2021. jan 05.

Twiplomácia: a Twitter, a hagyományos - és a digitális diplomácia találkozása

írta: Balsay Dalma
Twiplomácia: a Twitter, a hagyományos - és a digitális diplomácia találkozása

pexels-august-de-richelieu-4427430.jpgA twiplomácia egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban. Ahogy ebben a cikkünkben is láthattátok, egyre több politikussal lehet találkozni a különböző közösségi média oldalakon.

De vajon hol helyezkedik el ez a nemrégiben kialakult fogalom a kommunikációs szegmensben? 

Az ORF remekül szemlélteti azt, hogy a Twitter diplomácia tulajdonképpen a digitális diplomácia, a hagyományos diplomácia és a Twitter kereszteződését jelenti. Az ORF illusztrációja alapján készítettük a következő ábrát, ami remekül szemlélteti a twiplomácia által elfoglalt helyet.

2020-12-10_1.png

De hogy mit is jelent pontosan a digitális - és a hagyományos diplomácia fogalma külön-külön?

Hagyományos diplomácia

pexels-august-de-richelieu-4427611.jpgA tradicionális diplomácia a különböző kormányzatok közötti interakciókról szól, amelynek során a diplomaták célja, hogy meggyőzzék a más kormányzatokhoz tartozó képviselőket a sajátjuk által képviselt nemzetközi szintű célok megvalósításáról. A hagyományos értelemben vett diplomáciai kommunikáció offline módon történik, a folyamatos digitalizálás következtében azonban egyre inkább terjed ki a politikusok közötti kommunikáció az online platformokra is – ezáltal született meg a digitális diplomácia fogalma.

Digitális diplomácia

A digitális diplomácia kifejezés szorosan összefügg a twiplomácia fogalmával, sőt, azok szinte mára már egymás szinonimájává is váltak. Egyre inkább asszociálunk ugyanis a digitális szó hallatán a különböző közösségi média oldalakra. A digitális diplomácia értelemszerűen a politikai képviselők közötti, online térben történő kommunikációt jelenti.

Twitter diplomácia

cell-phone-1245663_1920.jpgA digitális diplomácia kifejezés magába foglalja az összes olyan közösségi média platformot, amin a diplomaták jelen vannak és kommunikációt folytatnak, a twiplomácia azonban ennél egy kicsivel szűkebb fogalom – a kifejezés alatt csupán a Twitter felületén való diplomáciai kommunikációt értjük.

 

A twiplomácia és hagyományos diplomácia közötti eltérések

A leglényegibb különbség a tradicionális diplomácia és a twiplomácia között az, hogy míg a hagyományos értelemben vett diplomáciai kommunikációra leginkább hivatalos hangnem és formalitás jellemző, ez a Twitter diplomáciáról egyáltalán nem mondható el. A Twitter és más social media platformok sajátos tulajdonsága, hogy lehetőséget biztosítanak a diplomaták számára arra, hogy az adott ügyekről, eseményekről alkotott nézeteiket szabadon megosszák, és kifejtsék véleményüket róluk, anélkül, hogy bizonyos formalitásoknak meg kellene felelniük. Ezen túl a közösségi média platformok lehetőségként szolgálnak arra is, hogy könnyebb hozzáférést biztosítsanak az emberek számára az állami hivatalnokokhoz. A twiplomácia ezzel tehát áttöri a tradicionális diplomácia korlátait.

Egy másik jelentős különbség a hagyományos és modern diplomácia között a felgyorsult tempó és a megosztott információk mennyisége. A twiplomácia egyrészről - a hagyományos diplomáciával ellentétben - lehetőséget biztosít az informális, lazább párbeszédekre, mind a kormányzatok közötti kommunikációra, mind a lakosság és az állam közötti kommunikációra vonatkozóan.

Ezen túl a Twitter diplomácia lehetőséget ad a gyors, azonnali kommunikációra is, hátránya viszont, hogy a Twitteren megosztott információk mennyisége korlátos, míg ez a hagyományos diplomáciáról nemigen mondható el.

Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a hagyományos diplomácia még az internet térnyerésével sem szűnt meg. Bár napjainkra valamilyen szinten átalakult a diplomáciai kommunikáció, de elmondható, hogy a tradicionális – és a digitális diplomáciára is egyaránt szükség van, s azok remekül kiegészítik egymást.

A digitális diplomáciával kapcsolatosan tovább tájékozódhatsz itt, a twiplomáciával kapcsolatban pedig itt és itt írtunk bővebben.

Források:

 

 

Szólj hozzá