fotókat oszt meg. Egyes oldalaknál előírások is vannak, például a Facebooknál és az Instagramnál 13 év alatt nem ajánlják a használatát. Ezeket vedd figyelembe és ajánlott is betartani! Még egy 13 éves gyermek is, akármilyen érett, rendkívül befolyásolható, emiatt könnyen áldozatául eshet a közösségi oldalak valamely rizikójának. Bárki beregisztrálhat ezekre az oldalakra, fiókot hozhat létre az applikációkban, ha lódít a valódi koráról, ezért Neked kell felügyelned, hogy milyen helyeket látogat az online világban gyereked.

Egyes közösségi oldalaknak van gyerekeknek szóló verziója is, mint például a Youtube Kids vagy a Messenger Kids, ahol mások a biztonsági beállítások, több lehetőséged van szülőként szabályozni a felhasználást és csak kornak megfelelő tartalmakat találsz rajtuk. Ezek az oldalak segíthetnek, amikor gyermeked tanulja a közösségi média használatot, azonban mire elérik a tinédzser kort, nem fognak ennyivel megelégedni.

Nem egyszerűbb az eltiltás a közösségi oldalaktól?

De, egyszerűbb, viszont nem hatásos! Már mindenhol jelen vannak a közösségi oldalak, applikációkban, játékokban, ko_zo_sse_gi_elo_nyo_k_3.jpgweboldalakon, tanulási eszközöknél. Ugyanakkor a fent felsorolt pozitív hatásoktól is eltiltod vele gyermeked és előbb-utóbb úgyis közösségi média felhasználó válik belőle. Nem egyszerűbb, ha minél előbb megtanulja, hogyan használja a felületeket és mire vigyázzon az online világban? Ráadásul tudjuk jól, ha valamit tiltunk, még jobban akarják, ilyen az emberi természet. Nem felügyelheted gyermeked a nap 24 órájában és Te hiába óvod bizonyos appoktól, játékoktól és oldalaktól, az iskolában biztosan tudomást szerez róla és akár ki is tudja próbálni társai okos eszközein.

Az internetes biztonság megtanítása gyermekeinknek arról szól, hogy nevén nevezzük a lehetséges problémákat és megtanítsuk, hogyan lehet kezelni őket, illetve hogyan védhetik meg adataikat és magánéletüket.

Szabályozás

Alakíts ki egy elképzelést, egy tervet, hogy milyen feltételekkel és milyen szabályokat betartva használhatják gyermekeid a közösségi oldalakat. Ennek segítségével abba az irányba terelheted a közösségi média felhasználást, hogy gyermeked megtapasztalhassa az előnyöket, miközben felelősségteljesen, tiszteletteljesen és biztonságosan veszi igénybe a platformokat. Ha a Te média felhasználásod is a szabályozást tükrözi, példát mutathatsz gyerekeidnek és megelőzheted a lázadást, miszerint Neked lehet, de Neki nem. Összeszedtünk néhány ötletet, miket tartalmazhat egy ilyen terv:

A közösségi média használata – általánosságban:

 • mikor használhatja és mennyi ideig, például csak a házifeladat megírása után és maximum 2 órán át
 • szabad-e használnia a közösségi médiát házi írása közben, családi közös vacsora alatt
 • hol szabad használnia, kisebb gyermeknél például csak a nappaliban számítógépezhet, vagy bármikor, bárhol telefonozhat-e

Tartalom megosztásánál és hozzászólásnál:

 • nem szabad oda nem illő szöveget, képeket, videókat közzétenni magáról vagy másokról
 • átgondolni, milyen információkat oszt meg az interneten, nyilvánosan vagy privát üzenetben
 • tiszteletteljesnek lenni az online térben is, például amit személyesen nem mondanánk, azt ne írjuk le az interneten, még anonim módon se

ko_zo_sse_gi_elo_nyo_k_4.jpgA privát szféra megőrzése:

Sokan aggódnak amiatt, hogy az óriási közösségi oldalak, mint amilyen a Facebook is, hogyan kezelik a felhasználók adatait. Jó ötlet, ha a beállításokat Te magad is megnézed és úgy formálod, ahogy az a legjobban szolgálja gyermeked érdekeit.

Gyermeked is védheti privát szféráját az alábbiakkal:

 • nem oszt meg személyes információkat idegenekkel vagy olyan netes barátokkal, akiket nem ismer személyesen: telefonszám, lakhely, cím, születési dátum…
 • nyilvános adatlapján sem adja meg ezeket a személyes adatokat
 • nem használ olyan esetekben helymeghatározást, ha például otthon van, ezáltal nem derül ki lakcíme vagy csak egy-két órával azután tölti fel a fotót arról, hol járt, ha már elment
 • nem adja meg másoknak a jelszavát, bejelentkezési adatait – még a barátoknak sem 

Gyermeked online biztonságát szolgálja:

 • ha tudja, hogyan lehet letiltani embereket, akiket nem ismer, de próbálják felvenni vele a kapcsolatot vagy jelenteni problémás tartalmakat, hozzászólásokat
 • nem kattint felugró ablakokra, ránézésre sem megbízható megosztásokra – ezek könnyen vezethetnek felnőtt tartalmú oldalakra, vagy vírusokat tölthetnek le a számítógépre, telefonra
 • ahol személyes vagy pénzügyi adatokat kérnek, különös óvatossággal jár el
 • csak olyan ismerős jelöléseket fogad el, akiket valóban ismer és tudja, hogy nem mondják másnak magukat
 • ha amikor bizonytalan helyzetbe kerül, készít egy képernyőfotót, amit megmutathat egy felnőttnek, aki segíteni tudja a további lépéseket illetően

Forrás: https://raisingchildren.net.au/teens/entertainment-technology/digital-life/social-media

Szólj hozzá

adatvédelem veszély gyerekek internetbiztonság