2020. nov 25.

Amit mindenképpen tudnod kell a digitális diplomáciáról

írta: Balsay Dalma
Amit mindenképpen tudnod kell a digitális diplomáciáról

pexels-august-de-richelieu-4427553.jpgAz internet térnyerésével szinte életünk minden területe átrendeződött. Ahhoz, hogy akár magánszemélyként, akár vállalatként érvényesülni tudjunk a mai világban, a közösségi médiában való jelenlét elengedhetetlenné vált napjainkra. Ez alól nem jelent kivételt a diplomácia területe sem. Ezen szegmensnek is alkalmazkodnia kellett korunk kihívásaihoz, aminek következtében napjainkra egy új fogalom született meg: a digitális diplomáciáé.

A diplomáciáról nyugodtan kijelenthetjük, hogy folyamatosan változott az évszázadok során. Ez a változás azonban mára sem állt meg, hiszen a diplomáciának folyamatosan lépést kell tartania a legújabb trendekkel, amikből bizony nincs híján az internet és a közösségi média világában. Ennek köszönhetően született meg ez az új, modern fogalom, amivel jelenlegi cikkünkben foglalkozni fogunk.

A digitális diplomácia fogalma

Először is vizsgáljuk meg azt, hogy mit is értünk a digitális diplomácia fogalma alatt.

Ez a fogalom olyannyira összetett, hogy nem áll rendelkezésünkre egy egységesen elfogadott meghatározás róla. Manor és Segev (2015) szerint a digitális diplomácia legfőképpen egy ország növekvő social media használatára utal, amit egy ország a jó hírneve és a róla alkotott előnyös kép kialakítása, valamint a külpolitikai céljai elérése érdekében végez.pexels-pixabay-4158.jpg

Lewis (2014) a digitális diplomáciát a diplomaták általi közösségi média használatként fogalmazza meg, amely platformokat a diplomaták és politikusok egymással és a nagyközönséggel való kommunikációra használják.

Potter (2002) szerint a digitális diplomácia a diplomáciai tevékenységek digitális technológiákon, interneten, mobil eszközökön és a közösségi média platformokon való gyakorlását jelenti.

Twiplomácia és Facebook diplomácia

A digitális diplomácián alapulva született meg 2011-re a twiplomácia fogalma is, ami a politikai személyek diplomáciai kapcsolatainak Twitteren való ápolását jelenti.

Szintén találkozhatunk a Facebook diplomácia fogalmával, amit 2008-ban fogalmaztak meg először. Értelemszerűen ez a Facebook felületén alkalmazott diplomáciai kommunikációt jelenti.

A digitális diplomácia előnyei

De hogy miért is dönt egyre több politikus és diplomata úgy, hogy igénybe veszi a közösségi média nyújtotta lehetőségeket? Számos érv szól emellett, lássuk mik is ezek:

  • pexels-anna-shvets-4226122.jpgA social media platformok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a külföldi közönséget is megszólítsuk, szinte real-time-ban.
  • A közösségi média felületeken közvetlenül lehetőség nyílik az interakciókra, a lájkok, hozzászólások és megosztások segítségével.
  • Költséghatékonysági szempontból is sokkal kedvezőbb a klasszikus diplomáciával összevetve a social media platformok használata a diplomaták, politikusok számára.
  • Dinamikusabb tartalmak gyártása is lehetséges ezeken a felületeken: a videók, fényképek, linkek még hatékonyabbá és színesebbé teszik a diplomáciai kommunikációt.
  • Ma már a közösségi média platformokon szinte minden fiatal jelen van. Ezt az előnyét is feltétlenül ki kell használni, hiszen ezáltal ezek a felületek kulcsszerepet játszanak a fiatal lakosság elérése szempontjából is.
  • Vészhelyzetben és katasztrófa idején való gyors és hatékony kommunikációhoz is remek lehetőséget biztosítanak a digitális technikák.
  • A digitális diplomáciai eszközök helyes használata által jutalékhoz juthatnak a befektetők. Ezzel szemben azonban nagy előnye a digitális diplomáciának az is, hogy nem minden esetben követel anyagi befektetéseket.

A fent felsorolt előnyök ellenére sem képes azonban a digitális diplomácia önállóan megállni a helyét, hiszen természetesen nem tudja minden szempontból helyettesíteni a klasszikus diplomáciát. Azonban ha a diplomaták, politikai szereplők helyesen használják a közösségi média felületeket, mindenképpen pozitív hatással lesz ez többek között a nemzetközi kapcsolataikra és külpolitikájukra is.

A digitális diplomáciára leselkedő veszélyek

Természetesen a digitális diplomáciának van árnyoldala is, amelyhez többek között a következő tényezők járulnak hozzá:

  • A digitális diplomácia magában hordozza a bizalmas, nem publikus információk esetleges kiszivárgásának eshetőségét.
  • hacker-3342696_1920.jpgVeszélyt jelentenek ezen túl a hackerek is.
  • Rizikót jelent a digitális diplomácia szempontjából az anonimitás lehetősége is, tehát, hogy bárki kiadhatja magát másnak, hamis személyiséget, címet vehet fel, ami által akár megtámadhat másokat, vagy könnyedén kárt okozhat másnak az interneten keresztül.

 

A digitális diplomácia fogalmáról, előnyeiről és a rá veselkedő veszélyekről még többet megtudhatsz itt.

 

Források:

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

poszt digitális diplomácia twiplomácia