2020. máj 28.

Hogyan hatnak a szelfik az önbecsülésre?

írta: Sáringer Viktória
Hogyan hatnak a szelfik az önbecsülésre?

szelfi.jpgHa esetleg még sosem tűnődtél volna arról, lányod mennyi időt tölt szelfik készítésével, akkor eláruljuk, mi derült ki egy 2015-ös felmérésből: egy átlagos 16 és 25 év közötti nő hetente több, mint 5 órát tölt önportrék készítésével. Őrület, igaz? Ez rengetegnek hangzik, kivéve, ha Te magad is próbáltál már szelfiket készíteni és tudod, milyen hosszadalmas procedúra lehet ez. A nők esetében átlagosan legalább 7 felvétel szükséges, hogy egy fotót megfelelőnek nyilvánítsanak. Kim Kardashian például azt mondta, legalább 15-20 fotót készít egyszerre. Aztán ott vannak a filterek és az utólagos módosítások, amikkel feldobhatod a hátteret, a fényeket, a sminket. Néhány alkalmazással dramatikus változásokat hozhatunk létre fotóinkon - egyesek instant plasztikai műtétet végeznek minden egyes képen.

Természetesen a szelfik lehetnek egyszerűek, nem ennyire átgondoltak is. De nem szabad megfeledkezni arról az oldalról sem, amikor ezek a fotók a saját értéket határozzák meg. Vannak, akik azzal azonosítják, mennyit érnek és mennyire sikerült jól az adott fotó, hogy hány kedvelést és milyen reakciókat kap. És pont itt kezd veszélyessé válni, amikor elkezdődik az egy kis feljavítás, sminkigazítás, fényszerkesztés végeláthatatlan sora, míg már egyesek nem is hasonlítanak kezdeti önmagukra.

szelfi4.jpgAggasztó, hogy vajon hogyan hat a lányokra, hogy teljesen hibátlan modelleket látnak minden felületen – a magazinok oldalain, a filmekben, a közösségi oldalakon. Ez befolyásolhatja az önbecsülést, ha a magukat tökéletesnek mutató lányok válnak az etalonná.

A tökéletesség nyomában

Lehet, hogy Te mindig azt mondod lányodnak, hogy ő úgy gyönyörű, ahogy van, de amikor megnyitja a Snapchatet, Instagramot tele filterekkel, szűrőkkel, teljesen más üzenetet kap. A fotók korábban véglegesek voltak, azonban most már bőven van lehetőség az utólagos szerkesztgetésre. A filterek nagyrésze szórakoztató, humoros, de jelen van számos szépítő filter is, ami gondoskodik arról, hogy arcunkról eltüntesse a hibákat, műszempillát ragasszon szemünk fölé vagy cicafüleket aggasson ránk, hogy szebbnek és aranyosabbnak tűnjünk. Korábban probléma is volt ebből, hogy a legtöbb Snapchat filter kék szemet varázsol a felhasználókra, ezzel azt az üzenetet sugallva, hogy ez a csinos. Selena Gomez énekes és színésznő maga is kritizálta az applikációt és kiállt amellett, hogy a barna szem igenis szép és nem jó, hogy az alkalmazásban mindig kék szemszín párosul a szépítő filterekhez.

szelfi2.jpgA filter azonban csak egy dolog, ahogy korábban is említettük, egyes alkalmazásokkal egy teljesen új arcot, testet is varázsolhatunk magunknak. Ilyen például a népszerű Facetune, amivel nem csupán a pattanásokat tüntethetik el a fiatalok az arcukról, de akár magasabbnak tűnőnek is szerkeszthető a képen szereplő személy. Egy másik app, a RetouchMe lehetőséget ad, hogy professzionálisan szerkesztett fotóhoz jussunk: egy fotó szerkesztő csapatnak adhatjuk át a képet, akik kedvező áron, kevesebb, mint egy dollárért átvarázsolják fotónkat. Ezek a lehetőségek ellenállhatatlanok lehetnek, főleg, ha a fiatal, befolyásolható tinédzser azt látja, hogy így beilleszkedhet mások közé, hasonlíthat példaképeire.

A túlzó összehasonlítás

szelfi5.jpgAz önbecsülés, önmagunk képe a fejünkben teljesen felfordul és megváltozik, amikor elkezdjük másokhoz hasonlítani magunkat. A közösségi média ’nagyszerű’ teret ad erre, hiszen kontextus nélkül láthatjuk mások tökéletesnek tűnő életét, amitől érezhetünk irigységet és egyben csalódottságot is, amiért mi nem ilyenek vagyunk. A másiknak sokkal szebb az alakja, hosszabb a haja, divatosabb ruhái vannak, drágább házban él, boldogabb a párkapcsolata, és így tovább. Egy tanulmány eredményeként kiderült, hogy a szelfik gyakori nézegetése csökkentheti az önbecsülést, míg egy másik kutatásból azt tudtuk meg, hogy azok a lányok, akik több időt töltenek képeket nézegetve a Facebookon, nagyobb számban elégedetlenek magukkal. Rachel Simmons Enough As She Is könyvében arról ír, hogy egyszer egy 18 éves lány azt mondta neki, hogy nem utálja magát, ha egyedül van, csak másokhoz hasonlítva.

A mentális egészség

szelfi3.jpgA közösségi média rosszabbá teheti az egyes mentális problémákat, amikkel már amúgy is küzdünk. Ha depressziós vagy, vagy szorongsz, akkor nagy eséllyel még inkább fogod magad másokhoz hasonlítani. Talán még erősebben próbálkozol majd, hogy felvedd a lépést a többiekkel, ami tulajdonképpen lehetetlen, hiszen a legtöbbször másoknál sem a valóságot látjuk.

A probléma a szelfikkel megjelenik olyan téren is, hogy egy felmérésre válaszoló plasztikai sebészek 42%-a állította, hogy olyan képeket mutattak nekik elérni kívánt célként, melyek a közösségi médiában megjelent szelfik voltak.

Fontos, hogy gyermekeinknek elmagyarázzuk, hogy amit látunk az online világban, nem mindig a valóság. Segítsük őket abban, hogy egy biztos képet kapjanak önmagukról, rendben legyen az önbecsülésük és tisztában legyenek az értékükkel!

Forrás: https://childmind.org/article/what-selfies-are-doing-to-girls-self-esteem/
https://www.georgetakei.com/selena-gomez-snapchat-filters-eyes-2631205065.html

Szólj hozzá

fotó filter képszerkesztés szülő egészség veszély fotózás fiatalok tinédzserek lájk Facebook Instagram selfie snapchat szelfi