2023. nov 27.

Gyorsítsd fel a szakdolgozat írását mesterséges intelligenciával!

írta: Kocsis Szandi
Gyorsítsd fel a szakdolgozat írását mesterséges intelligenciával!

szakd.jpgAz egyetemen töltött éveid vitathatatlanul a legszebb, legtartalmasabb időszakot jelenthetik az életedben. Az első pár év tapasztalatából is tudjuk, hogy a vizsgaidőszakon és zh időszakon kívül nagyon önfeledt, boldog, kiegyensúlyozott időszak, amikor azért többségében ráérsz egy-egy óra után beülni valahova szaktársaiddal.

Na, de aztán jön a mumus! A szakdolgozat megírása elsőre mindenki számára félelmetes lehet, de céljaink és diplománk megszerzése érdekében muszáj valahogy túlesnünk rajta. Biztosan sokan ismeritek azt az érzést, amikor elérkeztek az utolsó 2 félévhez az egyetemen és közlik veled, hogy most már itt az idő, el kell kezdeni megírni a ,,nagy művet”.

Őszintén! Hányan halogattátok már a szakdolgozat elkezdését, és hagytátok a nagyrészét az utolsó pillanatra?

Igen, ez egy tipikus rossz szokás, amelybe legalább egyszer minden egyetemista belecsúszik. Most viszont hoztunk nektek néhány ötletet, amellyel megkönnyítheted, lerövidítheted a szakdolgozatod megírását. De figyelem, a saját kutatómunkát semmi sem helyettesítheti és az AI által írt tartalmakat egyre többször képesek kimutatni a szoftverek, nem beszélve arról, hogy hibásak is lehetnek!

Persze, persze a ChatGPT-t mindenki ismeri és legalább egyszer már biztosan használta is, de most mutatunk nektek pár hatékonyabb mesterséges intelligencia által működő programot, amely akár ihletet, vagy jó kiindulási pontot nyújthat számodra. 

1. Molin AI

Ez a program lehet szakdolgozatod kapcsán, vagy akár az egész egyetemi időszakod alatt a legjobb barátod. Sokan vagyunk úgy vele, hogy igazából azt se tudjuk, mi az a szakdolgozat, hogy hogyan kellene nekiállni, miről kellene írni. A Molin AI képes számunkra témajavaslatokat felkínálni, amelyből szabadon választhatunk. 

Nézzük is meg! Tegyük fel, hogy kereskedelem és marketing szakos hallgatók vagyunk és valamit ebben a témában kellene villantanunk. Írjuk be a Molin AI-ba az ötletek sablon kiválasztása után, hogy ,,marketing szakdolgozat”. A példában mi nem adtunk meg ezen kívül semmilyen plusz információt. Fontos, hogy rendelkezésünkre áll szakdolgozat témaötlet sablon is, de a mi megfigyelésünk alapján az ,,ötletek” sablon jobb témákat ajánlott fel.

Lássuk a találatokat:

szakd2.png

Egyből fel is ajánlott számunkra 5 új marketinggel kapcsolatos szakdolgozat témaötletet. Úgy gondoljuk, hogy egészen jó ötleteket adott számunkra a Molin AI. Ezen ötletekből kiindulva, ha a biztosabb talajt szeretnénk választani, biztosan az influencer marketinget választanánk ki, de a virtuális valóság alkalmazása a marketingben, viszont egy rendkívül újkeletű, fejlődő ágazat, rengeteg lehetőséggel.

Ha megvan a témád, akkor szinte nyert ügyed van. Gondold át, hogy milyen szempontok, vázlatpontok alapján szeretnéd felépíteni munkádat és azt egyeztesd is konzulenseddel. Azt ajánljuk, hogy a vázlat kidolgozását ne bízd az AI-ra, inkább szánj rá egy napot és segítőddel dolgozzátok ki szakdolgozatod felépítését.

szakd3.pngHa mégis úgy döntesz, hogy szeretnél tanácsot kérni a vázlathoz, mert egyszerűen nincs ötleted, abban az esetben használd az esszé vázlat sablont.

Ha rendelkezel egy nagyon tuti vázlattal, újra segítségül hívhatod a Molin AI-t.

Érdemes lehet előfizetni a pro változatára, ugyanis abban az esetben képes lesz a program hosszabb szövegeket is megírni számunkra, ugyanis az ingyenes változatában csak egy-egy bekezdést lehet vele elkészíttetni egyszerre.

Amint legenerálunk vele egy adott bekezdést, az AI megadja számunka az általa felhasznált forrásokat. Fontos azonban, hogy ez nem a megfelelő hivatkozás, ugyanis az átvett gondolatokat, esetleges idézeteket nem jelöli a program, viszont nagyon jó kiindulási pontot adhat, ha nem tudjuk mégis milyen forrásokat használjunk fel az elméleti hátterünk kidolgozásánál. Ahhoz, hogy a források megjelenjenek, mindenképpen az esszé szekció sablont válasszuk ki.

Nézzünk egy példát! A bekezdésünk mondjuk szóljon az influencer marketing növekvő jelentőségéről, a hangnemet pedig állítsuk be professzionálisra. 

szakd4.png

Láthatjuk, hogy meg is jelölte számunkra a két forrást, melyet felhasznált és szerencsénkre még az oldalszámokat is megadta. Ebben az esetben célszerű ezen szakirodalmakat felkeresni és átolvasni, majd az AI által megírt bekezdést felturbózni és ellátni a szövegközi hivatkozásokkal. Azt tanácsoljuk, hogy ezt a funkciót leginkább ötletek és lehetséges forrásanyagok gyűjtésére használd fel és ez alapján írd meg saját fejezeteidet.

2. Mendley

Hát igen, a fejezetek megírása sem kis feladat, de a hivatkozások egyenesen mindenki rémálmai. Ha neked is gondot okoz a hivatkozások beillesztése, vagy netán mindig elfelejted őket és a végére halogatod, akkor ezt neked találták ki. Nincs más dolgod, mint felkeresni a Mendeley oldalát és regisztrálni, majd pedig a Mendeley cite nevezetű bővítményt hozzáadni a Word szerkesztődhöz. 

szakd5.png

szakd6.pngEzt követően be kell táplálnod a forrásaidat! Abban az esetben, ha az általad használni kívánt forrásokat nem tartalmazza a könyvtáruk, akkor van lehetőséged manuálisan felvinni őket. Ilyenkor meg kell adnod a tudományos iromány évszámát és címét, hogy mettől-meddig szeretnéd felhasználni a tartalmát, a szerzőket és a tanulmány vagy könyv típusát, tehát hogy egy folyóiratról beszélünk, könyvről, szaklapról stb.

Nincs más dolgunk csak leírni gondolatainkat és ha valaki más szellemi anyagát felhasználtuk kiválasztani az oldalt megjelenő legördülő sávból az általunk felhasznált forrást és azt a rendszer lehivatkozza számunkra. Fontos, hogy elsőre nem mindig megfelelő a hivatkozás formátuma, így érdemes ellenőrizni, de idővel ,,megtanulja” a rendszer, hogy mit is szeretnénk és rendkívül fel tudja gyorsítani ezt a nagy precizitást igénylő folyamatot.

Ez a szoftver ezenkívül képes még irodalomjegyzékünk előállítására is, de fontos, hogy csak azon elemeket tudja elhelyezni benne, amelyeket ténylegesen felhasználtunk.

Tehát ha Te manuálisan lehivatkozol egy idézetet és nem a Mendeley által készítettet használod, akkor azt az elemet nem fogod tudni elhelyezni az irodalomjegyzékedben. 

Reméljük tudtunk egy kis segítséget, kiindulási pontot nyújtani számodra szakdolgozatod megírásához és ne feledd: a saját kutatómunkát semmi sem helyettesíti, de egy kis kiegészítésként, ötletelésként használd bátran az általunk említett programokat.

Sok sikert kívánunk!

k4.JPGHa felkeltette az érdeklődésed a közösségi média témaköre, tudj meg többet könyveinkből! Nézz körül kiadványaink között ITT!

Források:
https://molin.ai/templates

https://www.mendeley.com/search/

Szólj hozzá

tartalom szövegírás segítség ai hivatkozás szakdolgozat szöveg mi írás esszé professzinális tartalomgyártás tartalommarketing mesterséges intellingencia