2020. már 18.

Így használd a LinkedIn-t kapcsolatépítésre!

írta: petrapenovac
Így használd a LinkedIn-t kapcsolatépítésre!

technology-4256272_1280_1.jpgAkár gyakorlott LinkedIn-felhasználóként, akár azzal még csak ismerkedve, mindenképp érdemes bizonyos időközönként megvizsgálnod, hogy megfelelően építed-e a kapcsolathálód a platformon. Vajon a megfelelő emberekkel lépsz kapcsolatba? Elegekhez jutnak el az általad megosztott tartalmak? Cikkünkben igyekszünk egy kis segítséget nyújtani a megfelelő kapcsolatépítő-stratégiához az üzleti közösségi oldalon.

Válogass!

Kétségtelen, hogy vállalkozóként, üzletemberként a LinkedIn a tökéletes felület a kapcsolatok kialakítására és ápolására, hiszen mindenkit megtalálhatsz, aki hozzád hasonló körökben mozog. Továbbá itt nem a kötetlen, könnyed beszélgetéseken van a hangsúly (persze erre is van lehetőség), hanem az üzleten. Éppen ezért érdemes lehet bizonyos szempontok alapján megválogatni, hogy kiket is adsz hozzá a kapcsolataidhoz. Lehet, hogy valakit már jól ismersz régről, viszont a munka világában teljesen más körökben és területen mozogtok. Ettől függetlenül persze kapcsolatba léphettek, de nagy eséllyel nem az ilyen ismerősök állnak majd a kapcsolati hálód középpontjában. A megfelelő emberek hozzáadásával biztosíthatod, hogy a hírfolyamodban olyan tartalmak jelennek meg, amelyek valóban relevánsak üzletágad szempontjából. 

Nem kell tehát mindenkivel kapcsolatba lépni, akit felajánl a LinkedIn – válogasd meg a kapcsolataidat! Ez azért is fontos, mert az eladások terén is hasznosabb, ha egy értékes kapcsolati hálóval rendelkezel, akik aktívak is a közösségben. Kiket is érdemes tehát célozni? A munkatársaidat, üzlettársaidat, ügyfeleidet (meglevőket és potenciálisakat is), valamint a helyi üzleti közösség azon tagjait, akikkel van is lehetőséged üzleti tevékenységet folytatni. Persze ugyanúgy, ahogy te felveheted a kapcsolatot másokkal, hozzád is érkezhetnek kapcsolati kérések, ezek között is érdemes lehet azonban válogatni.

Szabályozd, ki léphet veled kapcsolatba!

Az alapbeállítás szerint mindenkinek lehetősége van kapcsolati kérést küldeni neked, ezt azonban néhány egyszerű lépéssel megváltoztathatod, ha jobban szeretnéd szűrni a beérkező kéréseket. Ennek egyik módja az, hogy csak azoknak engedélyezed a kapcsolatfelvételt, akik már rendelkeznek e-mail címeddel. Ezt a Beállításokon belül (Settings & Privacy) teheted meg legegyszerűbben, az itt megjelenő Communications fül alatt. A Who can reach you (Ki érhet el) nevű panelen belül a kapcsolati meghívók alapértelmezés szerint Mindenki-re (Everyone) vannak állítva, de a listából kiválaszthatod az e-mail opciót is.

ke_pernyo_foto_2020-03-08_17_09_26.png

Ha csak a kapcsolataid számát szeretnéd moderálni, de ne szeretnéd, hogy tartalmaid továbbra is eljussanak egy szélesebb közönséghez, a Biztonság (Privacy) fül beállításai válhatnak segítségedre. Itt lehetőséged van a kapcsolataid száma helyett a követőid számának növelésére. Itt a lap aljára görgetve láthatod a Blocking and hiding (Tiltás és elrejtés) panelt. A Followers (Követők) résznél az alapbeállítás a Mindenki (Everyone), miszerint mindenki láthatja a tartalmaidat, nem csak a kapcsolataid. Nem is ez az érdekes rész számunkra, ha nem az ez alatt megjelenő Make follow primary (Először követés) lehetőség. Ezt Igen-re állítva a profilodat megtekintők számára először a követés opció jelenik majd meg a kapcsolatokhoz adás helyett. Így az emberek, amennyiben bekövetnek, anélkül is láthatják tartalmaidat a hírfolyamban, hogy kapcsolatba lépnének veled. Ha másnak is így van beállítva a profilja, te is követheted őket kapcsolatfelvétel nélkül. Ez hasznos lehet például podcastok készítői esetében, akiknek a tartalmairól nem szeretnél lemaradni, de üzleti tevékenységed szempontjából nem fontos, hogy direkt kapcsolatba kerülj velük. Egyszerű és kényelmes, igaz? Ha azonban valakivel tényleg kapcsolatba szeretnél lépni, akinek a követés van alapértelmezettként beállítva, profilján a More (További) gombra nyomva jön elő a Connect (Kapcsolódás) lehetőség.

ke_pernyo_foto_2020-03-08_17_17_43.png

Ismerd fel azokat, akikkel érdemes kapcsolatba lépned!

Jelen vagy különböző LinkedIn-csoportokban, esetleg céged tagja valamilyen offline kapcsolati hálónak, például egy kereskedelmi kamarának? Nem árthat ezekben kicsit körülnézni, hiszen hasznos kapcsolati lehetőségeket rejthetnek, ha azonosítod a többi tagot is tevékenységük alapján. Utánanézhetsz a tagságoknak LinkedIn-en is, akár kapcsolati meghívókat is küldhetsz néhány embernek, akikkel úgy gondolod, hogy hasznos lehet az ismeretség. Kereshetsz konkrétan névre, de érdemes lehet cégre, kamarára, városra is. Az eredmények között azt is láthatod, ha valakivel már van közös kapcsolatod LinkedIn-en.

Használhatod akár a Keresés a közelben (Find nearby) opciót is. Ez akkor lehet különösen hasznos, ha egy rendezvényen veszel részt, például egy konferencián vagy workshop-on, ahol rengeteg hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberrel vagy körülvéve, akiket valószínűleg nem ismersz név szerint. Ez a lehetőség csak mobileszközön elérhető, a Bluetooth bekapcsolása után. Az alkalmazásban a My Network ikonra kell nyomni (balról a második a lap alján), majd a jobb alsó sarokban megjelenő kék jelre koppintva megjelenik a Find nearby opció. Erre rányomva láthatod majd azoknak a listáját, akik egy bizonyos távolságon belül tartózkodnak és szintén be van kapcsolva eszközükön ez a lehetőség. Amellett, hogy új kapcsolatokat fedezhetsz fel, azt is láthatod, ha valaki a már meglévő ismerőseid közül részt vesz ugyanazon a rendezvényen. Ne feledd, hogy ez mindaddig bekapcsolva marad, ameddig ki nem kapcsolod!fullsizeoutput_1122_1.png

Persze nem szabad elfeledkezni a hagyományos kapcsolatfelvételi módszerről sem, a LinkedIn által ajánlott emberekről. A platform ezt a listát mindig a már meglévő kapcsolataid és a legfrissebb ismerőseid alapján állítja össze, így időről időre változik. Ezeket szintén a My Network fül alatt érheted el.

Küldj személyre szabott meghívót!

Nagyon jó benyomást kelthet, ha személyre szabod kicsit a meghívóidat, amikor fel szeretnéd venni a kapcsolatot valakivel. Ezekben érdemes lehet például kiemelned, ha tagjai vagytok ugyanannak a csoportnak, vagy éppen ugyanazon a rendezvényen vesztek részt. Ettől sokkal személyesebb lesz az üzenet és remek első benyomást kelthet a másik félben. Arról nem is beszélve, hogy ahelyett, hogy egy megosztott tartalom kapcsán vennéd fel a kapcsolatot valakivel, ezzel a lépéssel egy sokkal természetesebb beszélgetést kezdeményezhetsz. Fontos kiemelni, hogy ezekben az üzenetváltásokban célszerűbb először magára a kapcsolatépítésre fókuszálni az üzleti ügyek helyett. Először a kölcsönös bizalom legyen meg!

Személyre szabott üzenetet számítógépről az adott személy profilján a kék Connect gombra kattintva tudsz hozzáadni, ahol a felugró ablakon az Add a note (Megjegyzés írása) opciót kell kiválasztanod.  Mobileszközön pedig szintén a profilról kell elindulni, ám a név és a leírás alatt található „More” (További) lehetőségre koppintva, ahol a listából a Personalize invite (Meghívó személyre szabása) lehetőségre kell nyomni.

men-1979261_1280.jpgFoglalkozz a kapcsolataiddal! 

Egy növekvő, lehetőségekkel teli hálózat önmagában még nem minden. Ezeket a kapcsolatokat ápolni, erősíteni kell, fontos foglalkozni velük. Erre sem árt egy stratégia. Az emberek nagy része nem kommentel posztok alá és nem is oszt meg saját tartalmakat, így ha ezt teszed, azzal kitűnhetsz a tömegből. Ha valaki bejegyzése alatt megjegyzést hagysz, a vele kapcsolatban állók is látni fogják a nevedet és profilképedet. Használd ki a kapcsolati háló adta lehetőségeket! Nyugodtan válaszolj akár mások kommentjeire is, lépj kapcsolatba a hasonló érdeklődésű felhasználókkal! Ez kiváló módja az új kapcsolatok kialakításának is. Bejegyzésekre, cikkekre és különböző tartalmakra kereséssel is rátalálhatsz, hashtag-eket használva. Hozzászólásaiddal felkeltheted azok érdeklődését, akik hasonló körökben mozognak, mint te.

Egyértelmű, hogy manapság már sokkal fontosabb a mennyiségnél a minőség, ha a kapcsolati hálóról és a közösségről van szó. Hiába van hatalmas ismerősi köröd, ha annak nagy része nem releváns számodra az üzleti életben. Tippjeinket kipróbálva te is hasznos, értékes kapcsolatokra tehetsz szert, amelyek hozzájárulhatnak céged sikereihez!

Te tudatosan építed LinkedIn-hálózatodat?

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/how-to-use-linkedin-to-build-powerful-network/

Szólj hozzá

tipp kapcsolat tippek kapcsolatépítés kapcsolatháló