2021. jan 08.

Veszélyes személynek minősítette a legnagyobb közösségi média a T. kezdőbetűs amerikai embert...

írta: Klausz.Melinda
Veszélyes személynek minősítette a legnagyobb közösségi média a T. kezdőbetűs amerikai embert...

banned-stamp-2-3.png...és letiltotta az őt ábrázoló ártatlan mémeket és képeket is, mint például a lentebb látható Capitoliumot támadó sámánt és a Reszkessetek betörők egy jelenetét összemosó mémet.

trump_2.png

Mint valószínűleg ismeretes, a Kongresszus január 6-án ült össze, hogy formálisan is megerősítsék Joe Biden demokrata megválasztott elnök választási győzelmét az Alkotmány előírásainak megfelelően, azonban egy csoport megrohamozta és sikeresen betört a Capitoliumba. Ezen biztonsági protokollról és az utána következő, erőszakba torkolló lépésekről nem a mi tisztünk írni, viszont a közösségi média felületeken zajló változásokról és lépésekről annál inkább...

Mi történt pontosan a felületeken? 

 

Szerdán Donald Trump kijelentette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, és Mike Pence alelnököt - aki a választási eredményeket hitelesítő bizottságot vezeti - arra kérte, utasítsa el bizonyos államok elektori szavazatait. Ezzel azonban megfordulna a szavazás végeredménye, melyet Pence elutasított.

Guy Rosen, a Facebook alelnöke a Twitteren közölte álláspontját, miszerint "Vészhelyzet van és ennek megfelelő vészintézkedéseket hozunk, köztük Trump elnök videójának eltávolítását. ... Azért töröltük le, mert úgy gondoljuk, hogy inkább felkorbácsolhatja a jelenleg is zajló erőszakos hangulatot, mintsem nyugtatná a kedélyeket."

Ezt követte az erőszakos cselekménysorozat a Capitolium ellen, melyre Trump egy azóta már eltávolított videóban kérte az embereket, hogy menjenek haza, ám megerősítette, hogy szerinte "Ellopták tőlünk ezt a választást". 

A videót először a Facebook és a YouTube törölte, majd néhány órával később a Twitter is követte a példát. A Facebook és az Instagram 12 órára blokkolta az elnök fiókjait, valamint három bejegyzésének törlését is kezdeményezték, mert azok "erőszakra buzdíthatnak”. A kifogásolt bejegyzéseket végül maga Trump törölte az oldalról. A Twitter ezzel párhuzamosan egy időre kizárta Trumpot a felületből valamint az örökös tiltást is belengette, melyet aztán 24 órás korlátozásra módosított. 

Trump hosszú hallgatás után nyugalomra intette az embereket:

"A Capitolium ostromának láttán a Facebook munkatársai, többen Donald Trump fiókjának azonnali törlését kérték. A közösségi háló azonban egy órán belül reagált és magyarázat nélkül, az adminisztrátorok befagyasztották a beszélgetést. A közösségi háló volt biztonsági főnöke, Alex Stamos a Twitteren szólította fel volt munkaadóját, hogy tiltsa le az amerikai elnököt a platformról, mivel egyes posztok törlése nem működik, csak is a fiók megszüntetése tud gátat szabni az ilyen típusú viselkedésnek." (HVG)

Ezt követően maga Zuckerberg posztolt a Facebookra 

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Közzétette: Mark Zuckerberg – 2021. január 7., csütörtök

Mígnem január 8-án Trump egy a korábbiakhoz viszonyítva gyökeres fordulatot vett és videóban így nyilatkozott a tüntetőkről: „Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért”, illetve a választásokra reagálva elmondta: "Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat."

Ma reggelre a Facebook az olyan felhasználói tartalmak korlátozását is megkezdte - veszélyes személyre vonatkozó alapelvek megsértésére hivatkozva - amelyek kapcsolatban állnak Trumppal, mint például a lenti kép is. Erre természetesen fellebbeztünk - amit a koronavírus óta lassú support - most villámgyorsan el is bírált és újfent elutasította azt.screenshot_20210108_092223_com_facebook_katana.jpg

nevtelen_17.png
screenshot_20210108_100738_com_facebook_katana2.jpg

S mindeközben egy másik vonulat, amiről kevesebbet beszélünk: "Donald Trump amerikai elnök kedden rendelettel megtiltotta nyolc kínai fizetési alkalmazás, köztük az Alipay és a WeChat Pay használatát."

 

S mi a véleményem minderről?

Nagyon érdekes kérdéseket vet fel Trump Facebookról történő kitiltása (felfüggesztése 2 hétig).
Egyrészt értem és örülök, hogy a szabályok állami vezetőkre is vonatkoznak.

Másrészt félelmetes, hogy a közösségi média felületek mennyire jelentős hatással vannak a mindennapjainkra és immáron egyértelműen a szabályokat ők írják.


Harmadrészt azért hozzáteszem, hogy nem muszáj ezen a felületen jelen lenni, de amikor beregisztráltunk elfogadtuk az oldal feltételeit.

 

Őrlődök magam is, hogy hogyan lesz ez jó és milyen irányba megyünk, ám azt is látom, hogy a felsővezetésben lévők nagyon nem értenek a közösségi médiához (ld. Zuckerberg szenátusi meghallgatása...).





Ha őszinte vagyok, ez a kettősség mindig is ott volt a közösségi média felületekben, vagy akár a marketingben. A legelső vállalkozási könyvem (Facebook, YouTube, Wikipedia és társaik, 2010) után rögtön megírtam a közösségi média adatvédelem és internetbiztonság kapcsán könyvemet (Megosztok, tehát vagyok első kiadása), mert amilyen eszközöket használok marketingesként, azt lehet durvábban is használni és visszaélni vele - legalább odaadtam az érdeklődők kezébe a lehetőséget, hogy megismerjék a "trükkjeinket"...

 

Az éremnek mindig két oldala van.

-------------------

 

nevtelen_2.jpgA cikk írója Klausz Melinda, a kozossegi-media.com vezetője. 

2006. óta foglalkozik céges közösségi média kommunikációval (igen-igen, az iwiw-en kezdte). 9 közösségi média különböző területeiről szóló szakkönyvet írt, cége a Magyar Marketing Szövetség 6 KKV-Marketing Gyémánt és 3 Városmakreting díját, a Turizmus szakma 5 #TSMA  (Tourism Social Media Awards) szakmai díját, a KREATÍV Influ' ARANYát valamint az Internet Hungary Társas-játékok elnevezésű fődíját kapta meg. 

Cégeknek átfogó közösségi média kommunikációt végez, illetve posztgarduális képzések és tréningek oktatója.

Szólj hozzá