2020. jan 11.

Mi az a cyberbullying és mit tehetünk, ha gyermekünk is áldozatául esik?

írta: Sáringer Viktória
Mi az a cyberbullying és mit tehetünk, ha gyermekünk is áldozatául esik?

cyberbullying1.jpgA gyermekünk a legnagyobb kincsünk. Próbáljuk mindentől óvni, viszont manapság a feladatunk egyre nehezebb, hiszen az internet mindennapossá válásával egyre több veszély leselkedik a fiatalokra. Már egészen korán elkezdik használni az internetet a gyerekek és sajnos a legtöbb iskolában nincs médiahasználat és -értés oktatására szolgáló tárgy, ami felkészítené a gyerkekeket, mi vár rájuk többek között az online világban is.

Ez alkalommal az online zaklatás lesz a téma, illetve elsősorban az, mit tehetünk ilyen helyzetben, hogy megoldjuk a problémát. Ez egy konfliktushelyzet, amit nem indulatból, hanem átgondoltan és módszeresen kell kezelnünk gyermekünk érdekében.

Mi az a cyberbullying?

Sokféle módon és bárhol előfordulhat. Az internet egy “jó” táptalaj, hiszen itt könnyű kapcsolatot tartani, képeket közzétenni, főleg a közösségi média oldalakon és sok szülő nem ellenőrzi gyermeke netes tevékenységét. Hiába nem lehet 18 év alatt felregisztrálni a Facebook-ra, mindenki olyan kort állít be, amilyet akar, így sok gyerek már 12 évesen is fent van a portálon.
A cyberbullying magába foglal tevékenységeket, mint pletykák terjesztése, olyan fényképek közzététele, aminek tartalma kifogásolható vagy az engedélyed nélkül Téged ábrázoló képek megosztása, fenyegetés, üzenetben vagy kommentben, de akár nyilvánosan történő zaklatás, csúfolódás.

Mit tegyünk?

Fontos már a kezdetektől elmagyarázni a gyerekeknek, hogyha valaki zaklatja, csúfolja, megfélelmíti őket az cyberbullying2.jpginterneten, ne titkolják el! Szóljanak a szülőnek, bármely másik családtagnak vagy egy pedagógusnak, akiben megbíznak, esetleg ha az iskolában van pszichológus, vele is beszélhetnek. A lényeg, hogy egy felnőtt tudjon róla, aki aztán lépéseket tehet a megoldás felé, segítheti a gyermeket.
Ha segítenél gyermekeden, a legfontosabb, hogy először is hallgasd meg! Próbáld fékezni indulataidat és gondold át jól, mit mondasz gyermeked előtt és hogyan kezeled a helyzetet, hiszen ő még fiatal, befolyásolható és a Te mintáidat tanulja el. Állj hozzá úgy a helyzethez, ahogy szeretnéd, hogy majd a jövőben ő is kezelje a konfliktusokat.

Tippek a helyzet kezeléséhez gyermekeddel

  • Készülj fel a gyermekeddel való beszélgetésre. Vedd komolyan, amit mond és hallgasd végig figyelmesen, hogy minden részlettel tisztában légy. Hidd el, ebben a helyzetben az jelenti a legtöbbet gyermekednek, hogy tudja, Rád számíthat, mert Te meghallgatod és nem csak legyintesz rá, hanem foglalkozol panaszaival. Érezdtesd, hogy ott vagy neki, így máskor is bizalommal fordul majd Hozzád. Ez egy teljesen természetes emberi tulajdonság, mind azt szeretnénk, hogy meghallgassanak minket és megértsenek.
  • Olyan helyen beszélj gyermekeddel, ahol biztonságban érzi magát. Például ha egy iskolatársa zaklatja, az otthon biztos menedéket jelenthet neki, hogy bátran és nyugodtan merjen beszélni a problémákról. Az is jó megoldás lehet, ha sétáltok egyet, vagy beültök valahova egy nasira, hogy gyermeked jobban elengedje magát.
  • Ne ölelgesd és babusgasd gyermekedet, amíg beszél, hagyj neki teret, hogy elmondhasson mindent. Először hallgasd meg, utána kérdezz, semmiképp se vágj a szavába vagy fojtsd belé a szót.
  • Fogd vissza indulataidat és próbálj higgadt maradni gyermeked előtt. Ne feledd, Te vagy a felnőtt példa, Tőled vár megoldást. Az idegeskedés, düh, kiabálás, fenyegetőzés a megfélemlítő irányába nem megoldás és nem is jó példa a gyermek számára. A megfélemlítés egy kemény téma, talán az első igazi, komoly nehézség, ami szembejön gyermekeddel élete során. Emiatt elengedhetetlen, hogy Te jól kezeld a helyzetet és utat mutass neki, hogy később ő is felelőségteljesen és higgadtan álljon a konfliktusokhoz.
  • Ne kritizáld gyermekedet és döntéseit! Nehéz helyzetben van, ezt be kell látnod. Lehet, hogy oka van, hogy kiváltotta a csúfolódást, de nem fog segíteni a helyzeten, ha utólag Te is azt mondod neki, hogy “Hát ezt nem kellett volna megtenned” vagy “Értem, hogy miért csúfolnak, okot adtál rá.” Gyermekednek érzelmi bizonságra van szüksége és ezt a leginkább Tőled kaphatja meg. Érdemes nem a miérteken, hanem a megoldáson gondolkodnod. Természetesen ez a tanács nem azt jelenti, hogyha gyermeked például intim fotókat küldött magáról valakinek, aki most visszaél ezekkel, vagy visszaéléssel fenyegeti, dícsérd meg és ne szólj rá egy szót sem. Nyilvánvalóan át kell vele beszélned, hogy ez miért nem jó és miért veszélyes, de vedd figyelembe a jelenlegi zaklatottságát is!
  • Magyarázd el gyermekednek, hogy Te végig mellette állsz és segíteni fogsz megoldani a problémát. Nyugtasd meg, hogy tudja, nincs egyedül.
  • Ne vonj le azonnal következtetéseket! Nehéz helyzetben vagy, mert csak gyermeked oldalát ismered a történetből. Bármennyire is ő a mindened, ne feledd, meg akar felelni Neked, ezért lehet, hogy a saját részét eltitkolja a történetből. Ne vádold meg, ne mondd neki, hogy biztosan ő is csinált valamit, amivel kiváltotta maga ellen a rosszindulatot, de állj nyitottan a kérdéshez és ne ítéld el azonnal a zaklatót. Természetesen semmilyen körülmények között, visszavágásként sem elfogadható a netes megfélemlítés és a zaklatás, de ne ronts neki gondolkodás nélkül a szóban forgó zaklatónak vagy szüleinek, mert nagyot koppanhatsz.
  • Figyelj, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott maradj a beszélgetés során. Ha belül forrsz is a dühtől, ne lássa ezt rajtad gyermeked! Figyelj hanghordozásodra és a non-verbális jelekre is.
  • Ne adj szavakat gyermeked szájába! Ezért fontos, hogy először hagyd őt beszélni és csak a mondandója végén szólalj meg, különben előfordulhat, hogy akaratlanul is, miközben próbálod megérteni mi történt, belemagyarázol olyan dolgokat, amikről szó sincs. Gyermeked pedig ezeket úgy veszi majd tőled, hogy tényleg ez a lényeg, nem amit ő maga akart mondani.
  • Ne beszélj csúnyán gyermeked előtt, mert csak még idegesebb lesz, esetleg megrémül és bezárkózik!
  • Semmi szín alatt se hibáztasd gyermekedet! Ne feledd, hogy mindannyian hibázunk és ő még kiskorú, tanulófélben van. Nem vonható felelősségre azért, amiért csúfolás célpontjává vált! Természetesen ha hibázott, értesd meg vele, miért nem jó, amit tett és ha szükséges, szabj ki neki egy büntetést, de ebben a helyzetben nem ez az első és legfontosabb, hanem a konfliktus megoldása.
  • Ne tégy olyan ígéreteket, amiket nem tudsz betartani! Ne mondd, hogy kirúgatod Pistikét az iskolából, amiért zaklatja a Facebookon gyermekedet, mert ez nem csak rajtad múlik és így nem biztos, hogy megvalósíthatod. Sőt, a történet egyik felét ismered csak és még bizonyítékokat sem láttál.
  • Légy empatikus!

Gondolkodj, mielőtt megszólalsz!

Egy példa, ahogy kezdhetsz egy ilyen nehéz beszélgetést gyermekeddel: “Sajnálom, hogy ez történt veled, de örülök, hogy elmondtad nekem. Esetleg tudsz még többet mondani erről, ami történt és hogy hogy érzed magad?”

cyberbulying3.jpgKerüld az ilyen kifejezéseket: “Én mondtam, hogy ne barátkozz Pistikével...”, “Ugyan, a bolhából csinálsz elefántot! Minden gyerekkel előfordul, hogy csúfolják, de biztos nem gondolták komolyan, csak vicceltek, te meg túldramatizálod.”

Közbelépjek vagy ne?

Lehet, hogy azzal a meghökkentő helyzettel szembesülsz, hogy gyermeked elmondja Neked, mi bántja, de nem akarja, hogy közbelépj és bármit is tegyél. Ez egy nehéz helyzet, mert ha a kérése ellenére beleavatkozol, lehet, hogy legközelebb inkább nem mondja el neked a problémáit. Viszont mérlegelned kell: lehet, hogy gyermeked nem akarja, hogy tégy valamit, mert fél a felhajtástól, a balhétól, hogy az iskolában kicsúfolják, hogy a tanárok kipécézik, túl félénk és ezáltal a reflektorfénybe kerülne, stb., de neked a szituáció részletes ismeretében el kell döntened, mit lépj. Ha komoly helyzetről van szó, nem kérdés, hogy gyermeked kérése ellenére muszáj cselekedned. Magyarázd el gyermekednek, hogy nem jó, ha eltitkoljuk az ilyen jellegű problémákat és nem kell zavarban éreznünk magunkat, ha kiállunk az igazunkért és önmagunkért. Nem azt jelenti, hogy ő egy “spicli” vagy “anyámasszonykatonája”, amiért bevont Téged, hanem a helyes dolgot tette, hogy egy felnőttet hívott segítségül, amikor erre valóban szükség volt.

Első a biztonság!

Mindig legyen első helyen gyermeked biztonsága, így ha fenyegetik vagy fizikailag is bántják, azonnal lépj közbe, ne habozz! Beszélj a pedagógusokkal, esetleg osztályfőnökkel vagy iskolapszichológussal. Próbálj meg általuk egy találkozót szervezni a zaklató gyermek szüleivel, hogy velük is normál körülmények között, a pedagógusok felügyeletében és vezetésével tudj kommunikálni. Lehet, hogy nehéz dolgod lesz, hiszen minden szülő a saját gyermekét védi, de készülj fel minden helyzetre és extra adag higgadtságot vigyél magaddal a megbeszélésre. Ne feledd, nem a hangosabbnak van igaza! A nyugalom és megfontoltság mindig előrébb visz, mint a veszekedés és a konfliktus elmélyítése.
Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a rendőrség bevonása is szükségessé válik.

Neked volt már részed online zaklatásban?

_mg_6365_kicsi_masolata.jpg

Ha ebben vagy gyermekeddel való közösségi média kapcsolatod tudatos kialakításában szeretnél mindent megtudni, szerezd be Megosztok, tehát vagyok című könyvünket most szállítási díj nélkül!

Részletek itt: https://www.socialmediaacademy.net/konyvek

 

Forrás: https://www.facebook.com/safety/bullying/parents

Szólj hozzá

gyerekek zaklatás