2014. jan 16.

Egy kis matek a Facebook-on

írta: Klausz.Melinda
Egy kis matek a Facebook-on

aftermathBosszantó lehet, ha megnyitjuk a Facebookot és úton-útfélen hosszú betű-és számsorozatokkal találkozunk, mintha a Da Vinci-kódot kéne megfejtenünk… Ezek bizony a hosszú linkek és YouTube videók URL címei. Ezektől pár kattintással megszabadulhatunk és szebb is lesz a világ, legalábbis a Facebook biztosan. És ha már szép a Facebook, miért ne legyen könnyen kezelhető is?

A Facebookon is lényeg a méret…

Bosszantóak tudnak lenni a 10 méteres linkek, amiket egyesek kiposztolnak üzenőfalunkra. Szerencsére ez is megoldható, ha valaki rászán 1 percet és áldoz az esztétika oltárán. A program neve nem más, mint goo.gl (igen, természetesen Google találmány). Nincs más teendőnk, mint a hosszú URL címet bemásolni az adott helyre és megnyomni a „shorten URL” gombot, majd ki is dobja az új címet. Így talán nem megyünk ismerőseink agyára, hogy beterítettük az egész üzenőfalát egyetlen végeláthatatlan linkkel. Tehát ha nem ragaszkodik senki a „rce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=G73PUorgOev” szövegvilághoz, akkor ez a módszer javasolt. ;)

A 100. „vicces” cica-videó megosztásához pár tipp

A YouTube videóknál még egyszerűbb a helyzet, hiszen a posztnál, ha bemásolod a linket, megjeleníti a videót, akkor akár ki is törölhetjük az URL-t, a videót attól még megjegyzi. (Ugyanez hozzászólásoknál nem működik sajnos.)

Ha csak bizonyos jelenetet linkelnénk valakinek, és nem akarjuk, hogy végigszenvedje az egész videót a néző, amikor csak az 53. perc lehet számára érdekes, akkor nincs más dolgunk, mint időzítve küldeni neki. Ez sem túl bonyolult trükk. Például, ha egy videót 12 perc 45 másodperctől akarjuk megmutatni, akkor csupán annyit kell tennünk, hogy a YouTube videó URL címéhez közvetlenül hozzáírjuk a „&t=12m45s” képletet.

És pár levezető egyenlet…

Ezek a képletek talán azoknak is hasznosak lehetnek, akik nem voltak jók matekból. Néhány billentyűkombináció, amivel talán megkönnyíthetjük (vagy éppen nehezíthetjük, hiszen ezeket mind betanulni…) életünket:

  • Facebook kezdőoldal: alt + 1
  • Saját profil: alt + 2
  • Azok listája, akik ismerősnek jelölt: alt + 3
  • Üzenetek:  alt + 4
  • Értesítések listája: alt + 5
  • Fiókbeállítás: alt + 6
  • Adatvédelmi beállítás: alt + 7
  • Facebook saját lapja: alt + 8
  • Facebook használati feltételei: alt + 9
*(Firefoxban a shift billentyűt is le kell nyomni minden kombinációnál)

Használod valamelyik trükköt?

Szólj hozzá