2020. már 21.

Karantén- és koronavírus-dalok a világ és kishazánk minden tájáról

írta: Klausz.Melinda
Karantén- és koronavírus-dalok a világ és kishazánk minden tájáról

#MaradjOtthon

befunky-collage2.pngA hírek zenékben történő megjelenítése nem újkeletű, a koronavírus zenék azonban annál inkább. Emiatt végignéztük a világ minden tájáról fellelhető zenék lenyomatait a YouTube-on és összeállítottuk a mi top40-es koronavírus dj set-ünket Indiától Kínán, Mexikón és Németországon át Jamaikáig. 

A műfajok igencsak sokszínűek: a rap, hip-hop muzsikáktól a dnb, dancehall, reggae zenéken át a bollywood, reggaeton, afrobeat és pop irányokat egyaránt megtaláljuk. A dalok szövegeiben a #MaradjOtthon szellemisége mellett megjelenik a wc-papírkrízis és a kézmosás helyes módja is. Egyről azonban elég sok videóklipben - különösen a táncos verziókban - elfeledkeznek: a 2 méteres távolság tartásáról...

Természetesen a magyarok sem maradtak le a #karantén és #koronavírus zenék témakörében, így 18, általunk jobbnak ítélt dalból összeállítottunk egy magyar dj mixet is:

 

Honnan eredeztethető a zenékkel történő információtovábbítás? 

Az '50-es években a jamaikai soundsystem kultúrával terjedt el szélesebb körben. Jamaika akkoriban igen szegény ország volt, még saját rádióval sem sokak büszkélkedhettek, így a hírek közlésének feladatát a soundsystemek látták el. Szórakoztatva és akár tánczenévé avanzsálva számoltak be a kingstoni fejleményekről, a politikáról, a divatról, a sportról, vagy éppen a legfrissebb pletykákról. 

A zenék szerepét Obama első választási kampányánál is tetten érhetjük. Ráadásul olyan mennyiségben gyártottak róla dalokat elsősorban a reggae, hip-hop és dancehall éra képviselői, hogy egy olyan réteghez is el tudott jutni, akik egyáltalán nem követték a közéletről és a politikáról szóló híreket és információkat.

Ha érdekelnek ezek a dalok, kifejezetten ajánljuk Cocoa Tea: Barack Obama című igazán kis költségvetésű videóklipjét a témában.  

További dalokat pedig legelső blogunkban, a reggaeklub.blog.hu-ban találsz ide kattintva.

Szólj hozzá

zene dal youtube zenész videóklip korona karantén koronavírus klauszmelinda selectoremka