2021. nov 04.

Mit kell tudni a YouTube videóba ágyazott hirdetéseiről?

írta: Sáringer Viktória
Mit kell tudni a YouTube videóba ágyazott hirdetéseiről?

chase-chappell-wtijdbqt5uk-unsplash.jpgA YouTube a második legnagyobb keresőmotor és bizony egy rendkívül népszerű videómegosztó platform. Emiatt a cégeknek érdemes elgondolkozniuk, hogy megjelenjenek a YouTube-on. Most egy olyan hirdetési lehetőséget vizsgálunk meg, amivel gyakran találkozhatunk a felületen.

Ugye mindenkinek ismerős, amikor ráklikkelünk egy videóra, de ahelyett, hogy elkezdődne, egy reklám ugrik fel? Ilyenkor a legtöbb esetben látunk egy kis sávot a jobb alsó saroknál, hogy mennyi idő múlva ugorhatjuk át a hirdetést. Ilyen reklámmal nem csak a videó elején, hanem bármely pontján is összefuthatunk. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a YouTube videóba ágyazott hirdetéseiről.

Először is tisztázzuk, milyen típusokkal találkozhatunk.

Milyen videónézés közben megjelenő hirdetési formák léteznek?

  • Az átugorható videós hirdetéseket 5 másodperc után átugorhatja a néző.
  • A nem átugorható videós reklámok a videó előtt jelennek meg, 15 vagy 20 másodpercig tartanak régiótól függően.
  • A rövid megjelenési idejű hirdetések (bumper ads) esetén nincs lehetőség átugrásra, és csupán 6 másodpercig tarthatnak. A videó előtt jelennek meg.
  • Képi hirdetés a videón (overlay ads): ez a videó alsó felén jelenik meg, lehet egy kép vagy szöveg. Az ajánlott méretek 468x60 vagy 728x90.

Mit kell tudni ezekről a hirdetésekről?

A YouTube videóba ágyazott hirdetések közvetlenül a platform videólejátszójában jelennek meg. A mobilalkalmazásban, az asztali böngészőben, a csatlakoztatott tévén és a beágyazott YouTube-lejátszókban is megjelenhetnek. Előfordulhatnak a tartalom előtt, közben vagy a videó legvégén is.

A YouTube videóba ágyazott hirdetéseinek van olyan típusa, amit nem tudunk átugrani, vagyis végig kell néznünk és van olyan, ami után megadott idő múlva elkattinthatunk. Ha a YouTube-videók nem átugorható (legfeljebb 15 másodperces) vagy rövid (legfeljebb 6 másodperces) hirdetéseket tartalmaznak, a nézőknek először a fizetett tartalmat teljes egészében meg kell nézniük. Ezzel szemben a nézők az első 5 másodperc után a reklámról a videóhoz ugorhatnak az átugorható hirdetések esetén.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a nézők az első 5 másodpercnél többet nézzenek meg, nem lenne-e egyszerűbb egy 15 másodperces, nem átugorható hirdetést létrehozni?

Nem feltétlenül. Ha sok mondanivalónk van, 15 másodperc nem biztos, hogy elég hosszú. Az átugorható hirdetések 15 másodpercnél tovább is tarthatnak, így bőven belefér teljes üzenetünk – mindaddig, amíg a nézők érdeklődését kellőképpen fel tudjuk tartani. Ugyanis ha ráunnak a reklámra, akkor akár 5 másodperc után továbblépnek a reklámról.

Ezenkívül az átugorható, nem átugorható és rövid megjelenési idejű hirdetések mindegyike különböző eredményeket produkálhat. YouTube-videókampányunk optimalizálásához érdemes megfontolni mindhárom típusú videóba ágyazott hirdetés létrehozását és az eredmények összehasonlítását. Így látni fogjuk, mi az, ami működik esetünkben és mi az, ami nem. Osszuk meg a költségeket a tesztelési időszakra, majd a teljesítmény ismeretében a későbbiekben ennek megfelelően tudjuk módosítani a büdzsét az egyes reklámok esetében.

youtube-skippable-in-stream-ad-example-1536x892.png

Hogyan néz ki egy átugorható, videóba ágyazott hirdetés?

A fenti példán a Mailchimp videóba ágyazott hirdetését látjuk. Ez bepillantást enged a nézőknek a marketingplatform néhány kulcsfontosságú funkciójába. A cég rengeteg információt csomagolt egy gyorsan mozgó, 15 másodperces videóba. Minél tovább nézik a nézők, annál mélyebbre bontják a funkciókat, így az érdeklődők tovább nézik majd a reklámot, mert még többet akarnak megtudni és egyre több információ derül ki.

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/10-ideas-for-youtube-ads-people-wont-skip/

https://support.google.com/youtube/answer/2467968?hl=en

Szólj hozzá

hirdetés reklám videó ads videós hirdetés YouTube hirdetés YouTube videó videóba ágyazott hirdetés