2023. ápr 01.

Betiltásra kerülhet a TikTok az Egyesült Államokban

írta: K.Klarissza
Betiltásra kerülhet a TikTok az Egyesült Államokban

nevtelen_terv_17.pngA kínai tulajdonú közösségi média alkalmazást, a TikTok-ot betilthatják az Egyesült Államokban, miután egy kétpárti szenátori csoport új törvényjavaslatot terjeszt elő.

Az információs és kommunikációs technológiát veszélyeztető biztonsági fenyegetések megjelenésének korlátozásáról szóló törvény célja a külföldi technológia kockázatainak mérséklése azáltal, hogy proaktív eszközt biztosít a kormánynak a felmerülő fenyegetések azonosítására és az azokra való reagálásra.

A jogszabály formális eljárást hozna létre a kormányzati szervek számára, hogy lépéseket tegyenek az általuk fenyegetőnek ítélt szolgáltatásokkal kapcsolatban, amennyiben több mint egymillió amerikai állampolgár személyes adataihoz férnek hozzá.

Bár a törvényjavaslat nem említi a TikTok-ot, az ellenséges országok vállalataira vonatkozik, beleértve Kínát, Kubát, Iránt, Észak-Koreát, Oroszországot és Venezuelát.

„Az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember használja havonta a TikTokot, az átlagos felhasználó manapság már jóval az egyetemi koron túli felnőtt. Videóik olyan objektívet nyújtanak, amelyen keresztül a világ többi része megtapasztalhatja az amerikai kultúrát. Ilyen például a TikTok szerepe abban, hogy megismertesse az amerikai zenészeket, művészeket, szakácsokat és még sok mást. Míg az Egyesült Államokban élő felhasználók globális közösségünk 10 százalékát képviselik, az ő hangjuk a világ összes megtekintésének 25 százalékát teszi ki.” – nyilatkozta a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew.

Miért jelent nemzetbiztonsági veszélyt a TikTok?

Mark Warner (D-VA) szenátor, a törvényjavaslat vezető szponzora úgy véli, hogy a TikTok veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, mivel lehetővé teszi a Kínai Kommunista Párt megfigyelését és elősegíti a rosszindulatú befolyásolási kampányok terjedését az Egyesült Államokban. 

A képviselőház külügyi bizottsága a közelmúltban egy külön intézkedést javasolt, a Deterring America’s Technological Adversaries Act (DATA Act) törvényt, amely Joe Biden elnököt utasítaná a TikTok szankcionálására vagy betiltására, ha az adminisztráció úgy dönt, hogy az egyesült államokbeli felhasználói adatokat oszt meg a kínai kormánnyal kapcsolatban álló személyekkel.

A Warner szenátusi javaslata eltér a képviselőházi törvényjavaslattól, mert olyan rendszert hozna létre, amely felmérné és megbüntetné az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztető külföldi vállalatokat ahelyett, hogy kizárólag a TikTokra összpontosítana.

A TikTok tagadja, hogy az amerikai felhasználói adatokat Kínában tárolná. Bár a TikTok ígéretet tett a biztonsági kockázatok korlátozására, a tárgyalások az Egyesült Államok Külföldi Befektetési Bizottságával (CFIUS) több mint három éve folynak.

A korlátozási törvény jelentős csapást jelenthet a TikTok egyesült államokbeli tevékenységére, ami potenciálisan az amerikai vállalatokkal való kapcsolatok betiltásához vagy megszakításához vezethet. A jogszabály pedig természetesen nagy hatással lehet a TikTok működésére és a platformon alapuló marketingstratégiákra egyaránt.

konyvunk_1.PNGInstagram, TikTok, BeReal... Az újgenerációs közösségi felületek lassan átveszik az uralmat!

Te tudod tartani a lépést?

Engedd meg, hogy könyvünk bevezessen a legújabb platformok világába, melyek formálják a trendeket és meghatározzák a közösségi stratégiákat. KATTINTS!

Forrás:

https://www.searchenginejournal.com/is-tiktok-facing-a-us-ban/481798/#close

Szólj hozzá

adatvédelem felhasználók aktuális adat adatgyűjtés közösségi média tiktok TikTok tartalmak közösségi felületek