2020. aug 29.

Így alakulnak át a videózási szokások

írta: petrapenovac
Így alakulnak át a videózási szokások

pexels-photo-3764496.jpegFontos, hogy figyelemmel kísérjük a közösségi média felhasználók videónézési szokásait. Amellett, hogy a videós tartalmak szerepe egyre jobban felértékelődik, a megtekintések helye egyre inkább a mobileszközökre helyeződik a számítógépek helyett. Egy friss felmérés alapján évről évre 6%-kal növekszik a mobilos videómegtekintések száma – ez nagyobb arány, mint bármely más platform esetében.

Az ezredforduló után születettek és a Z generáció tagjai már elsősorban a videókat használják arra, hogy tájékozódjanak a világ eseményeiről és új dolgokat tanuljanak. És nem is akármilyen videókat! A kutatás arra is rámutatott, hogy a prémium minőségű, kifejezetten telefonra készített videók nézettsége az, ami a leginkább növekszik.

2020-ban legtöbben a telefonunkon töltjük az időnk túlnyomó részét. 2014 és 2020 között a mobilok képernyőideje (tehát amennyi ideig használjuk a telefont egy nap) több mint másfélszeresére nőtt. Ez az átlag napi 2,5 óráról 4 óra 18 percre történő emelkedést jelent. És ennek húsz százalékát a videónézés teszi ki!

pexels-photo-4261786.jpegLényegében a mobilos videók váltották fel a TV-t a fiatalabb generáció számára. Egészen mostanáig a telefonos videók még 2 perces hátrányban voltak a televízióhoz képest, ami a napi nézettséget illeti. Egy jelentős ugrást követően azonban már a mobilt találjuk az első helyen, ráadásul közel fél órás különbséggel: a nagy átlagot tekintve 29 perccel több időt töltünk videók nézésével a telefonunkon, mint TV-zéssel. Ez egyértelműen a fiatalabb generációk szokásai miatt alakult így, hiszen 73%-uk többet néz videót a telefonján, mint egy évvel ezelőtt.

És ez miért is fontos számunkra? Nos, mert ez azt jelenti, hogy a történetmesélés és az információátadás elsődleges eszközének a videónak kell lennie, amennyiben a fiatalabb közönséget is célozzuk. És milyen is most az ütős videós tartalom? A néző tud azonosulni vele és érdekes, továbbosztásra alkalmas téma jelenik meg benne. Az ilyen videók informálják a felhasználókat, valamilyen pluszt adnak nekik. Sőt, azok a tartalmak is kiemelten népszerűek, amikben olyan történet vagy szereplő jelenik meg, akikkel valamilyen kötődést is ki tud alakítani a néző. Ezek a videók általában valamilyen izgalmas, meglepő fordulatot tartalmaznak.

A vírus alatt a fokozódó távolságtartás miatt még inkább felértékelődőtt a videók szerepe, ekkor tényleg elsődleges forrásként szolgáltak a világ híreiről, érdekességekről, de még a szeretteinkkel való kapcsolattartásban is komoly jelentőséggel bírtak. Mindezek mellett pedig még az oktatás is a videós platformok használatára állt át, így aztán tényleg hozzászokhattunk, hogy mindenről értesülhetünk videókon keresztül. Ezek a tartalmak rengeteg igény kielégítésére alkalmasak, legyen szó hírek szerzéséről vagy egy új készség elsajátításáról. Nem árt tehát Neked is nagy hangsúlyt fektetni rájuk!

 

Források:

https://socialmediaweek.org/blog/2020/08/evolving-video-consumption-patterns-what-your-brand-needs-to-know/

https://assets.ctfassets.net/inb32lme5009/2tDmtI1niJ7g3LFD3EeOld/311a786bf0a5c538bf8e16608b095c47/2020_Vision_for_Mobile_Video_WhitePaper_US.pdf

Szólj hozzá

mobil statisztika video videó