2021. okt 04.

Az Instagram káros hatásai a tizenévesekre

írta: K.Klarissza
Az Instagram káros hatásai a tizenévesekre

cover_7_1.jpegA Facebook eddig titokban tartott belső kutatásai azt sugallják, hogy az Instagram alkalmazás fokozza a testkép-problémákat a tizenéves lányoknál.

Legalább 2019 óta a vállalat munkatársai tanulmányozzák termékeik hatását a fiatalabb felhasználók lelkiállapotára. Kutatásaik többször is megállapították, hogy ez nagy részükre, különösen a tizenéves lányokra káros hatással van.

„Minden harmadik tinilány esetében súlyosbítjuk a testkép problémákat” - szerepelt a 2019-es belső bemutató egy diáján. „A tizenéves lányok 32 százaléka nyilatkozta, hogy amikor rosszul érezték magukat a testük miatt, az Instagram használata közben még rosszabbul kezdték érezni magukat” - állapították meg egy későbbi kutatásban 2020 márciusában.

Egy másik dián az alábbi szerepelt: „A tizenévesek az Instagramot okolják a szorongás és a depresszió arányának növekedéséért. Ez a reakció minden csoportnál szakszerűtlen és következetes volt.”

A 2019-ben és 2020-ban vizsgált fókuszcsoportokból, online felmérésekből és naplóvizsgálatokból álló eredményekből álló Instagram-kutatás először mutatja meg, hogy mennyire tisztában van a vállalat az alkalmazás káros hatásaival a tizenévesek mentális egészségére.

Pedig a nyilvánosság előtt a Facebook vezetői, akik 2012 óta birtokolják az Instagramot, következetesen leértékelték a serdülőkre gyakorolt ​​negatív hatását.

Márciusban Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója azt állította, hogy a közösségi médiának nagyobb valószínűséggel vannak pozitív mentális egészségügyi hatásai. Májusban Adam Mosseri, aki az Instagram vezetője, elmondta, hogy látott olyan kutatásokat, amelyek azt sugallják, hogy hatása a kamaszok mentális egészségére valószínűleg „egészen kicsi”.

A Facebook marketing- és terméktervezési vezetői és adatkutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a problémák egy része, például a „társadalmi összehasonlítás”, az Instagramra jellemző, és más platformok nem replikálják.

„Az Instagram súlyosbítja a kialakult testképzavart” - állította egy belső jelentés, amely szerint a nyomás, hogy csak a legjobb pillanatokat kell megosztani és tökéletesnek kell lenni, depressziót, alacsony önértékelést és étkezési rendellenességeket okozhat a tinédzsereknél.

A leginkább aggasztó eredmények között viszont az szerepelt, hogy azon felhasználók körében, akiknél öngyilkossági gondolatok merültek fel - az Egyesült Királyságban 13%, az Egyesült Államokban pedig 6% - ezen gondolatok kialakulásai az Instagramra vezethetőek vissza. 

Egy másik transzatlanti tanulmány azt állapította meg, hogy az Instagram felhasználók több mint 40%-a, akik nem érezték magukat vonzónak, azt mondták, hogy ez az érzésük az alkalmazás használatával alakult ki bennük; a tizenévesek mintegy negyede, akik arról számoltak be, hogy „nem elég jók”, szintén az Instagrammot okolták a bennük kialakult érzésért.

2017 -ben a YoungMinds és a Royal Society for Public Health közzétett egy kutatást, amelyben kiemelte, hogy az Instagram van a legnegatívabb hatással a fiatalok mentális jólétére az összes közösségi hálózat között. Emma Thomas, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója elmondta, hogy bár a közösségi média előnyös lehet, ugyanakkor fokozott nyomással is jár.

Az állandó „tökéletes” élet és a látszólag tökéletes testtel körülvett személyek nagy hatással lehetnek arra is, hogyan vélekedsz a saját életedről, megjelenésedről és nagyon nehéz lehet nem összehasonlítani magad másokkal” - mondta Thomas.

Az 5Rights Alapítvány szóvivője, amely a digitális szolgáltatások megváltoztatása mellett kampányol annak érdekében, hogy azok alkalmasabbak legyenek a gyermekek és a fiatalok számára, a következőket nyilatkozta:

„Nyereségre törekedve ezek a vállalatok ellopják a gyerekek idejét, önbecsülését és mentális egészségét, néha tragikus módon pedig az életüket is ... Ez egy teljes mértékben ember alkotta világ, nagyrészt magántulajdonban, kereskedelmi célú optimalizálásra tervezve. Itt az ideje, hogy először optimalizáljuk a gyermekek biztonságát, jogait, jólétét, és csak ezután profitáljunk.”

"A világon léteznek olyan kérdések, mint a negatív társadalmi összehasonlítás és a szorongás, tehát a közösségi médiában is létezni fognak. Ez nem változtat azon a tényen, hogy komolyan vesszük ezeket az eredményeket, és konkrét erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy válaszoljunk erre a kutatásra és megváltoztassuk az Instagramot." - nyilatkozta Karina Newton, az Instagram közpolitikai vezetője.

Te mit gondolsz?

Ha megnéznéd Klausz Melinda előadását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Tudomány Akadémián tartott konferenciájáról, amelyben az Instagramon és a TikTok-on megjelenő influencerek gyerekeket manipuláló technikáiról beszélt, kattints ide:  

Forrás:

https://www.theguardian.com/technology/2021/sep/14/facebook-aware-instagram-harmful-effect-teenage-girls-leak-reveals

Szólj hozzá

testképzavar gyerekek szülőknek veszélyek gyerekvédelem Instagram gyerekek a neten közösségi média veszélyek