2020. már 04.

Wikipédia - A szabad enciklopédia

írta: Hermál Zsófia
Wikipédia - A szabad enciklopédia

man-holding-book-2781195.jpgA Wikipédia 2001. január 15-én indult az interneten. A nyílt tartalmú, szerkeszthető enciklopédia a hozzá hasonló Nupédia kiegészítéseként jött létre Jimmy Wales által. Neve a wiki és az enciklopédia szavakból ered.

Azzal a céllal hozták létre, hogy egy nyitott, mindenki által elérhető felületen bárki betekintést nyerjen a világ számos témájába. Nem csak lexikális, tudományos ismeretek tárolására alkalmas felület, de hétköznapi témákban is információt nyújt. Jelenleg az emberiség legnagyobb és legátfogóbb tudásának gyűjteménye.

Nagyobb számú felhasználót a Slashdot informatikai hírportálon való említések után ért el az oldal, és később más forrásokból, például a Google-ról is folyamatosan áramlottak az újabb felhasználók.

Már a működés első évében 20 000 szócikk készült az oldalon, jelenleg csak az angol nyelvű Wikipédia  6,009,498 szócikket tartalmaz.

Napjainkban 303 nyelven elérhető a Wikipédia, melyből 292 aktív.selective-focus-photography-of-bookshelf-with-books-1370296.jpg

Amit nem biztos, hogy tudtál a Wikipédiáról

1. 2004-ben készült a Wikipédiához egy hivatalos főcímdal, amelynek címe „Hotel Wikipédia”. Ez a dal az Eagles híres számának, a Hotel California c. dalnak bizonyos spinoffja. A dal szövegét úgy alkották újra, hogy a Wikipédiára vonatkozó tényeket tartalmazza.

2. A Wikipédia elmenti a legfurcsább kapott cikkeket és egy „Törölt elemek furcsa címekkel” nevű mappában tárolja azokat. Néhány példa ezek közül: „A bohócok szerepe a modern társadalomban”, „Dühös szamár” és „Sör kutyáknak”.

 3. A Wikipédia szülinapját, amely január 15-én van, a ”Wikipédia napjaként” tartják számon. 2011-ben, amikor 10. születésnapját ünnepelte az oldal, a szerkesztők létrehoztak egy felületet, ahol Wikipédia találkozókat és ünnepségeket szerveztek, hogy a világon bárki részt vehessen ezeken az eseményeken.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia

https://www.entrepreneur.com/slideshow/307170#7

Szólj hozzá

történet