2021. jan 07.

Új oldalélmény, lájknélküliség - többek között ezek (is) változnak a Facebookon...

írta: Balsay Dalma
Új oldalélmény, lájknélküliség - többek között ezek (is) változnak a Facebookon...

nrp-new_page_experience_inline1.jpgSokak számára megújulást jelent az új, 2021-es év, így van ezzel a Facebook is. 2021 számos újdonságot hozott a közösségi média felületre, amelyek között jó pár hasznos újítás van, de bizony akadnak olyanok is, aminek sokan talán nem örülnek.

Már nem kell sokat várni arra, hogy mindenki számára elérhetővé váljon az új oldalélmény a Facebookon. Bár már vannak oldalak, akiknek lehetőségük van átváltani az új oldalra, de sokaknak még várniuk kell erre. Ha valaki átáll az új oldalélményre, akkor minden addigi tartalma, valamint követői és „kék pipája” – amennyiben rendelkezik ilyennel – átkerül az új oldalára.

De lássuk csak, hogy pontosan milyen újdonságokat hoz el az új oldalélmény a Facebook felületén!

Lájkok helyett követések

Kezdjük is azzal a változással, amelyet néhányan talán nem fognak kicsattanó örömmel fogadni:

A Facebook egyik legjelentősebb újdonsága az lesz, hogy a lájkok eltűnnek az oldalakról, és a kedvelések száma helyett a követők száma fog árulkodni arról, hogy mekkora népszerűségnek örvend az adott oldal. Ez azért jelenthet csalódást sokak számára, mert az általánosan megfigyelhető tendencia a Facebook oldalakon az volt, hogy a kedvelések száma – többek között a sok, barátoktól, ismerősöktől származó kedvelés miatt, amelyek valós követést nem feltétlenül jelentettek - meglehetősen meghaladta a követések számát. Az új oldalra csak azok fognak átkerülni, akik nem csak kedvelői, de követői is voltak a klasszikus oldaladnak. Azokat a lájkolókat, akik a követést leállították klasszikus oldaladon, sajnos az új oldaladra nem tudod átvinni, így azokat teljesen elveszíted.

Ez az újdonság azonban az oldalak adminjai számára előnyt is jelenthet, ugyanis így az oldal kezelői könnyebben fel tudják mérni azt, hogy mekkora közönséghez érnek el ténylegesen a megosztott bejegyzések.

Így fog kinézni az új oldal, amelyen csak a követők számát láthatják a felhasználók:

kovetok.jpg

Saját hírfolyam

Egy másik jelentős változás, hogy az újításokkal a különböző oldalak saját hírfolyammal is fognak rendelkezni, ami azzal jár, hogy az oldal képes lesz más oldalakat, trendeket követni, valamint beszélgetésekbe bekapcsolódni – azáltal, hogy az oldal által követett egyéb oldalak különböző bejegyzésekhez fűzött kommentjeit a többi hozzászólás elé hozza a Facebook. Ezzel a funkcióval a Facebook zökkenőmentes interakciót biztosít az általad követett oldalakkal.

sajat_hirfolyam.jpg

Kérdezz-felelek

Újdonságként szolgál még a Facebook új kérdezz-felelek funkciója is, amely gazdagabb, interaktívabb beszélgetésekre ad lehetőségét. Az új funkció keretében a követők kérdéseket tehetnek fel az oldalnak, és amennyiben az oldal erre választ ad, az belekerül egy úgynevezett kérdésláncba, ezzel biztosítva azt, hogy a felhasználók egy helyen tudjanak hasznos információkat gyűjteni az adott oldal tevékenységéről, szolgáltatásairól.

Adminisztrátorok tevékenységének pontosabb meghatározása

Egy másik újítás - amit a felhasználók „saját bőrükön” már nem tapasztalnak – az adminisztrátorok tevékenységének konkrétabb meghatározására ad lehetőséget az oldalak tulajdonosai számára.

adminok.jpg

Egyéb újítások

Ezeken az újításokon túl az új oldalélmény egy megújult oldalrendezést is biztosít, amely jóval átláthatóbb és intuitívabb, mint a klasszikus oldalaké. Ezen kívül egyszerűen tudsz majd váltani és navigálni az oldalad és a személyes profilod között, hiszen az oldal és a profil elkülönült kezelésére lesz lehetőséged.

valtas_profil_es_oldal_kozott.jpg

Az új oldal gyakorlatias elemzési adatokat és relevánsabb értesítéseket is biztosít. Ezen túl a Facebook még biztonságosabb használatot ígér – ennek érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az olyan aktivitások letiltására, amelyek sértik a platform biztonságát. Még hatékonyabban fogják szűrni tehát a gyűlölet beszédeket, erőszakos, szexuális vagy spamhez hasonló tartalmakat.

Hogyan válts át az új oldalra?

Amennyiben szeretnél átváltani az új oldalélményre - amint elérhetővé válik a te oldalad számára is ez a funkció-, a következő teendőid lesznek:

Ha számítógépről szeretnéd ezt megtenni, akkor először is nyisd meg a kezdőlapodat, ezután kattints rá a profilképedre, majd nyomd meg a Profilváltás opciót, és válaszd ki a megnyitni kívánt új oldalt. Mobil esetében nyisd meg a Facebookot, nyomj a profilképedre, majd a neved alatt válaszd ki azt az új oldalt, amit meg szeretnél nyitni.

 

Források:

https://hvg.hu/tudomany/20210107_facebook_oldal_rancfelvarras_dizajn_uj_funkcio_kovetes

https://about.fb.com/news/2021/01/introducing-the-new-page-experience/

https://www.facebook.com/business/help/NewPageExperience/

Szólj hozzá

újdonság új oldal újítások 2021