2021. jún 20.

Tökéletes kép és videóméretek az Instagramon

írta: K.Klarissza
Tökéletes kép és videóméretek az Instagramon

cover_1_2.jpgA képes bejegyzésektől kezdve az IGTV-n át a legjobb Instagram kép/videó-méret és arány ismerete nem egyszerű feladat. Ebben a praktikus útmutatóban megtalálod az összes Instagram-méretet, amelyre szükséged van ahhoz, hogy tökéletes Instagram profilt alakíts ki márkád számára.  

Amikor fényképeket és videókat osztasz meg az Instagramon, két fő dolgot kell szem előtt tartanod: a képarányt és a méretet.

A kép szélességét a magasságához viszonyítva egy arányban fejezik ki, például 4:5 vagy 9:16, ahol az első számjegy a szélességet, a második számjegy pedig a magasságot jelöli, ez adja az oldalarányt. Nagyon fontos, hogy a fényképek és videók az Instagram irányelveinek megfelelőek legyenek, különben a támogatott arányhoz igazodva levágásra kerülnek - ami azt eredményezheti, hogy a kép egy része elvész. Ezt pedig egyiken sem szeretnék, ugye?

A méret (felbontás) a fénykép vagy videó szélességét és magasságát alkotó pixelek számát jelenti. A méret a képarányhoz hasonlóan két számmal fejezhető ki - az első a szélességet, a második a magasságot jelöli. Bár az Instagram tömöríti a fényképeket és videókat, mindig az a biztos, ha optimális felbontásban osztod meg tartalmaidat. Így, amikor az Instagram tömöríti a fényképek méretét, az nem befolyásolja majd a képminőséget.

Valamikor régen az Instagram fotók és videók mérete az egyszerű négyzetre korlátozódott, de ma már (szinte) bármi megengedett, hiszen a méretek a 16:9-től egészen a 4:5-ig terjednek! Bár az Instagram 1.91:1 arányú posztokat ajánl, valójában akár 16:9-ig is elmehetsz. 

Instagram Carousel posztok:

Az Instagram Carousel posztok lehetnek négyzet, vízszintes vagy függőleges formátumúak - és tartalmazhatnak fotókat és videókat is. Ha azonban kiválasztod az első fotót vagy videót, az összes következő kiválasztott fotó vagy videó ugyanarra a képarányra lesz vágva. 

Például, ha az első kiválasztott fénykép négyzet alakú, akkor az összes következő tartalom 1:1 arányúra lesz vágva.

copy-of-nc-later-template-vertical-double-1.pngInstagram Stories:

Az Instagram Stories-on nagyjából bármit megoszthatsz, feltéve, hogy a minimális mérete 1.91:1, a maximális mérete pedig 9:16-os. Mivel a legtöbben azt szeretik, ha a történetek a teljes képernyőt kitöltik (nincsenek szegélyek), javasoljuk, hogy a képarány 9:16 legyen és a méret 1080px x 1920px.

Instagram IGTV videók:

Függőleges IGTV-ként 9:16 képarányú vagy vízszintes, 16:9 képarányú videókat tölthetsz fel. Függőleges videó (9:16) esetén az ideális méret 1080px x 1920px. Vízszintes videó (16:9) esetén pedig 1920px x 1080px.

Amit még érdemes szem előtt tartani, az az IGTV borítóképed képaránya. A borítókép az, ami megjelenik a Instgram feed-edben és az IGTV-kategóriákban, ezért érdemes megfelelő méretűvé varázsolni. Ehhez az Instagram 1:1.55 képarányt és 420px x 654px-es méretet ajánl.

igtvsizeguide-infographic-1166x1536.png

Instagram Reels:

Bár nálunk még mindig várat magára ez az Instagram funkció, jó, ha tisztában vagyunk vele. A történetekhez img_1510-480x854.pnghasonlóan az Instagram Reels is úgy van kialakítva, hogy függőlegesen, teljes képernyőn és mobilon is megtekinthető legyen. Ezt szem előtt tartva azt javasoljuk, hogy 9:16-os képarányt használj. A közvetlenül mobilon történő felvételkészítés és szerkesztés jó módja annak, hogy tartsuk magunkat az optimális méretekhez.

Instagram Live méretek:

Az Instagram Live videókat függőlegesen kell felvenni, mivel úgy tervezték, hogy közvetlenül a mobileszközödről sugározzák őket. Ez azt jelenti, hogy a képarány mindig a képernyő teljes szélessége és magassága lesz (ami általában 9:16).

Mivel az Instagram Live videók méretét vagy képarányát manuálisan nem tudod megváltoztatni, nem kell túl sokat aggódnod emiatt.

Te melyik Instagram poszttípust használod leggyakrabban?

Forrás: https://later.com/blog/instagram-image-size/

Szólj hozzá

ötletek útmutató tanácsok méretezés poszttípus Instagram posztok