2014. dec 02.

Honnan tud annyi mindent Rólad a F4CEBOOK?

írta: Klausz.Melinda
Honnan tud annyi mindent Rólad a F4CEBOOK?

Legutóbbi blogbejegyzésünkben megnéztük, milyen adatokat gyűjt rólunk a Facebook. Most áttekintjük, pontosan hol és hogyan osztjuk meg ezeket. Az adatfelhasználási szabályzat 2015. január 1-jével történő változása ugyanis több lehetőséget jelent a Facebooknak és a felhasználónak egyaránt. Azonban az is tény, hogy okosabban kell használni a felületeket.

Hol osztasz meg információt a Facebook számára?2310234-The-Matrix-Niobe-Wallpaper-the-matrix-6100630-1024-768 Pedig senki nem tart pisztolyt a fejedhez...

Elsősorban hírfolyamunkban, a chat- és üzenet-ablakban, azaz minden olyan helyen, ahol az emberekkel kommunikálsz vagy dolgokat megosztasz. A megosztás azonban többféle jogosultsági szinten történhet.
Eszerint nyilvános adatok azok az információk, amelyeket nyilvános célközönséggel osztasz meg. Ide tartoznak a nyilvános adatlapodon szereplő információk, továbbá az akár Facebook-oldalon, akár más nyilvános fórumon általad megosztott tartalmak. A nyilvános adatok a Facebook szolgáltatásaiban és azokon kívül is bárki számára elérhetőek, láthatóak vagy hozzáférhetőek lehetnek internetes keresőmotorokon, alkalmazásprogramozási felületeken keresztül, sőt az interneten kívüli médiában, például a televízióban is. A nyilvánosan megosztott tartalmaknak munkajogi és személyiségi jogi következményei is lehetnek – erről szól egy teljes fejezet a Megosztok, tehát vagyok című könyvünkben. KATT IDE!

Amikor a Facebookon hozzászólsz valakinek a bejegyzéséhez vagy kedveled az általa megosztott tartalmat, az adott személy dönti el, hogy milyen célközönség láthatja a hozzászólásodat, illetve hogy te kedveled. Ha ő nyilvános célközönséget állított be, a te hozzászólásod is nyilvános lesz akkor is, ha eredetileg egy nem nyilvános bejegyzéshez szóltál hozzá, de időközben a bejegyzés eredeti közzétevője átállította a bejegyzés láthatóságát.

 

Ki láthatja azokat a tartalmakat, amelyeket rólad osztanak meg mások?

Előfordulhat, hogy mások rólad szóló tartalmat osztanak meg az általuk megadott célközönséggel. Előfordulhat például, hogy valaki megoszt egy téged ábrázoló fényképet, megemlít vagy megjelöl egy bejegyzésben, vagy olyan információt oszt meg veled kapcsolatban, amelyet te osztottál meg vele. Ha valakinek a bejegyzésével kapcsolatban aggályaid vannak, a közösségi jelentési funkció lehetőséget ad az emberek számára, hogy gyorsan és egyszerűen kérjenek segítséget olyan valakitől, akiben megbíznak. További tudnivalók.

 

Amikor harmadik fél olyan alkalmazását, webhelyét vagy egyéb szolgáltatását használod, amely a Facebook-ot használja, vagy azokkal integrált módon működik, ezek a harmadik felek információkat kaphatnak azzal kapcsolatban, hogy mit teszel közzé vagy osztasz meg. Például amikor facebookos ismerőseiddel együtt egy játékkal játszol, vagy amikor egy webhelyen a Facebook „Hozzászólok” vagy „Megosztom” gombját használod, a játék vagy a webhely fejlesztője adatokat kaphat játékbeli tevékenységeidről, illetve megkaphatja a hozzászólást vagy hivatkozást, amelyet a webhelyéről a Facebookon megosztasz.

Hirdetési, mérési és elemzési szolgáltatások esetében személyazonosításra nem alkalmas adatokat ad ki a Facebook együttműködő partnereinek. Az adatok megadásával céluk az, hogy hirdetési funkcióik is az érdeklődéseknek megfelelőek és érdekesek legyenek.

 

Ha érdekel ez a téma, nézd át hirdetési beállításaidat, innen megtudhatod, hogy egy adott hirdetés miért jelenik meg neked a Facebookon. A beállítások módosításával lehetőséged van a Facebookon megjelenő hirdetések szabályozására és kezelésére. Forrás: Facebook

Ha pedig további információkra is szükséged van, keresd internetbiztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, ami ráadásul most karácsonyi kedvezménnyel kapható! Érdekel? Kattints ide!

Szólj hozzá

adatvédelem szabályzat közösségi média social media 2015 internetbiztonság Facebook