2014. dec 03.

Közösségi média a munkahelyen: szabad vagy tilos?

írta: Klausz.Melinda
Közösségi média a munkahelyen: szabad vagy tilos?

munkahelyNálatok engedélyezett a közösségi oldalak használata a munkahelyen? A legtöbben erre azonnal egyértelmű nemmel válaszolnak. Természetesen joggal tiltják a közösségi oldalak használatát, hiszen időpazarló és figyelemelterelő lehet a dolgozók számára.  De mik is a konkrét indokok, amiért letiltják a vállalatok?

- Árthat a munkamorálnak:

Ez az egyik legnagyobb félelem. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az eredmények nem a munkaidőben mérhetőek, hanem az eredményességben. Forbes tanulmánya szerint, az alkalmazottak 34%-a lazábban veszi a munkát, ha túl hosszú a munkaidő.

- Megszűntetheti a közvetlen kommunikációt az irodában:

Valójában ennek inkább az ellentéte igaz. Egy tanulmány szerint 5-ből 3 ember azt állítja, hogy jobb a kapcsolatuk a munkatársukkal a közösségi oldalaknak köszönhetően.

- A dolgozók rossz színben tűntetik fel a céget:

Lássuk be, ezen a közösségi oldalak betiltása nem segíthet, hiszen ugyanúgy munkaidőn kívül is megtehetik a cég pocskondiázását a dolgozók.

Tehát a dolognak vannak hátrányai, de ha okosan használjuk, akkor mindezeket előnnyé kovácsolhatjuk.

Ezeket figyelembe véve, elindultak olyan fejlesztések, mint például a Facebooknál is, amely kimondottan a felület munkahelyi használatára alkalmas.

Ezen az oldalon a felhasználók chatelhetnek majd kollegáikkal, az üzleti partnerek kapcsolódhatnak egymáshoz és együtt dolgozhatnak a közös dokumentumokon, de profiljuk és kapcsolati adataik külön lesznek választva személyes Facebook-fiókjuktól. A hírfolyamban a felhasználó munkaadójáról és a kollégáiról szóló információk lesznek majd csak olvashatók.  Így tehát úgy használhatják a Facebookot, hogy elkülöníthetik munkájukat és magánéletüket, szakmai és privát profiljukat.

Nálatok hogy tekintenek a közösségi média felületekre?

Szólj hozzá

tiltás szabályzat munkahely social media Facebook