2023. okt 31.

Módosítások a TikTok szabályzatában – íme a legfontosabb tudnivalók!

írta: Sáringer Viktória
Módosítások a TikTok szabályzatában – íme a legfontosabb tudnivalók!


blogkep.pngEurópában új törvényeket vezettek be az internetbiztonság terén, ami miatt az egyik legnépszerűbb közösségi felület, a TikTok is módosította szabályzatát. Most cikkünkben összefoglaljuk, mit is érintenek a változások.

Átláthatóság

Az egyik törvény a digitális szolgáltatások átláthatóságára és elszámoltathatóságára koncentrál, ami miatt a TikTok létrehozott egy központi felületet a felhasználók számára, ahol tájékozódhatnak arról, milyen lépéseket tesz a platform a biztonságuk érdekében. Jelentéseket hoztak létre, amik által látható, hogyan felelnek meg a szabályozásoknak.

Az egyik ilyen jelentés arra vonatkozik, hogy havonta hány aktív felhasználó van a TikTok-on az Európai Unió-ban. Az első jelentés a 2023-as év februárja és júliusa közti időszakot foglalja magában, amikor átlagosan 134 millió aktív felhasználót ért el a TikTok az EU tagállamokban.

Útmutatók

A TikTok különböző kategóriákat hozott létre, amiken belül további információkra tehetnek szert a felhasználók a biztonsági törekvések tekintetében. Lássuk is:

Illegális tartalom bejelentése

Az EU szabályozása alapján a TikTok-nak is kötelező olyan mechanizmusokat létrehoznia, ami lehetővé teszi az illegális tartalmak bejelentését. A felületen kétféle módon is jelenthető a nem megfelelőnek ítélt tartalom: vagy hosszan lenyomva kell tartani a kifogásolt tartalmat, vagy a megosztás ikonra kell klikkelni. Itt a Jelentés opció után az Illegális tartalom bejelentése lehetőséget kell választani. Ezután egy listából azt is ki lehet választani, milyen kategóriába esik a tartalom, amivel megkönnyíthető a moderátorok feladata.

Ha nem telefonos applikációból, hanem internetes böngészőből használod a TikTok-ot, akkor a videók tetején található három pontos ikon indítja el a folyamatot, majd itt is a jelentést kell választani és ezután a lépések megegyeznek a mobilos módszerrel.

Panasztétel

Az Európai Unió és Európai Gazdasági Térség területén élők számára lehetőség van arra, hogy fellebbezzen a TikTok által hozott döntésekkel szemben.

Milyen esetekben lehet fellebbezni?

Ha a TikTok:

  • eltávolította vagy más módon korlátozta a tartalmadhoz való hozzáférést,
  • letiltotta a fiókodat,
  • korlátozta a hozzáférést egy funkcióhoz (például LIVE)
  • vagy korlátozta a pénzkeresési lehetőséget.

Nem csak a lépések elszenvedőjeként lehet panasszal élni, de akkor is, ha szerinted nem megfelelően járt el a TikTok egy általad beküldött bejelentés kapcsán. Például, ha a felület nem intézkedik a bejelentés nyomán, akkor a fellebbezéssel arra kérhetjük a platformot, hogy vizsgálja meg az ügyet még egyszer.

A fellebbezés azonban szabályokhoz kötött, amelyeket itt át is tekintünk:

  • A fellebbezést attól a naptól számított 180 napig nyújthatod be, amikor értesítettek a döntésről, amivel nem értesz egyet. Később már nincs lehetőség.
  • Csupán egyetlen alkalommal lehet fellebbezni egy döntés ellen, ha ezt is elutasítják, akkor másfelé kell megoldást keresni.
  • Ha fellebbezni szeretnél, akkor ne felejtsd el a releváns információkat csatolni, így jobban alátámasztva ügyedet és megkönnyítve a TikTok dolgát is az elbírálásban. Ugyanakkor a felesleges információkat igyekezz kiszűrni, csak a lényeget oszd meg.
  • A fellebbezés szövege legyen profi és udvarias. Ez nem csak alapvető illem, de a felület elutasítja a sértő, nem megfelelő nyelvezettel beérkező panaszokat.
  • Ha a fellebbezés beadása után megváltozik az ok, amiért a bejelentést teszed, nem módosíthatod ezt utólag. Ilyenkor egy új jelentést kell benyújtani.
  • A jelentéseknek pontosnak és bizonyítékokkal alátámasztottnak kell lenniük, hogy a jogellenesség bizonyítható legyen. Ha nem tartalmaz elég információt a beadvány, akkor a felület el fogja utasítani azt.
  • Illegális tartalom bejelentésénél egyértelmű és konkrét indokokat kell megadni, illetve azt is érdemes megmagyarázni, miért is jogellenes az adott tartalom.
  • Ha ideiglenes a tartalom, akkor a lejárat után már nem lehet fellebbezni (például történet vagy élő adás).

Fontos észben tartani, hogy a fellebbezés nem játék és ha valaki visszaél az eljárással, vagy több, egyértelműen alaptalan jelentést nyújt be, a TikTok felfüggesztheti a a fellebbezési funkció elérését.

Egyéb törvényes jogok

Ha már egyszer fellebbeztél egy ügyben, de elutasították a kérést, még van lehetőség további lépéseket tenni. Azonban ez már elhagyja a TikTok fennhatóságát és jogi lépéseket követel meg.

Az egyik ilyen opció az, ha egy harmadik felet hívsz segítségül a vita elrendezéséhez. Ez peren kívül történik, azonban egyelőre még nem mindenhol érhető el ezzel a lehetőséggel kapcsolatban sok információ. Erről a szabályozó hatóságoknak kell nyilatkozni, amiket az Európai Bizottság honlapján lehet majd megtalálni.

Jogorvoslatot kérhetsz bíróságtól is akár az államban, ahol élsz, akár a TikTok fő, EU-ban található telephelyén, Írországban. Ha már fellebbeztél és igénybe vetted a peren kívüli vitaelrendezési eljárást is, ez a következő lépcsőfok. A korábbi törekvések a vita elrendezésére nem akadályozzák azt, hogy bírósághoz fordulj az ügyeddel.

Te mit gondolsz a módosításokról? Szerinted fokozzák a felhasználók biztonságát a felületen?

Forrás: https://www.tiktok.com/euonlinesafety

https://www.tiktok.com/transparency/en/eu-mau-2023-7/

https://www.tiktok.com/legal/page/global/reporting-illegal-content/en

https://www.tiktok.com/legal/page/global/complaint-handling-eea/hu

Szólj hozzá

biztonság felhasználók eu szabály európai unió szabályozás internetbiztonság biztonságos internethasználat biztonsági újítások