2020. dec 12.

10 tipp a hatékony digitális diplomáciai kommunikációhoz

írta: Balsay Dalma
10 tipp a hatékony digitális diplomáciai kommunikációhoz

pexels-andrea-piacquadio-842567.jpgA világ vezetőinek posztolási szokásairól szóló blogbejegyzésünk alapján összegyűjtöttünk nektek 10 tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan is érdemes diplomáciai kommunikációt folytatni a különböző közösségi média felületeken. Ha érdekel, hogy mi segíthet abban, hogy minél több interakciót generáljanak posztjaid, akkor tarts velünk jelenlegi cikkünkben is!

1.Posztolj videót, élőzz!

facebook-3197969_1920.jpgA Twiplomacy Facebookkal kapcsolatosan végzett kutatása szerint a közösségi média oldalon a videók igen hatékonynak bizonyulnak, ezen túl is leginkább az élőben közvetített videók azok, amelyek tömegeket képesek interakcióra késztetni. Próbálj ezért nagyobb hangsúlyt fektetni az ilyen jellegű posztokra – természetesen a posztok típusának sokszínűségét nem figyelmen kívül hagyva.

2.Csatolj képet a szöveges mondandód mellé!

facebook-3961465_1920.jpgBár van néhány remek példa a csupán szöveget tartalmazó posztokra adott interakciók mennyiségéről, de általánosságban elmondható, hogy a videókon túl a fényképes bejegyzések generálnak a legtöbb interakciót. Érdemes tehát a megosztani kívánt üzenetet egy témába vágó kép kíséretében feltölteni. Ezáltal nem csak a követőid figyelmét tudod megragadni, de akár szuper gondolatébresztő elemként is funkcionálhatnak a képek, amelyek által követőid nagyobb eséllyel hagynak a lájk mellett akár egy kommentet is a bejegyzésednél, ezzel is növelve a posztra érkezett interakciók számát.

3. Ügyelj arra, hogy a megosztott kép a közösségi médiába illő legyen!

Nagyon fontos a képek megosztásakor arra is figyelni, hogy ezek ne a szokásos diplomáciai, merev, hivatalos hangulatot tükrözzék, hiszen "a közösségi médiában a kép nem „illusztrál” – hanem életet kölcsönöz a mondandónak" (dr. Nyáry Gábor, 2020). Válassz tehát egy lazább, kötetlenebb, személyesebb hangulatú fotót megosztásra. 

4.Ha nem feltétlenül szükséges, ne helyezz el linkeket a bejegyzésben!

A közvetett linkek megosztása nem kifejezetten vált ki interakciót a felhasználókból, érdemes ezért tehát a YouTube-ra irányító link helyett direkt módon, közvetlenül a közösségi média oldaladon megosztani az adott videót.

Emellett a más weboldalakra vezető linkeket is próbáld kerülni bejegyzéseidben, amennyiben azt szeretnéd, hogy valamilyen módon reagáljanak követőid az általad megosztott posztra.

5.Posztolj az aktuális eseményeknek megfelelően!

Különösen hatékonynak bizonyulnak azok a bejegyzések, amelyek éppen aktuális eseményekkel kapcsolatosan kerülnek megosztásra. Törekedj hát a naprakészségre, és amennyiben a hétköznapok történései valamilyen módon passzolnak diplomáciai profilodhoz, akkor ne vonakodj posztolni is róla.

6. Posztolj több nyelven!

businessman-2682712_1920.jpgAmennyiben nem csak a hazai közönséget kívánod megcélozni, hanem posztjaiddal a külföldi, magyarul nem beszélő személyeket is el szeretnéd érni, akkor érdemes a magyar mellett angolul is megfogalmazni a bejegyzésed szövegét, hogy így a külföldi követőtáborodat is bővíteni tudd. 

7. Légy jelen egyszerre több platformon is!

pexels-tracy-le-blanc-607812.jpgBár Magyarországon a Twitter nem igazán elterjedt közösségi média felület egyelőre, de ennek ellenére a külföldi közönség hatékony elérése érdekében célszerű ezen a platformon is képviseltetni magadat. Emellett Instagramon is érdemes megjelenni, ahol főleg a képi és egyéb vizuális elemekre helyeződik a hangsúly a szöveges bejegyzések helyett.

Erre remek példaként említi ez a cikk Pavlo Klimkint, aki míg külügyminiszterként leginkább a Twittert használta, a belső pártpolitikai ügyekben egyre inkább a Facebookra tért át a hazai közvéleménnyel való párbeszéd érdekében. 

8. Találd el a megfelelő szöveg mennyiséget!

Különösen kell arra vigyázni, hogy megfelelő mennyiségű szöveget tartalmazzon bejegyzésed. Az, hogy mi is számít megfelelő mennyiségnek, nagyban függ a platformtól, amin posztolni akarsz. A leghosszabb szövegeket a Facebookon engedheted meg magadnak, de itt is - amennyiben megoldható - elegendő csupán néhány ütős mondatot megfogalmazni. A hatékony Twitter posztnak még ennél is kevesebb szöveget kell tartalmaznia, és ennél is kevesebbet az Instagramon közzétett bejegyzéseknek, amely a legcélszerűbb, ha a megosztott képek mellett mindössze néhány szavas rövid mondatot tartalmaz. 

9. Fogalmazz érthetően!

Közösségi média oldalaidon próbáld kerülni a túlságosan szaknyelven írt bejegyzéseket. Törekedj arra, hogy követőid számára könnyen értelmezhető posztokat gyárts!

10. Foglalkozz a követőiddel!

pexels-cottonbro-5053765.jpgA social media felületek interaktív platformként szolgálnak. Fokozottan ügyelni kell tehát arra, hogy ténylegesen kommunikálj követőiddel. A posztjaidra érkezett kommenteket ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, próbálj meg mindegyikre valamilyen formában reagálni - legyen az akár lájk, vagy hozzászólás -, valahogyan mindenképpen jelezd a hozzászóló számára, hogy láttad és elolvastad a bejegyzésedhez fűzött kommentjét. 

 

A témával kapcsolatosan tovább tájékozódhatsz itt és itt. Reméljük, a fent ismertetett tippek neked is segítenek abban, hogy a bejegyzéseidre kapott interakciók száma növekedésnek induljon. 

Szólj hozzá

poszt tartalom ötletek tippek posztok twiplomacy digitális diplomácia twiplomácia