2024. máj 26.

Sharenting és a jó digitális szülő? Egy kis médiatudatosság gyermeknap alkalmából!

írta: Páczkán Zsófia
Sharenting és a jó digitális szülő? Egy kis médiatudatosság gyermeknap alkalmából!

borito_fenykepezo_anya.pngEgy magyar felmérés adatai szerint, a szülők 56%-a posztol a gyermekéről a közösségi médiában, ebből 40% ezt nyilvánosan teszi és csak 23% gondolja azt, hogy ebből a jövőben még probléma lehet. A sharenting jelensége egyáltalán nem újkeletű probléma, sokszor, sok helyen hallhattuk már a gyermekek közösségi oldalakon való megosztásának veszélyeit, ennek ellenére, ha megnyitunk egy közösségi oldalt, pár percen belül szembe is jön velünk egy gyermeki arc.

Mi lehet ennek az oka és milyen veszélyeket, következményeket hozhat magával? Mit tehet a jó digitális szülő? Mi a probléma a Wren Eleanor-jelenséggel? Most mindent összefoglalunk Neked!

Mi számít sharentingnek?

A sharenting kifejezés elég sokatmondó, az angol „parenting” (szülőség) és „share” (megoszt) szavakból tevődik össze, azokra a szülőkre utal, akik rendszeresen posztolnak gyermekeikről közösségi média felületeiken, akár kiszolgáltatott, védtelen helyzetben bemutatva gyermekeiket.

A sharenting kategóriájába tartozhat, amikor szülők egy családi programról vagy a kitűnő bizonyítványát szorongató gyermekükről képeket osztanak meg a Facebookon, amikor a több száz, vagy akár ezer követővel rendelkező influencerek tesznek közzé tartalmakat az Instagramon, gyermekeik bevonásával, például egy pelenka reklámozása, hirdetése érdekében. A YouTube régóta kedvelt formátumában, a vlogokban is előszeretettel kerülnek bemutatásra a gyerekek különböző tevékenységek, végzése közben. Egyre több TikTok kihívás alapoz a gyermekek jelenlétére, ilyen volt például nemrégiben az eggcrac challenge, aminek keretein belül a szülők tojást törtek a gyerekek fején, mindenféle felháborodás ellenére.

@lusst4life This poor baby wanted to cry or murder them she wasnt sure! 😂 the look at the end!! 😡 #funnykidsoftiktok #eggprank #funny #laughing #madkid #thelook #thatwasntverynice #eggbreak #eggsmash #prankgonewrong #thatbackfired ♬ original sound - Lusst4Life

Ne posztold a gyereked, légy jó digitális szülő!

Amellett, hogy gyermekek sokszor tiltakozni sem tudnak még a tartalmak elkészülése, megosztása ellen, pár év múlva akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetnek kortársaik körében, például a félmeztelen, kádban fürdős képek miatt. Ha ez még nem lenne elég indok egy szülő számára, a gyermekek megosztása több rejtett veszélyt is hordozhat magával:

  1. A szülők viselkedése, szokásai követendő példaként szolgálnak a gyermekek számára. Ha azt szeretnénk, hogy tudatos felhasználó legyen belőlük és mi magunk is hitelesek maradjunk, akkor mutassunk jó példát: szemléljük kritikus szemmel a trendeket, kérdőjelezzük meg a szokásokat, maradjunk minden helyzetben tudatosak.
  2. Minél több képet osztunk meg gyermekeinkről, annál nagyobb lehet a visszaélések, kortárs zaklatások, akár a cyberbullying esélye. Emellett, gyermekünk képe nem megfelelő, felnőtteknek szóló oldalakon is megjelenhet.
  3. A másokhoz való hasonlítgatás, viszonyítgatás önértékelési problémákhoz, testképzavarhoz is vezethet, főként fiatalkorban, a gyerekek esetében.
  4. A posztokban túl sok személyes információ is említésre kerülhet, mint a gyerek neve, az óvoda, ahova jár vagy a saját lakhelyünk. Ezek az információk is további veszélynek tehetik ki a gyermeket.
  5. A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni: az internet nem felejt! Abban a pillanatban, ahogyan megosztunk valamit, az irányítás tulajdonképpen kikerül a kezünkből. Hiába töröljük az adott tartalmat, azt már többen lementhették, továbbküldhették addigra, így a kép nem megfelelő emberekhez, oldalakhoz juthat el.

Van megoldás?

Úgy is élvezheted a közösségi média pozitív aspektusait és funkcióit, úgy is megmutathatod a legszebb pillanatokat, hogy közben nem teszed ki veszélynek a gyermekedet:

  1. Válassz biztonságos, titkosított üzenetküldő opciókat, ahelyett, hogy csak egyszerűen megosztod az adott tartalmat!
  2. Hozz létre privát csoportokat a családtagoknak, közeli barátoknak, korlátozd posztjaid láthatóságát és beszélgess velük is a felmerülő veszélyekről!
  3. Ha már elég nagy a gyermeked, kérd ki a véleményét a kép megosztása előtt, még akkor is, ha csak a közeli ismerősöknek küldöd! Ha még nem tudja szavakkal kifejezni a véleményét, akkor is megfigyelheted a kép elkészítésénél felmerülő jeleket, esetleges tiltakozást.
  4. Szelektálj a képek között, gondold végig, hogy magadról megosztanád-e az adott fotót, örülnél-e neki, ha rólad ilyet készítettek volna a szüleid és az bárki számára látható lett volna az interneten!
  5. Sok hazai és külföldi tartalomgyártó különböző emojikkal takarja ki gyermekei arcát vagy hátulról fényképezi le őket. Ez is egy biztonságosabb megoldás lehet, mint ha nem teszel semmit az ügy érdekében!

collage.png

A megosztó Wren Eleanor-jelenség

Wren egy 4-5 éves kislány, akiről édesanyja évek óta rendszeresen oszt meg videókat a TikTokon, tulajdonképpen a nevében üzemelteti az oldalt. Időről-időre előkerül ez a téma az aggódó szülők, követők körében, ugyanis az anya különféle ételkóstolós videókat (a kislány például uborkát, padlizsánt, hot dogot kóstol) oszt meg gyermekéről, aki sok esetben hiányos, sokak szerint felnőttes öltözetben mutatkozik a videókban.

Többen felhívták már az anya figyelmét arra, hogy rengetegen mentik le a kislányt ábrázoló videókat vagy keresnek rá azokra, illetve ezek a videók felnőtteknek szóló keresésekben, oldalakon is felbukkantak. Az anya több ízben arra hivatkozott, illetve 2022-ben videót is készített arról, hogy az amerikai hatóságok nem találtak erre utaló jeleket, emellett kihangsúlyozta, hogy minden szülő tegyen a saját belátása szerint, tegye azt, ami szerinte a gyermekének a legjobb. A követők azzal vádolták az anyát, hogy kihasználja gyermekét a követők gyűjtése és pénzszerzés reményében.

@justlivingmyjesslife #fyp #wren #protectourkids #protectthekids #itsnotokay #nottoday #nottodaysatan ♬ original sound - j e s s i c a

2024 márciusa óta viszont nem tett közzé új videót, ami a követőket aggodalommal tölti el. Vajon mi történt, miért gondolta meg magát? Vajon igazat ad a követőinek?

Nehéz ebben az új, digitális világban szülőnek lenni és előzetes példák, gyakorlatok nélkül dönteni a felmerülő helyzetekben. Amit javasolni tudunk, hogy nézzétek kritikus szemmel a trendeket, kérdőjelezzétek meg a szokásokat és gondoljátok át a lehetséges veszélyeket, legyetek jó digitális szülők, mutassatok példát és neveljétek médiatudatosságra gyermekeiteket is.

Te mit gondolsz erről a jelenségről?

300217154_2888258884652747_2479846417993718281_n_1.jpgTudj meg többet az internetbiztonság témaköréről ITT!

További érdekes olvasnivalók, források:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/nov/04/resist-sharenting-social-media-missing-out-or-safer

https://the1a.org/segments/the-rise-and-consequences-of-sharenting-on-social-media/

https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/children-photos-and-online-safety

https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/the-impact-of-sharenting-how-the-digital-identity-you-create-for-your-child-today-could-affect-their-future/

https://nmhh.hu/cikk/243508/A_gyerekekrol_posztolo_szulok_felelossegerol_szolt_az_otodik_Mediamitoszokbeszelgetes

https://www.dexerto.com/entertainment/wren-eleanor-controversy-explained-tiktokers-worried-by-creepy-searches-for-viral-toddler-2213503/

Szólj hozzá

poszt biztonság szülőknek gyerekvédelem internetbiztonság gyerekbarát posztolás gyerekek a neten biztonságos internethasználat